Το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Εξωχωρίου

Το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Εξωχωρίου
 Το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο  "Η ΑΝΔΡΟΥΒΙΣΤΑ"  είναι σωματείο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και διοικείται οπό επταμελές Διοικητικό συμβούλιο.  Είναι εγγεγραμμένο στον κατάλογο μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και στην Ελληνική Ομοσπονδία Φίλων των Μουσείων (ΕΟΣΦΙΜ), Η οποία είναι μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Μουσείων. 
 
 
Το Μουσείο στεγάζεται στο ανενεργό Δημοτικό Σχολείο Εξωχωρίου. Στο σχολείο εκτίθενται αντικείμενα της λαογραφικής μας παράδοσης κατασκευασμένα από τις αρχές του 20ού αιώνα από ντόπιους τεχνίτες, τα οποία προσέφεραν στο μουσείο, κάτοικοι του χωριού. 
 
Στα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνεται επίσης φωτογραφικό υλικό από τη ζωή των κατοίκων του Εξωχωρίου, καθώς και μια συλλογή νομισμάτων και χαρτονομισμάτων από το 1822 ως το 2002. 
 
Μερικά από τα εκθέματα της λαογραφικής συλλογής
 
 
 
Ο τέως Δήμος Λεύκτρου παραχώρησε στο Μουσείο το ερειπωμένο Λιοτρίβι (Μάκινα) Κουμοuτσέα, Στη συνέχεια, με δαπάνη που προηλθε αποκλειστικά από δωρεές και χορηγίες των συγχωριανών μας και φίλων του Μουσείου, έγινε η αποκατάσταση του Λιοτριβιού, στο οποίο στεγάσθηκε ήδη, το τμήμα ελιάς, καθώς και του φούρνου και της στέρνας. 
 
 
Η προσπάθεια συνεxίζεται για την εξεύρεση οικονομικών πόρων που Θα διατεθούν για την ολοκλήρωση του έργου και την εγκατάσταση του Μουσείου δίπλα στο Λιοτρίβι. Το σχολείο προβλέπεται να στεγάσει βιβλιοθήκη, καθώς και περιοδικές εκθέσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις
 
Το Μουσείο εχει κάνει και αξιόλογες εκδοτικές προσπάθειες όπως φαίνεται παρακάτω:
 
Μην παραλείψετε να το επισκεφτείτε το συνιστούμε ένθερμα
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.