Υπάρχουν διαφορές, αλλά οι εγκέφαλοι δεν έχουν ανδρική και γυναικεία μορφή

Υπάρχουν διαφορές, αλλά οι εγκέφαλοι δεν έχουν ανδρική και γυναικεία μορφή

Αν και υπάρχουν κάποιες διαφορές ανάμεσα στον εγκέφαλο των γυναικών από εκείνον των ανδρών, είναι λάθος να μιλάμε για ξεχωριστό ανδρικό και γυναικείο εγκέφαλο, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν έχει φύλο, υποστηρίζουν ισραηλινοί ερευνητές με δημοσίευσή τους στο έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ αξιολόγησαν τα ευρήματα από 1.400 μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου και διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος είναι μίγμα ανδρικών και γυναικείων χαρακτηριστικών.

Συγκεκριμένα, παρατήρησαν ότι οι εγκέφαλοι ανδρών και γυναικών έτειναν να μην διαφέρουν ως προς την φαιά ουσία, τη λευκή ουσία και των συνάψεων.

«Αν και ορισμένα μέρη του εγκεφάλου εμφανίζουν διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, κάθε εγκέφαλος σπάνια έχει μόνο «ανδρικά» ή μόνο «γυναικεία» χαρακτηριστικά. Αντίθετα, σχεδόν πάντα αποτελεί ένα μίγμα από κάποια χαρακτηριστικά που είναι πιο κοινά στις γυναίκες, κάποια που είναι πιο κοινά στους άνδρες και κάποια που είναι κοινά και στα δύο φύλα» εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Νταφνα Τζοελ.

«Αυτό», συμπληρώνει η Τζοέλ, «σημαίνει ότι δεν είναι σωστό να τραβά κάποιος μια διαχωριστική γραμμή και να κατατάσσει τους εγκεφάλους σε δύο ξεχωριστές κατηγορίες ανάλογα με το φύλο. Υπάρχουν διαφορές, αλλά οι εγκέφαλοι δεν έχουν ανδρική και γυναικεία μορφή. Οι διαφορές που παρατηρούνται, είναι διαφορές ανάμεσα σε μέσους όρους. Ο καθένας μας είναι ένα μοναδικό μωσαϊκό. Μπορεί να έχει ένα άκρως 'ανδρικό' και ταυτόχρονα ένα άκρως 'γυναικείο' χαρακτηριστικό».

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.