Σχεδιαζόμενη διάνοιξη δρόμου στην Άνω Πούλα

Σχεδιαζόμενη διάνοιξη δρόμου στην Άνω Πούλα

 

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ανατολικής Μάνης της 22-12-2014 εγκρίθηκε η κατανομή πιστώσεων τεχνικού προγράμματος οικ. έτους 2015. Στον κατάλογο των πιστώσεων περιλαμβάνεται (και εγκρίθηκε) κονδύλι 20.000 Ε για διάνοιξη οδού προς Άνω Πούλα. Η θέση της οδού δεν προσδιορίστηκε ούτε η οδός χαρακτηρίστηκε ή αιτιολογήθηκε η σκοπιμότητά της. Θέλουμε με την παρούσα να υπενθυμίσουμε ότι η περιοχή της Άνω Πούλας αποτελεί περιοχή μεγάλης περιβαλλοντικής και αισθητικής αξίας, ενταγμένη όπως και η υπόλοιπη περιοχή της Μέσα Μάνης σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας Νατούρα 2000. 

Επομένως σε οποιαδήποτε επέμβαση πρέπει να προηγηθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Επιπλέον στο εγκεκριμένο Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) Δημοτικής Ενότητας (τέως Δήμου) Οιτύλου του Δήμου Ανατολικής Μάνης η περιοχή ορίζεται ως ΠΕΠ (Π2): 

Περιοχή Προστασίας Αξιόλογων Παραλιακών Παράκτιων Περιοχών και Περιοχών Μεγάλων Κλίσεων (περιοχή με χαρακτήρα απόλυτης προστασίας.) Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι η προγραμματιζόμενη οδός δε χαρακτηρίζεται στον προγραμματισμό και ότι ως προς την αναγκαιότητά της η διάνοιξή απαιτεί έγκριση του Δασαρχείου.

Τέλος ότι η περιοχή της Άνω Πούλας (χώρος στον οποίο τοποθετείται το βυζαντινό κάστρο της Μεγάλης Μαϊνης, η αρχαία πόλη Ίππολα και ο ναός της Ιππολάτιδος Αθηνάς) είναι διάσπαρτη από κτίσματα και οχυρώσεις που την καθιστούν διαρκές και μείζον μνημείο. Επομένως οποιαδήποτε επέμβαση απαιτεί έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. 

Ελπίζουμε ότι ο Δήμος δε θα επιχειρήσει στην Άνω Πούλα μονομερή και άνευ εγκρίσεως από τις αρμόδιες αρχές ενέργεια εις βάρος του περιβάλλοντος και της ιστορίας του τόπου μας. 

To θέμα των αυθαίρετων δρόμων βέβαια δεν είναι καινούργιο για τη Μάνη. Συνεχώς διανοίγονται, με άδηλη εντολή της δημοτικής αρχής και ανοχή των πάντων. Οι δρόμοι αυτοί γίνονται χωρίς καμία έγκριση, με άνεση που είναι τουλάχιστον ύποπτη και ανησυχητική. Είναι ένα θλιβερό και καταστροφικό φαινόμενο, στα όρια του περιβαλλοντικού εγκλήματος, με το οποίο κάποιος πρέπει να ασχοληθεί. Για τον σχεδιαζόμενο δρόμο ήδη ετοιμάζουμε σχετικά έγγραφα προς τις αρμόδιες αρχές. Να ενημερώσουμε εδώ ότι η ΟΙ.ΠΟ.ΚΙΝΗΣΗ και αρκετοί τοπικοί σύλλογοι έχουμε ξεκινήσει καταγραφή των διανοιχθέντων παρανόμως δρόμων στη μανιάτικη ενδοχώρα με τελικό σκοπό την ανεύρεση και δίωξη των υπευθύνων, και την καταγγελία του φαινομένου στα αρμόδια κρατικά αλλά και ευρωπαϊκά όργανα.

Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μάνης

Σχετικά με το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου στην Τρίπολη. (Για το θέμα των αιολικών στη Μάνη). 

