Τριγυρίζουμε στην Έξω Μάνη με το φακό του manivoice.gr

Τριγυρίζουμε στην  Έξω Μάνη  με το φακό του manivoice.gr
 
Οδοιπορικό στην Έξω Μάνη
 
Η διαδρομή προς τον Νότο της Έξω Μάνης είναι ήμερη.
 
 
Παλαιόχωρα
 
Μετά τη διακλάδωση για Βέργα, ο δρόμος διακλαδώνεται ξανά προς την παραλία και τη Μικρή Μαντίνεια, την Παλαιόχωρα, το Ακρογιάλι Αβίας και τις Κιτριές, ο κύριος δρόμος κατευθύνεται προς Κάμπο. Μετά την Παλαιόχωρα κατευθυνόμαστε προς το Ακρογιάλι Αβίας. Ο δρόμος ταξιδεύοντας συναντά ένα λιμανάκι από τα ωραιότερα που έχουμε δει, και μετά αρχίζει να αναρριχάται από την παραλία της Σάντοβας προς τον Κάμπο μέσα σε κατάφυτο σκηνικό. Λίγο μετά η θέα του Ρίντομου που είναι ένα κατάφυτο φαράγγι, είναι απίστευτη. 
 
 
Αβία
 
Όταν φτάσουμε στον κεντρικό δρόμο ο οποίος κατευθύνεται προς τα μεσόγεια σχεδόν αμέσως συναντάμε τον Κάμπο. Σήμα κατατεθέν του είναι ο ναός των Αγίων Θεοδώρων, διάσημος για το σκαλιστό του τέμπλο, που είναι παμπάλαιο, διαθέτει εξαιρετικές αγιογραφίες και γύρω του παραδοσιακά σπίτια της Μάνης. Οι Άγιοι Θεόδωροι έχουν κηρυχθεί μνημείο και τελείται θεία λειτουργία μόνο στη γιορτή τους. 
 
 
 
Ο πύργος του Κουμουνδούρου
 
Σε λίγο συναντάμε μετά την έξοδο μας από τον Κάμπο το πυργόσπιτο του Καπετάν Κουµουνδούρου, γενέθλιο τόπο του περίφημου Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, (Διαβάστε σχετικό άρθρο). Κοντά είναι ο θολωτός τάφος του Μαχάονα (Διαβάστε σχετικό άρθρο).
 
 
Ανάμεσα σε Ακρογιάλι και Κιτριές ένας υπέροχος κολπίσκος
 
 
Κιτριές
 
 
Καρδαμύλη
 
Επόμενη στάση είναι το Σταυροπήγιο, από όπου ο δρόμος κατηφορίζει προς τις Κιτριές, ένα από τα ωραιότερα παραλιακά χωριά της Μάνης. Ενώ αν συνεχίζει κανένας προς το Προσήλιο από το Σταυροπήγιο θα δει μία απίστευτη θέα των βουνών της Μάνης και του Μεσσηνιακού και μετά θα αρχίσει να κατεβαίνει προς την πριγκίπισσα του Μεσσηνιακού Καρδαμύλη που απέχει καμιά 10 χλμ από το Προσήλιο.
 
 
Η θέα από το Προσήλιο
 
Μπορείτε ανηφορίζοντας να επισκεφτείτε την παλιά πόλη της Καρδαμύλης, όπου θα δείτε τον περίφημο πύργο του Μούρτζινου.
Η εκκλησιά του Αγίου Σπυρίδωνος, που είναι κομμάτι του οχυρωματικού περίβολου του συγκροτήματος, χτίστηκε μεταξύ 1685 και 1715, συνδυάζει βυζαντινά και δυτικά αρχιτεκτονικά στοιχεία και υπογραμμίζει την ισχύ της οικογένειας που κατοικούσε σε αυτό το συγκρότημα.
 
