Στον πάγο 150.000 συντάξεις

Στον πάγο 150.000 συντάξεις

Στον αέρα μοιάζουν αν βρίσκονται περίπου 150.000 παλιές και νέες συντάξεις, καθώς σύμφωνα με έγγραφο της διοίκησης του ΕΦΚΑ, το οποίο αποκάλυψε με δημοσίευμά της η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, «δεν υπάρχει σχέδιο για να πληρωθούν οι εκκρεμείς συντάξεις και ούτε φαίνεται πως μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος μέχρι τον Οκτώβριο». 

Σχολιάζοντας, πάντως, το δημοσίευμα, το υπουργείο Εργασίας προσπάθησε να καθησυχάσει, υποστηρίζοντας ότι «η εκκαθάριση όλων των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 συνιστά πλήρως εφικτό στόχο».

Πιο αναλυτικά, στο έγγραφο του ΕΦΚΑ το οποίο δημοσιεύει η εφημερίδα, αναφέρεται πως «δεν υπάρχει σχέδιο για να πληρωθούν οι εκκρεμείς συντάξεις και ούτε φαίνεται πως μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος μέχρι τον Οκτώβριο». Σύμφωνα με την εφημερίδα η παραδοχή αυτή ναρκοθετεί την εκταμίευση των 869 εκατ. ευρώ που διαθέτει η τρόικα για να πληρωθούν οι οριστικές συντάξεις και κυρίως τα αναδρομικά που οφείλονται σε περισσότερους από 150.000 παλαιούς και νέους συνταξιούχους.

Στο έγγραφο, με ημερομηνία 24 Μαρτίου, αναφέρονται τα εξής: «Δεν υπάρχει σχέδιο για τη διεκπεραίωση όλων των συντάξεων που εκκρεμούν και ούτε φαίνεται πως μπορεί να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μέχρι τη διορία του Οκτωβρίου 2017 προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη βοήθεια της Ε.Ε. (σ.σ.: 869 εκατ. ευρώ) για την πληρωμή των συντάξεων. Εάν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, θα πρέπει να κοινοποιηθεί στους γενικούς διευθυντές προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανάλογη διοικητική υποστήριξη».

Παράλληλα, στο έγγραφο γίνεται λόγος για την έλλειψη συντονισμού των υπηρεσιών, την αδυναμία αντιμετώπισης επιμέρους προβλημάτων που ανακύπτουν, αλλά και για το γεγονός ότι πολλά υποκαταστήματα λειτουργούν ακόμη με την παλιά συνταγή, δηλαδή ως να μην υπάρχει ΕΦΚΑ, αλλά ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κ.λπ.  Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να οριστεί χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ ως ένα και μοναδικό Ταμείο και να πάψουν να υπάρχουν υποκαταστήματα τα οποία λειτουργούν υπό τα παλιά Ταμεία, όπως συμβαίνει από πέρυσι». 

Επίσης, σημειώνεται ότι υπάρχει έλλειψη ομαδικότητας αλλά ταυτόχρονα συστήνεται στα στελέχη να αποδεχτούν όλοι την «ενός ανδρός αρχή», με τη φράση ότι «οι αποφάσεις του ΕΦΚΑ λαμβάνονται από ένα άτομο, τον διοικητή, και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους είτε όσον αφορά τη στέγαση και τη μετακίνηση προσωπικού είτε οτιδήποτε άλλο. Δεν επικρατούν πια τα Ταμεία και όλοι θα πρέπει να αποδεχτούν τον ΕΦΚΑ και την παρούσα ιεραρχία».

Σημειώνεται ότι τα 869 εκατ. ευρώ που διαθέτει η τρόικα για να πληρωθούν προορίζονται για να πληρωθούν οι οριστικές συντάξεις και κυρίως τα αναδρομικά που οφείλονται σε περισσότερους από 150.000 παλαιούς και νέους συνταξιούχους. Από αυτούς, οι 95.526 περιμένουν πάνω από 2 χρόνια, ενώ υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις όπου η αναμονή της οριστικής απόφασης φτάνει και τα 4 χρόνια, ιδίως όταν μεσολαβεί διαδοχική ασφάλιση. Οι 55.000 είναι νέες αιτήσεις με αναμονή για τους τελευταίους 10 μήνες. 

ΔΙΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.