Jeep: Το όχημα που άλλαξε την ιστορία!

Έγραψαν την δική τους ιστορία
 
Στρατιωτικό όχημα γενικής χρήσης Willys MB 
 
(Χρονολογία  Παραγωγής:  Οκτώβριος  1941-  Ιούνιος  1945)
 
 
Ο ήρωας του Β Παγκοσμίου Πολέμου που υπηρέτησε σε όλα τα θέατρα του πολέμου,
σε κάθε δυνατό ρόλο και σε όλους τους συμμαχικούς στρατούς.
 
 
 
Αυτό το όχημα άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι  Αμερικανοί έβλεπαν το αυτοκίνητο και πρόσθεσε μια νέα λέξη στο λεξιλόγιό μας.
 
 
Η λέξη Jeep προήλθε από αρχικά  των λέξεων General Purpose, «GP», που στα ελληνικά σημαίνει «γενικής χρήσεως». Μία άλλη θεωρία,  αναφέρει ότι η λέξη Jeep προέρχεται από τον ήρωα των κόμικς  Eugene the Jeep, που διασχίζει τοίχους, σκαρφαλώνει σε ταβάνια και πετάει. Είναι μια φιγούρα από τον Ποπάι, που ταιριάζει, όπως λένε, απόλυτα με τον χαρακτήρα του οχήματος. Αρκετά χρόνια μετά η εταιρεία  Willys, καθιέρωσε την λέξη Jeep σαν εμπορικό όνομα (Trade Mark).
  
 
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούσβελτ μεταφερόμενος σε όχημα Willys, επιθεωρεί αμερικανικά στρατεύματα στην Βόρειο Αφρική τον Ιαν 1943, μετά την Διάσκεψη της Καζαμπλάνκα.
 
 
 
Βρετανοί καταδρομείς (SAS) της περιπόλου μακράς ακτίνας δράσεως, (αρουραίοι της ερήμου)με υπερφορτωμένα   Willys, στη Β. Αφρικής. Όρθιος ο Διοικητής τους , Συνταγματάρχης David Steerling.
 
Το 1930 το Υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ, προκήρυξε διαγωνισμό με προθεσμία 50 ημερών,  για την παρουσίαση  ενός τετρακίνητου οχήματος γενικής χρήσεως ¼ τόνου ωφέλιμου φορτίου, με απόβαρο 600 κιλά. Η  εταιρεία κατασκευής οχημάτων «Bantam» κέρδισε το διαγωνισμό παρουσιάζοντας το πρώτο όχημα  στο οποίο έδωσε την ονομασία "Blitz Buggy"  το οποίο εξελίχθηκε στο Willys MB . Οι εταιρείες FORD και WILLYS στις οποίες ανατέθηκε η κατασκευή του, παρήγαγαν συνολικά  633000 οχήματα, εκ των οποίων τα 51000 εστάλησαν στην Ρωσία βάσει του προγράμματος εκμισθώσεως και δανεισμού της κυβερνήσεως των ΗΠΑ.
Τα WILLYS ήσαν ιδιαίτερα δημοφιλή , για την αξιοπιστία τους, την αντοχή τους και για την απλότητα της κατασκευής τους. Μαζί με το βρετανικό οπλοπολυβόλο ΜΠΡΕΝ αποδείχθηκαν οι πιο καλοί φίλοι του μαχόμενου στρατιώτη των συμμαχικών δυνάμεων. Το «τζιπάκι», όπως το έχουμε στο μυαλό μας, είναι ένα αυτοκίνητο ανθεκτικό, με μεγάλη ιπποδύναμη, χωρίς οροφή και πόρτες. Είναι εφοδιασμένα με τετρακύλινδρο κινητήρα 2200cc, απόδοσης  60 ίππων και κιβώτιο 4 ταχυτήτων (3 και όπισθεν), με διαφορικά και στους δύο άξονες.
 
 
 
Ο Αντιστράτηγος Θρασύβουλος Τσακαλώτος ομιλεί ιστάμενος στο καπό ενός Willys , στο οποίο έχει τοποθετηθεί και μικρόφωνο. 
 
 
Ένα από τα συνθήματα της Willys την εποχή εκείνη ήταν: «Ο ήλιος δεν δύει ποτέ σε ένα Ισχυρό Jeep» και η εταιρεία έβαλε στόχο να διασφαλίσει ότι ο κόσμος θα αναγνωρίζει την Willys ως το δημιουργό του οχήματος.
Τα πρώτα WILLYS ήρθαν στην Ελλάδα με  την Ταξιαρχία του Ρίμινι και τον Ιερό Λόχο. Υπηρέτησαν  πιστά  τον Ελληνικό Στρατό για μισό αιώνα και αγαπήθηκαν ιδιαίτερα . Μετά τον παροπλισμό τους πολλοί λάτρεις του είδους, τα αγόρασαν και τα ανακατασκεύασαν  στο αρχικό λαδί τους χρώμα.  
 
Ιωάννης  Κρασσάς 
Αντιστράτηγος εα
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.