Χαρακτηρισμένοι αρχαιολογικοί χώροι που προστατεύονται στη Λακωνία

Μενελάιον
Στην κορυφή του Προφήτη Ηλία, 5 χλμ. από τη Σπάρτη, υπάρχουν ερείπια του Μενελάιου, ιερού των θεοποιημένων Μενέλαου και Ελένης.
 
Χαρακτηρισμένοι αρχαιολογικοί χώροι που προστατεύονται στη Λακωνία
 
Νομός Λακωνίας - Περιοχή Σπάρτης:
1) O χαμηλός λόφος Κουφόβουνο, ευρισκόμενος 2 χιλιόμετρα Ν.Δ. Της Σπάρτης παρά την οδόν από Σπάρτην εις Άγιον Ιωάννην ως περικλείων λείψανα προϊστορικού συνοικισμού με ζώνην προστασίας 100 μ. 
2) Ο λόφος ένθα ευρίσκεται ο θολωτός τάφος του Βαφειού, σημαντικότερος των θολωτών τάφων της Λακωνίας, παρά το χωρίον Βαφειό, με ζώνην προστασίας 50μ. Εκατέρωθεν.
3) Ο λόφος Παλαιοπύργι (αρχαία Φάρις) έναντι του τάφου του Βαφειού ως περικλείων λείψανα προϊστορικού συνοικισμού με ζώνην προστασίας 150μ. Πέριξ του υψώματος.
4) Το ιερόν του Μενελάου και της Ελένης, εν εκ των σπουδαιοτέρων ιερών της Λακωνίας επί του λόφου Μενελάου, συμπεριλαμβανομένου και των ερειπίων της Μυκηναϊκής οικίας βορείως του ιερού με ζώνην προστασίας 100μ. Πέριξ του υψώματος.
5) Tο Iερόν του Aμυκλαίου Aπόλλωνος μετά των λειψάνων των αρχαίων τειχών του περιβόλου του ιερού επί του λόφου της Αγίας Κυριακής, με ζώνην προστασίας 50μ. Πέριξ του τείχους. 
6) Ο Άγιος Βασίλειος παρά την διασταύρωσιν των οδών προς Γύθειον και Ξηροκάμπιου Λακωνίας, ως περικλείων λείψανα προϊστορικού συνοικισμού και διασώζων ορατά τμήματα Μυκηναϊκών τειχών, με ζώνην προστασίας 100μ. Πέριξ του υψώματος.
7) Ο λόφος του Προφήτου Ηλίού της περιοχής Μελαθριάς παρά το χωρίον Κεφαλά Λακωνίας, ως διασώζων πολυάριθμα λείψανα Μυκηναϊκών θαλαμωτών τάφων.
8) Ο χθαμαλός λόφος Σπηλίες έξωθι του χωρίου Πελλάνα Λακωνίας, ως διασώζων πολυάριθμα λείψανα Μηκυναϊκών θαλαμωτών τάφων. 
 
Περιοχή Έλους:
1) O λόφος Άγιος Στέφανος ως διασώζων εκτεταμένα λείψανα Mεσοελλαδικού και Mυκηναϊκού πολιτισμού και ορατά τμήματα Mεσοελλαδικής οχυρώσεως.
 
Περιοχή Γυθείου:
 
1) Το ιερόν του "Διός Καππώτου" ή "Αργος Λίθος", εντός της πόλεως Γυθείου.
2) Ο λόφος "Μαυροβούνι" έξω του Γυθείου, όπου πολυάριθμοι Μυκηναϊκοί θαλαμωτοί τάφοι
 
Xερσόνησος Mαλέα. Περιοχή Eπιδαύρου Λιμηράς:
 
1) Mυκηναϊκή Νεκρόπολις παρά το χωρίον Άγιος Ιωάννης.
2) Mυκηναϊκή Νεκρόπολις παρά την περιοχήν Αγίας Τριάδος.
3) Mυκηναϊκή Νεκρόπολις παρά την περιοχήν Bαμβακιάς.
4) Εκτεταμένα λείψανα της Ρωμαϊκής πόλεως Ασωπός εις την παραλιακήν χώραν του χωρίου Πλύτρα.
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.