Φυσικές και Πολιτιστικές Λιθόστρωτες Διαδρομές που σημάνθηκαν στην Α.Μάνη

Παραδοσιακά λιθόστρωτα μονοπάτια στο δήμο Α.Μάνης ,που  σημάνθηκαν.

ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ   

Σήμανση και ανάδειξη παραδοσιακών λιθόστρωτων μονοπατιών σε αρχαιολογικούς χώρους στο δήμο Ανατολικής Μάνης
 
Η  Ιδιαιτερότητα του δήμου Ανατολικής Μάνης
 
 Ο δήμος Ανατολικής Μάνης βρίσκεται στο Νοτιανατολικό μέρος της Μέσα Μάνης με 3000 κατοίκους στο μοιχό του Λακωνικού κόλπου. Είναι το άκρον  της Ελλάδας .
Τόπος άνυνδρος ,άγονος, άδενδρος ορεινός και  βραχώδης, ο οποίος εισβάλλει  μέσα στη θάλασσα της Μεσογείου.
Η Ανατολική η  Προσηλιακή Μάνη αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι της Ελλάδας για την έντονη ιστορία του ,την γραφικότητά του τοπίου , τις διαδρομές μοναδικού κάλλους, την πολυποίκιλη χλωρίδα και πανίδα.
Συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα ,τους βράχους με τους  πύργους την σκληρή γη με τα πέτρινα συγκροτήματα των παραδοσιακών οικισμών, την ελιά με την  εκκλησία, το βοριά με τη χαράδρα.
Η Μέσα Μάνη λιτή και απέριττη  είναι μια ξυλογραφία σε πίνακα στις αποχρώσεις του γκρίζου.
 
Ιστορική και Πολιτιστική Κληρονομιά
 
Η περιοχή της Ανατολικής  είναι ένα απέραντο αρχαιολογικό μουσείο, ανοιχτό για επισκέπτες, με πλούσια ευρήματα όλων των εποχών από την παλαιολιθική εποχή  την κλασσική ,Ρωμαϊκή Βυζαντινή και Νεοελληνική. Σήμερα έχουν χαρακτηριστεί 27 παραδοσιακοί οικισμοί.
Οι  διαδρομές που προσφέρει στο επισκέπτη είναι  ένα ταξίδι ανάμεσα σε φιδίσιους  δρόμους και δεκάδες πλακόστρωτα μονοπάτια ανάμεσα σε πέτρινους  παραδοσιακούς οικισμούς Πύργους και Πυργόσπιτα  σπάνιας λαϊκής αρχιτεκτονικής  Βυζαντινές Εκκλησίες Κάστρα  Ανεμόμυλους, Μοναστήρια  με σπάνιες Αγιογραφίες ,αλλά και Σπήλαια ,Φάρους ,Ιστορικά, Μνημεία  Υπάρχουν οικισμοί της περιόδου 2800-1100 π.χ. Στη περιοχή  Κότρωνα  αρχαία Τεφρώνη, η νήσος Σκοπά, ο Πύριχος το ιερό της Αρτέμιδος Ισσωρίας,η Πηγή  Ναϊάς, ο αρχαίος ναός στα Κιόνια, ο αρχαίος Πύριχος, και το πιο σημαντικό το ΤΑΙΝΑΡΟΝ.Είναι ο ιερός αρχαίος χώρος το νεκρομαντείο, ο ναός του Γαιηόχου Απόλλωνα τώρα  Ποσειδώνος  που μετεξελίχθηκε σε χριστιανικό ναό των  ψυχών του Γαβριήλ και Μιχαήλ ,το Νεκρομαντείο που το επισκέπτονταν οι Σπαρτιάτες, η Σπηλιά του Άδη το μύθο του Κέρβερου, οι σκαλιστές κατοικίες  πάνω στα βράχια και οι αριστοκρατικές κατοικίες με τα ψηφιδωτά δάπεδα το ψηφιδωτό Άστρο της Ωριάς  Εδώ γινόντουσαν  οι τελετές, τα Μυστήρια και έπαιρναν χρησμούς από το Νεκρομαντείο Εδώ ήρθε ο Παυσανίας, ο νικητής των Περσών στις Πλαταιές και "δήθεν" εξομολογήθηκε στο θεό ότι είχε ανοίξει γραμμή επικοινωνίας με τους Πέρσες και τον  θανάτωσαν οι Έφοροι.
 
 Επίσης έχει παραμείνει η ρήση Το Ταινάρειο Άγος διότι οι Σπαρτιάτες  σκότωσαν τους  ικέτες- είλωτες εντός του ναού και για την ύβριν αυτή προς τους θεούς οφείλεται ο μεγάλος σεισμός της  Σπάρτης.
Εδώ ήρθε ο ταμίας του Μεγάλου Αλέξανδρου Άρπαλος με  6000 μισθοφόρους με το κλεμμένο θησαυρό των Περσών .Ήρθαν οι Ρωμαίοι  και έφτιαξαν πολυτελείς κατοικίες.
Τέλος μεταξύ 600-900μ.χ. οι κάτοικοι έφυγαν από τα παράλια και έφταιξαν τους οικισμούς  τους  στα όρη για να μην λεηλατούνται από τους Άραβες .
 
Φυσικές και Πολιτιστικές Λιθόστρωτες  Διαδρομές που σημάνθηκαν με την πρωτοβουλία της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ και πρόγραμμα της Ε.Ε , αφορούσε και το Δήμο Δ.Μάνης όπου έγινε αντίστοιχο έργο.
 
Το σχέδιο δράσης  ανέδειξε τους αρχαιολογικους τόπους με τα λιθόστρωτα μονοπάτια  12 περίπου χιλ. που βρίσκονται στις περιοχές :
Ταίναρο,  είναι μια ενότητα γύρω από το αρχαίο  νεκρομαντείο και το ναό  η περιοχή στέρνες, ο Φάρος  και η  Πύλη του Άδη.
Στο  Έξω Νύφι η Μονή του Κουρνού.
Τα Κιόνια τα αρχαία Αίγιλα .
Στον  Κότρωνα  η χερσόνησος   Σκοπά , και η μονή Γονέα.
Στα Δημαρίστικα το αρχαίο λατομείο με το περίφημο κόκκινο μάρμαρο Rosso Antico,  στο Αχίλειο, το μονοπάτι οδηγεί τον επισκέπτη  στο Κάστρο του Πόρτο Κάγιο .
Στα Λουκάδικα λιθόστρωτα μονοπάτια καταλήγουν στο Κάστρο της  αρχαίας Τευθρώνης.
Στο Φλομοχώρι υπάρχει ο Άγιος Γιώργης –Μακρύναρος- ιστορικό  Βυζαντινό μνημείο .
Ο αρχαίος Πύριχος με τα ιστορικά πηγάδια που τα αναφέρει ο Παυσανίας .
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.