Το Πόρτο Κάγιο

Το Πόρτο Κάγιο

Το Πόρτο Κάγιο είναι ένας πολύ ωραίος φυσικός λιμένας και αξιοθέατο της Μάνης αλλά και αρκετά ασφαλής όρμος καταφυγής, σχεδόν για όλους τους ανέμους, εκτός τους βορειοανατολικούς και ανατολικούς. Στην αρχαιότητα λεγόταν λιμένας ή όρμος "Ψαμμαθούς", εξ ου και "Ψαμαθιάς" όπως συνεχίζουν να τον αποκαλούν οι παλαιότεροι κάτοικοι της περιοχής.

Βρίσκεται επί ενός μικρού κολπίσκου στον Λακωνικό Κόλπο και βρίσκεται σε απόσταση περίπου τριών μιλίων στα βόρεια του Κάβου Ματαπά, το νοτιότερο άκρο της Χερσονήσου της Μάνης, καθώς και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Το σύγχρονο όνομα Πόρτο-Κάγιο (Πόρτο = λιμένας και Κάγιο = ορτύκι, δηλαδή "Ορτυκολίμανο") καθιερώθηκε από το πέρασμα πολλών αποδημητικών πουλιών και ιδίως για τα περάσματα των ορτυκιών.

Στη περιοχή του Πόρτο Κάγιο υφίστανται τα ερείπια δύο ιστορικών φρουρίων όπου το ένα έκτισαν οι Τούρκοι το 1570, και το άλλο ο Λάμπρος Κατσώνης το 1792 όταν οχυρώθηκε στον όρμο αυτό. Εδώ ο Λάμπρος Κατσώνης αρνήθηκε να σταματήσει το πόλεμο κατά των Τούρκων μετά τη συμφωνία Κιουρτσούκ  Καϊναρτζή.

Στην διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το Πόρτο Κάγιο ήταν η τοποθεσία από την οποία σημαντικός αριθμός Βρετανών στρατιωτών διέφυγε προς την Αίγυπτο.

Σχόλια

Υποβλήθηκε από Κωστας Σουρεας (χωρίς επαλήθευση) στις .

Αν δεν κανω λαθος το ονομα το πηρε οχι γιατι περνουσαν Ορτυκια απο κει -----αλλωστε σε ολη την Μανη περνουσαν ---- αλλα διοτι απο αυτο το λιμανι εγινονταν οι εξαγωγες παστωμενων Ορτυκιων προς την Ευρωπη .......

Υποβλήθηκε από Νικολαος Αυγερινος (χωρίς επαλήθευση) στις .

Εδώ θα ηθελε να ζηση κανεις !

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.