Περί τίνος ακριβώς πρόκειται.

Ποιο είναι το θέμα:

Η γνωμοδότηση του Περιφ. Συμβ. Σχετικά με την εκ μέρους των εταιρειών ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΚΡΥΛΑΚΚΩΜΑ ΑΕ & ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΑΓΙΑΣ ΑΕ». τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 55.3 MW στις θέσεις «Μακρυλάκκωμα» και «Προφήτης Ηλίας» ΠΕ Λακωνίας των εταιρειών ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΚΡΥΛΑΚΚΩΜΑ ΑΕ & ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΑΓΙΑΣ ΑΕ.

Τι σημαίνει αυτό:

Όπως και το θέμα αναφέρει, πρόκειται για γνωμοδότηση και όχι για έγκριση. Η έγκριση -ή όχι της τροποποιητικής μελέτης γίνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Πρόκειται λοιπόν για μια δευτερεύουσα διαδικασία χωρίς ιδιαίτερη σημασία;

Σε πρακτικό επίπεδο μάλλον ναι. Η αποφασιστική μάχη θα διεξαχθεί αλλού. Σημειωτέο ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου είχε γνωμοδοτήσει το 2012 υπέρ της εγκατάστασης των βιομηχανικού τύπου ανεμογεννητριών και μάλιστα στην αρχική μη περικεκομμένη τους διάταξη. Όπως και υπέρ οποιοσδήποτε εγκατάστασης Α/Γ οπουδήποτε της Πελοποννήσου. Όμως μια αρνητική γνωμοδότηση έχει τη σημασία της. Όπως και μια θετική, την οποία οι εταιρείες θα επισείσουν στα υπουργικά γραφεία για να διεκδικήσουν την έγκριση της μελέτης τους.

Ας θυμηθούμε πώς ξεκίνησαν όλα αυτά

Η τότε και νυν πλειοψηφούσα παράταξη εμπνεόταν από την οραματική διακήρυξη του κ. Τατούλη για την Πελοπόννησο, η οποία θα παρήγαγε και θα εξήγαγε ηλεκτρική ενέργεια στη Γερμανία γενόμενη η “Σαουδική Αραβία” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ορισμένοι ίσως θυμούνται αυτά τα λόγια, σε ευθεία γραμμή με το αλήστου μνήμης project “Ήλιος” του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου και τους χαμογελαστούς Γερμανούς επιχειρηματίες που κατέφθαναν υποσχόμενοι μια νέα πηγή πλούτου για τη χειμαζόμενη μνημονιακή αποικία. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ πέρασαν στα γερμανικά ταμεία -περιττό να πούμε από τινών τις τσέπες έφυγαν- για να αγοραστούν και να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά που θα παραγάγουν το χρυσοφόρο ηλεκτρικό ρεύμα, το νέο εξαγωγικό προϊόν της Ελλάδας (συνεκδοχικά και της Πελοποννήσου). Βέβαια μέχρι σήμερα δεν έχει εξαχθεί ούτε ένα Βαττ. Και ούτε πρόκειται αφού το πρόγραμμα εγκαταλείφθηκε.

Όμως τα χρόνια έχουν περάσει, η εικόνα που έχουμε για τις ΑΠΕ έχει αλλάξει και ο κόσμος έμαθε να βλέπει πίσω από την ειδυλλιακή εικόνα των ανεμογεννητριών οι οποίες θα γυρίζουν και εμείς θα έχουμε δωρεάν και καθαρό περιβαλλοντικά ρεύμα όταν ανάβουμε την κουζίνα μας. Το Ειδικό Τέλος Μείωσης Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) στο λογαριασμό μας της ΔΕΗ από 0.8 Ε ανά 1000Kw το 2006 φτάνει τα 26 Ε σήμερα. Ένα μέσο νοικοκυριό δίνει ανά δίμηνο ένα σαραντάρι στο λογαριασμό της ΔΕΗ για να γυρίζουν οι ανεμογεννήτριες. Και θα δώσει και περισσότερα γιατί παρά ταύτα το έλλειμμα στις ΑΠΕ είναι ήδη 281,24 εκατ. ευρώ και θα εκτιναχθεί στα 434,85 εκατ. ευρώ το τέλος του 2017. Ο καταναλωτής πλέον αντί να φαντασιώνεται δωρεάν ρεύμα όταν βλέπει να γυρίζουν τα φτερά των αιολικών, θα βλέπει το ταξίμετρο που βρίσκεται από πίσω.

