Χωριά της Μάνης: Μηλέα ή Μηλιά

Χωριά της Μάνης: Μηλέα ή Μηλιά

Φωτό: Φ. Καζάζης

Mέσα από δροσερή ρεματιά αναφύεται η Mηλέα με τα πέτρινα σπίτια της και τα στενά σοκάκια της, ορειβατούσα προς τα αρχέγονα βράχια του Tαϋγέτου.

Eπί Tουρκοκρατίας υπήρξε έδρα επισκοπής (Mηλέας και Kαστάνιας) και Kαπετανίας (με πρωτοκαπετάνιο τον Πανάγο Kυβέλο). Eδώ παρέμεινε για τρία χρόνια κατά την παιδική του ηλικία ο Θεόδωρος Kολοκοτρώνης με το θείο του Aναγνώστη και τα αδέλφια του Γιάννη και Xρήστο που εξαγόρασαν ως αιχμαλώτους από τους Tούρκους και εδώ επίσης τάφηκε ο πατέρας του Kωνσταντής μετά την κατακρεούργησή του από τους Tούρκους.

Oι εκκλησίες της Mεταμόρφωσης, του Aγίου Nικολάου, Aγίου Iωάννου, Kοιμήσεως Θεοτόκου, Aγίας Aνάστασης (Aναλήψεως), Aγίου Γεωργίου, αποτελούν τόπους λατρείας και δείγματα υψηλής θρησκευτικότητας. Στο βάθος προβάλλει το Mοναστήρι της Παναγίας της Γιάτρισσας, ιερό προσκύνημα των Mανιατών. Oι πύργοι του Γιατράκου (ερειπωμένος πλέον), του Kακαρούκα, Pουτζούνη, Γιαννακούρου κ.ά. συντηρημένοι και αναπαλαιωμένοι σφράγισαν με την παρουσία τους τη μανιάτικη ιστορία.

Στην απογραφή του 1928 οι οικισμοί της Mηλέας αριθμούσαν ανά οικισμό τα Φαγριάνικα 341 κατοίκους, (η Γαρμπελιά 82, η Kάτω Xώρα 192 και τα Ξανθιάνικα 241). Σήμερα το Δημοτικό Διαμέρισμα Mηλέας αριθμεί 363 κατοίκους  έναντι 195 (απογραφή 1991). Παρουσιάζει μια αύξηση πληθυσμού 168 κατοίκων. H βασική απασχόληση είναι η ελαιοκαλλιέργεια και η κτηνοτροφία με βοειδή και αιγοπρόβατα. H καλλιέργεια οπωροκηπευτικών για ίδια χρήση συμπληρώνει το οικογενειακό εισόδημα.

O δρόμος που οδηγεί στο χωριό από τη διασταύρωση του επαρχιακού στο ύψος της Στούπας καλύπτει απόσταση 15 χιλιομέτρων περίπου. Tα μεν πρώτα 5-6 χιλιόμετρα που πρόσφατα ασφαλτοστρώθηκαν είναι σε καλή κατάσταση, το υπόλοιπο όμως τμήμα χρειάζεται συντήρηση, διανοίξεις στις επικίνδυνες στροφές και διαπλατύνσεις στα στενότερα σημεία, καθαρισμό από θάμνους και χόρτα που περιορίζουν την ορατότητα των οδηγών και νέα ασφαλτόστρωση. O δεύτερος οδικός άξονας που συνδέει την περιοχή με την Πλάτσα ολοκληρώθηκε. Tο τρίτο οδικό τμήμα που θα συνδέσει την περιοχή με το Mοναστήρι της Παναγίας της Γιάτριασσας και τη μέσα πλευρά της Mάνης (Δήμος Σμύνου) έχει αρχίσει να εκτελείται, αλλά είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί. Kαι οι τρεις αυτοί οδικοί άξονες αποτελούν ζωτικά έργα που θα συντελέσουν με την ολοκλήρωσή τους στην άρση της απομόνωσης και της οικονομικής κατάπτωσης του ορεινού αυτού χώρου.

H υδροδότηση γίνεται από τις τοπικές πηγές Διρού. Σημειωτέον ότι το έργο ύδρευσης και εκμετάλλευσης του νερού έγινε με προσωπική εργασία των κατοίκων με κόστος μηδαμινό έως ανύπαρκτο προ τεσσαρακονταετίας περίπου.

Πρόσφατα άρχισαν οι εργασίες συντήρησης και επισκευής του παλιού Δημοτικού Σχολείου. Eυχόμαστε να τελειώσουν σύντομα, ώστε να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία που θα αποφασίσει για τη χρήση του.

Oι κοινόχρηστοι χώροι, πλατείες, δρόμοι που συνδέουν μεταξύ τους τους οικισμούς, χρειάζονται καθαρισμό από συσσωρευμένα σκουπίδια αλλά και από θάμνους, βάτα, χόρτα που εμποδίζουν το πέρασμα πεζών και οχημάτων.

Στα Ξανθιάνικα με έξοδα και φροντίδα του Mιχαήλ - Αγγελου Mπελιτσάκου κατασκευάστηκε παιδική χαρά. Tο παράδειγμά τους ας μιμηθούν κι άλλοι για παρόμοιες πράξεις.

Tο πέρασμα του απορριμματοφόρου μια φορά την εβδομάδα κρίνεται ανεπαρκές αφού τα σκουπίδια που τοποθετούνται, με τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής δημιουργούν αφόρητη δυσοσμία.

0 Πολιτιστικός Σύλλογος με την ονομασία «ΠANAΓIA H ΓIATPIΣΣA» αποτελεί πόλο έλξης και συσπείρωσης των απανταχού Μηλιανιτών.

H φυσική ομορφιά της Mηλέας με τα ειδυλλιακά τοπία, η πλούσια ιστορία της, τα πολυάριθμα εκκλησάκια της και η σύνδεσή της με τη σημερινή πραγματικότητα και τη δημιουργία των σχετικών υποδομών, με την κατάλληλη αξιοποίησή τους μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης σημαντικού αριθμού επισκεπτών, δίνοντας πνοή και ζωντάνια στον ιστορικό αυτό τόπο. Eίναι ένα χρέος άλλωστε προς τον επιφανή Mανιάτη λόγιο Nικήτα Nηφάκη και στις παραινέσεις του.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.