Φθινοπωρινή άνοιξη στις τιμές ελαιολάδου

Φθινοπωρινή άνοιξη στις τιμές ελαιολάδου

Ξαναπιάνοντας το νήμα μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου σπεύδουν σε επιλεγμένες αγορές, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους σε συγκεκριμένες ποιότητες και ποσότητες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βασίλη Ζαμπούνη στην εφημερίδα "Ύπαιθρος Χώρα".

Διαπιστώνουμε, λοιπόν, μια ώθηση προς τα επάνω στην Ισπανία, όπου τα έξτρα πιάνουν τα 3,25 ευρώ (τιμή βυτίου) και τα αντίστοιχα λαμπάντε 1% τα 3,10 ευρώ.

Η ανοδική αυτή κίνηση, μέσω Ιταλίας, επηρεάζει και τις ελληνικές τιμές. Δύο δημοπρασίες την προηγούμενη εβδομάδα κατέγραψαν 3,35 ευρώ στους Αγίους Αποστόλους Λακωνίας και 3,25 ευρώ στην Κριτσά Λασιθίου (πρόκειται για τιμές δεξαμενής βυτίου).

Οι τιμές παραγωγού για την ποιότητα του εξτρίσιμο 0,3 βαθμών οξύτητας κυμαίνεται στις διάφορες περιοχές από 2,90 έως 3,15 ευρώ. Συγκεκριμένα, 2,90 Ηράκλειο, 2,95 Ρέθυμνο, 3,10 Λασίθι, 3,05 Μεσσηνία, 3,00 Αχαΐα και Ηλεία 3,05, έως και 3,15 Λακωνία.

Να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για μέσο όρο τιμών παραγωγού, δηλαδή για μικρές παρτίδες, άρα είναι πάντοτε χαμηλότερες από τις τιμές σε ομοιογενείς μεγαλύτερες παρτίδες βυτίου ή/και δεξαμενής.

Κατά τα άλλα, καθώς το καλοκαίρι φεύγει επιβεβαιώνονται οι προηγούμενες αποκλειστικές και ρεαλιστικές εκτιμήσεις για το μέγεθος της παραγωγής 2016/17, με την Ισπανία μεταξύ 1,45 και 1,50 εκ. τόνων, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία από +200 χιλ. εκάστη και την Τυνησία πολύ χαμηλά, κάτω από τους 200 χιλ. τόνους.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.