Και από τα εκατομμύρια που ήδη δίνουμε για να εγκαθίστανται αιολικά (τα Φ/Β μας τελείωσαν) δε δίνεται τίποτε για να τοποθετηθούν φίλτρα στη Μεγαλόπολη, που φυσικά δε σταμάτησε να παράγει ρεύμα. Ούτε ακολουθήσαμε και εκεί το Γερμανικό παράδειγμα να εκσυγχρονιστούν οι μηχανές παραγωγής ρεύματος από καύση λιγνίτη. Οι πρωτοπόροι στις ΑΠΕ Γερμανοί όσο αφορά τη χώρα τους δεν έκλεισαν ούτε φρέναραν την παραγωγή λιγνίτη. Απλώς και πολύ σοφά την εκσυγχρόνισαν ώστε να μη ρυπαίνει. Μόνο στην εισαγωγή και εγκατάσταση αιολικών και φ/β τους μιμηθήκαμε τους Γερμανούς, που ευχαρίστως και με το αζημίωτο μας συμπαραστάθηκαν. Σημειωτέον ότι στη Μάνη το σύνολο των Α/Γ που θα εγκατασταθούν ανήκουν σε εταιρείες Γερμανικών συμφερόντων.

Διεκδικούμε την αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τώρα που υπάρχει μια πιο ώριμη αντιμετώπιση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και από την κοινωνία και τους αιρετούς άρχοντες, θα σηματοδοτήσει την επανόρθωση μιας οικονομικά, αισθητικά και περιβαλλοντικά καταστροφικής πολιτικής. Και όπως κατάλαβαν και οι Ροδίτες στο blackout της 9ης Μαρτίου ενεργειακά ατελέσφορη και επικίνδυνη.

Και θα βοηθήσει ώστε να μην προστεθεί η Μάνη στην αρμαθιά των θυμάτων της “πράσινης ανάπτυξης” που παράγει ενέργεια για ένα δίκτυο το οποίο ήδη από το 2010 ο ΔΕΣΜΗΕ (απόφαση 14625/2010) χαρακτηρίζει κορεσμένο, και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποδέχεται (λίγο καθυστερημένα βέβαια, το 2012). Με άλλα λόγια δεν μπορεί να δεχτεί άλλα φορτία.

Η Οι. Πο. Κίνηση με άλλους 32 μανιάτικους συλλόγους, πανελλήνιες περιβαλλοντικές οργανώσεις και με τη συνυπογραφή 1150 Μανιατών έχει καταφύγει στο ΣτΕ ενάντια στην εγκατάσταση, θεωρώντας ότι πέρα από την προφανή και δεδηλωμένη οικονομική, ενεργειακή, περιβαλλοντική και αισθητική πλευρά του ζητήματος έχει παραβιασθεί και η σχετική με τη χωροθέτηση ΑΠΕ νομοθεσία. Θεωρούμε αναγκαίο να εκθέσουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα επιχειρήματά μας και χρέος των περιφερειακών συμβούλων όλων των παρατάξεων να αναθεωρήσουν τη θετική γνωμοδότηση του 2012.

Για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τέλειωσε η εποχή της φιλολογίας και της μυθολογίας -ευχόμαστε και της κερδοσκοπίας. Η κοινωνία δικαιούται την ευκαιρία της ώστε να προχωρήσουμε σε εφαρμογή τους βιώσιμη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες της.

(Για την ΟιΠοΚινηση: Κυριάκος Κοττέας)

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.