Το πλακόστρωτο από Οίτυλο προς παραλία είναι ανοικτό Μουσείο.

Το πλακόστρωτο από Οίτυλο προς παραλία είναι ανοικτό Μουσείο.

Του Μιχάλη Μπατσινίλα

 

Ο Σύνδεσμος Οιτυλιωτών έβαλε τον  Γιάννη Σπανέα και καθάρισε τον παλιό δρόμο από το Φρύγανο μέχρι του Γιωργαρέα το γεφύρι στη δημοσιά.

Επίσης από την Παναγία μέχρι τον Σωτήρα. 

Ούτως ώστε απ' όπου κι αν κατεβεί κανείς είναι καθαρά. 

Μάλιστα από το Φρύγανο προς τον Σωτήρα, εκεί που είχε γκρεμιστεί το σπηλιάκι και ήταν αδιαπέραστο ο Γιάννης άνοιξε μονοπάτι με σκαλούνια και περνάμε.

Το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου είναι πλακόστρωτο, από την διασταύρωση του Καραβοστάσι μέχρι το γιοφύρι, εκεί είναι το αρχαιότερο πλακόστρωτο της Μάνης.

Όμως τα τρακτέρ ισοπεδώνοντας τα τοιχία το έχουν μπαζώσει σε αρκετά σημεία.

Σε αυτόν τον παλιό δρόμο συναντάμε εκτός από τον Σωτήρα τους καταρράκτες του Σκατέα.

Εκεί διασταυρώνεται με το μονοπάτι προς Μοναστηράκια, αλλά είναι κλειστό από την βλάστηση. Παρακάτω στον Ντέρβο διασταυρώνεται με τον αγροτικό δρόμο προς μοναστήρι Ντεκούλου και προς Ασπέλιοβα όπου είναι και η ομώνυμη βρύση.

Συνεχίζοντας πάνω στον αγροτικό δρόμο προς Ασπέλιοβα συναντάμε την ιστορική βρύση Φαβατού.

Λίγο πιο κάτω ειναι το στενοχούρι για Άγιο Δημήτρη κλειστό και αυτό όπως και το άλλο Φαβατού προς Σωτήρα λόγω μπάζων και βλάστησης. 

Πάρακατω μπαίνουμε πάλι στο πλακόστρωτο στην μεγάλη στροφή της πηγής του Πάνου Μεσιακού με τρεις καμάρες και μπροστά την Χορεύτρια, όπου χόρευαν οι Στριγγλες, τώρα είναι μέσα σε τεράστια βλάστηση, αλλά ο Γιάννης καθαρίζοντάς το άνοιξε τούνελ.

Εκεί είναι και τα καμένα από τους Χίτες σπίτια της οικογένειας Ανδρώνη.

Υπήρχε και διασταύρωση προς τα Κάτου Νερά και προς τη πηγή του Κάτου Μεσιακού, αλλά ο δρόμος έχει κλείσει από την βλάστηση. Παρακάτω είναι το σπίτι της οικογένειας Πιερρακέα.

Από την Φαβατού μέχρι εκεί κάτου ήσαν μποστάνια.

Παρακάτω συναντάμε τα ερείπια του μονοκάμαρου ναού του Άγιου Δημήτρη, που είναι χτισμένος πάνω στα αρχαία λείψανα του ναού του Ποσειδώνα, επειδή μέχρι εκεί έφτασε το τσουνάμι του μεγάλου σεισμού πάνω από 8 ρίχτερ το 365 μ.Χ. 

Ακόμα και σήμερα στα γύρω κτήματα κάτω από τον ναό φαίνονται οι μεγάλες λαλούδες* που κουβάλησε το τσουνάμι. 

Πιο κάτω είναι η διασταύρωση προς Καραβοστάσι από την μια μεριά και από την άλλη συνεχίζοντας στο αρχαιότερο πλακόστρωτο στην περιοχή Βασίλεινες, όπου ήταν ο κύριος οικισμός από τους εξόριστους από τον Νάβη βασιλικά γένη της Σπάρτης. 

Η περιοχή βρίθει αρχαίων μάλιστα σώζεται τείχος με τεράστιους ακανόνιστους ογκόλιθους μήκους 13 μέτρων και μέγιστο ύψος 3 μέτρων, από κάποιο μεγάλο οικοδόμημα.

 

λαλούδες*: λαλούδα η, πληθ. λαλούδες, στρογγυλές λευκές πέτρες που βρίσκονται στους ορμίσκους της Μάνης. Η πιο μικρή λέγεται λαλούδι το. Αναζητούντες την αρχή της λέξεως στρεφόμεθα προς το παλαιόν λάα λίθος. Ίσως όμως δεν πρέπει να ξεχάσουμε τον Ησύχιο λέγοντα: «λάλλας λέγουσι τας παραθαλασσίους και παραποταμίους ψήφους». Η επιφάνεια η καλυπτόμενη από τις λαλούδες λέγεται χαλικιά, αρχ. χάλιξ.

 

ΠΗΓΗ

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.