Το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο και οι επιπτώσεις στη στοματική κοιλότητα

Το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο   και οι επιπτώσεις στη   στοματική κοιλότητα

Ο Οδοντίατρος Πέτρος Ηλ. Χονδροκούκης, παρουσιάζει την επιστημονική έρευνα.

Στα πλαίσια του 17ου Παμπελοποννησιακού συνεδρίου, που διεξήχθει στην Τρίπολη, ο οδοντίατρος Χονδροκούκης Πέτρος παρουσίασε την εργασία του  «ηλεκτρονίκο τσιγάρο και οι επιπτώσεις του στην στοματική κοιλότητα». Το θέμα αυτό επιλέχθηκε καθώς είναι ένα νέο καινοτόμο προϊό́ν το οποίο υποστηρίζεται ότι μπορεί να σώσει εκατομμύρια ζωές. Σκοπό́ς της εργασίας ήταν να ερευνή́σει με βά́ση τα υπά́ρχοντα έως σή́μερα δεδομέ́να, τον κλά́δο του ηλεκτρονικού́ τσιγά́ρου και να διαπιστώσει κατά πόσο αυτό το νέο σχετικά προϊόν είναι ασφαλέστερο για την υγεία των καπνιστών και να εξετάσει εάν και κατά πόσο έχει επηρεάσει τους καπνιστές ανά τον κόσμο. 

 Τα τελευταία χρόνια, η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου κυμαίνεται σε ποσοστο το οποίο αγγιζει το 3.7% του παγκόσμιου πληθυσμού. Σε ορισμένες, μάλιστα χώρες οι ατμιστές υπερβαίνουν τους καπνιστές. Οι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου το προτιμούν έναντι του κανονικού, προκειμένου να μειώσουν τις αρνητικές επιδράσεις για την υγεία τους. Πιο συγκεκριμένα, λόγω της μικρότερης ποσότητας βλαβερών ουσιών που εισπέουν οι ατμίστες φημολογείται οτι μειώνεται κατά αυτόν τον τρόπο ο κίνδυνος εμφάνισης διαφόρων συστημικών παθήσεων, περιοδοντικής νόσου, περι-εμφυτευματίτιδας και ξηρού φατνίου.  

Οι έρευνες όμως έδειξαν πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι τοσο αθώο.  Τα πρωτογενή εισπνεόμενα συστατικά (προπυλενική γλυκόλη, γλυκερίνη, νικοτίνη κ.α.) ενώ είναι σχετικά ακίνδυνα με τα συστατικά του κανονικού τσιγάρου, όταν αυτά εισπέονται μετατρέπονται σε δευτερογενή (φορμαλδεΰδη, ακεταλδεΰδη , ακρολεΐνη) τα όποια είναι καρκινογόνα. Πιο αναλυτικά, η αρνητική επιδράση στο περιοδόντιο (ούλα) των ασθενών ειναι πλεον αποδεδειγμένη. Επίσης, το 2017 παρουσιάστηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα καρκίνου του στόματος. Ενώ, έντονη δυσχρώμια και ερεθισμός στην γλώσσα είναι πιθανό να εφανιστούν στους χρήστες. Σε αύτο το σημείο να τονιστεί, οτι οι γεύσεις με συστατικό την μενθόλη (μέντα) είναι περισσότερο επιβλαβείς από τις υπόλοιπες. Όσον αφορα, τις συστηματικές επιπτώσεις της υγείας, όπως πνευμονία, ταχυκαρδία, καρδιακή ανεπάρκεια και κρίση του αναπνευστικού είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τους καπνιστές. 

 Συμπερασματικά, το ηλεκτρονικό τσιγά́ρο σί́γουρα δεν είναι μια υγιεινή́ συνή́θεια την οποία πρέπει να ξεκινήσει ένας μη καπνιστής.

 

 

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.