 
Η εκκλησιά του Αγίου Σπυρίδωνος
 
 
Μετά την παλιά Καρδαμύλη πηγαίνουμε σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα θέρετρα της Μεσογείου την Καρδαμύλη και περπατάμε στα υπέροχα σοκάκια.
Oι βόλτες στα στενά σοκάκια της Παλιάς και της Nέας Kαρδαμύλης είναι παραπάνω από ατμοσφαιρικές, ανάμεσα στα παλιά σπίτια και τα ακόμη παλιότερα πυργόσπιτα, θα σας φέρουν πίσω στο χρόνο και θα διηγηθούν τη μακραίωνη ιστορία του τόπου.
 
Δεν ξεχνάμε όμως να επισκεφτούμε το Προάστιο (Πράστιο όπως το λένε οι ντόπιοι). Εκεί βρίσκεται το καμπαναριό των Εισοδίων της Θεοτόκου που λέγεται ότι είναι το πιο υψηλό καμπαναριό της Μάνης. 
 
 
Προάστιο
 
 
Άγιος Νικόλαος
 
 
Άγιος Δημήτριος
 
Ανηφορίζοντας βόρεια από το Προάστιο περνάμε από το Λάκκο και φτάνουμε στο Εξωχώρι που υπάρχει το Λαογραφικό Μουσείο Εξωχωρίου που αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε. (Διάβασε σχετικό άρθρο)
 
 
Γυρίζουμε πίσω προς το Προάστιο ώστε να οδηγηθούμε προς  τον κεντρικό δρόμο και να κατευθυνθούμε προς τη Στούπα.
 
 
Στην πανέμορφη Στούπα με την περίφημη αμμουδιά της προορισμό χιλιάδων τουριστών. Ακολουθούν μετά τη Στούπα τα υπέροχα χωριουδάκια του Αγίου Νικολάου, του Αγίου ∆ηµητρίου (3 χλµ.) και της Τραχήλας όπου τερματίζει ένας από τους ομορφότερους δρόμους της χώρας.
 
 

Η είσοδος της Τραχήλας από το δρόμο Καλαμάτας-Αερόπολης.

 
 
Στούπα
 
Μην ξεχάσετε να κάνετε τη διαδρομή προς την Πλάτσα, και να πιείτε καφέ στην πλατεία της και να κατευθυνθείτε μετά προς Νομιτσί, Θαλάμες, Λαγκάδα και τέλος Αγ. Νίκωνα και Οίτυλο.
 
 
 
Πλατεία Πλάτσας, στην Πλάτσα μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε τη λαογραφική συλλογή της Μάνης. (Διάβασε σχετικό άρθρο)
 
 
Λαογραφική Συλλογή της ΜΑΝΗΣ στην Πλάτσα
 
 
Είναι μία διαδρομή που θα σας εντυπωσιάσει καθώς θα συναντάτε υπέροχες παλιές εκκλησίες, όπου αξίζει τον κόπο να σταματήσετε σε μερικές και να θαυμάσετε τις αγιογραφίες τους. Οι ναοί του Αγ. Νικολάου στο Καμπινάρι (Πλάτσα), της Παναγιάς της Γιάτρισσας προς την Πηγή, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Νομιτσί, των Αγίων Αναργύρων στις Θαλάμες, του Σωτήρα στη Λαγκάδα όπως και στο νεκροταφείο του χωριού της Αγ. Σοφίας.
 
 
 
 
Αγ. Νικόλαος στο Καμπινάρι
 
Στην περιοχή θα απολαύσετε πολύ νόστιμα θαλασσινά όπως και μαγειρευτά κατσαρόλας και βέβαια τα περίφημα παστά της Μάνης. Μπορείτε να βρείτε και πολύ ωραίες ψαρόσουπες
 
 

Σχόλια

Υποβλήθηκε από Νικολαος Αυγερινος (χωρίς επαλήθευση) στις .

Ο εξωτερικος αρχιτεκτονικος διακοσμος εκκλησιων της Μανης εχει πολλες ομοιοτητες με τον καθεδρικον ναον του Μονρεαλε, ΝΔ του Παλερμου.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.