ΣΤΗ ΜΑΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΑΘΗΝΑΣ

 
ΣΤΗ ΜΑΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΑΘΗΝΑΣ
 
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 27/9: Διάσχιση Σαγγιά ( Τριανταφυλλίτσα, Κορφή, Ζούδα).
Η πορεία διαρκεί 5-6 ώρες.
ΚΥΡΙΑΚΉ 28/9: ανάβαση Νύφι, μονή Παναγιάς του Κρουνού, Κιόνια
 
Η πορεία διαρκεί 3-4 ώρες.
 
Αρχηγός: Γιάννης Κοφινάς,
Οδηγοί ξεναγοί : Δημακόγιαννης Γιώργος, Μαυροειδόγγονας Νίκος, Μουσούλης Δημοσθένης.
 
 
Την Παρασκευή 26/9 στις 5.30 μ. μ αναχωρούμε από Αθήνα με προορισμό το γραφικό παραθαλάσσιο Κότρωνα του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Εκεί θα διανυχτερεύσουμε σε δωμάτια ή σε σκηνές.
 
Το Σάββατο στις 7,30 π. μ θα μεταβούμε από Χειμάρα, Πύρριχο, Αρεόπολη, Πύργο Δυρού στη Τριανταφυλλίτσα όπου αρχίζει η ανάβαση στο Σαγγιά. Μονοπάτι καλντεριμένιο οδηγεί από την πλαγιά σε διάσελο και από εκεί στη κορυφή του Σαγγιά με θέα στο Λακωνικό κόλπο και το Ιόνιο. Στο Σαγγιά βόσκουν τα ελευθέρας βοσκής μοσχάρια, αναφέρονται από την Ομηρική εποχή. Είναι γύρω στα 140 ζώα συνήθως στη διαδρομή (2700 στον ορεινό όγκο του Σαγγιά, ενώ παλαιότερα έφταναν μέχρι τα 3000 ζώα) και ζυγίζουν το πολύ 170 κιλά. Αποκομμένα από τον κύριο όγκο του Ταυγέτου επιβιώνουν μέχρι σήμερα με την φροντίδα μερικών βοσκών και είναι τοπικό είδος.
 
 
Τις εποχές ξηρασίας μόνο κατεβαίνουν στα χωριά όπου υπάρχουν στέρνες με νερό, αφού χρειάζονται κάθε δεύτερη μέρα. Άλλα έχουν χρώμα μαύρο και άλλα είναι μελισσά ( μελί). Το μονοπάτι στη συνέχεια μας οδηγεί στην ανατολική πλαγιά του Σαγγιά, ανάμεσα από λάκκες ολόγεμες από την ανθρώπινη παρουσία, αφού παρατηρούνται πάμπολλες πέτρινες κατασκευές, πεζούλια, καλύβια και οι εντυπωσιακές στέρνες με τις λίθινες κορύτες. Από εδώ μια διαδρομή οδηγεί στη Ζούδα και η άλλη στο Δρυαλί (Δρυμό). Στη συνέχεια μπορούμε να απολαύσουμε την τοπική μανιάτικη κουζίνα και μπάνιο στα κρυστάλλινα νερά του Λακωνικού. Αργά το απόγευμα θα επισκεφθούμε το Φλωμοχώρι με τον οχυρό-οικισμό από ψηλούς μανιάτικους πολεμόπυργους, όπως τον πανύψηλο πύργο του Παντελεάκου, τόπος συνάντησης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη με τους Μανιάτες Οπλαρχηγούς.
 
 
 
 
 
 
Την Κυριακή 8 π.μ θα μεταβούμε στο Νύφι, όπου είναι η αρχή του μονοπατιού που οδηγεί με καλντερίμι στις ανατολικές ράχες του Σαγγιά, με προορισμό το εγκαταλειμμένο μοναστήρι της Παναγιάς του Κρουνού. Εκεί υπάρχει πηγή σε βράχο με μοναδικό τοπίο για τη μανιάτικη γη. Εντυπωσιακά μας υποδέχονται οι βελανιδιές, στο δροσερό ίσκιο τους, με θέα το πέλαγος, τον Κάβο Μαλέα, την Ελαφόνησο και τα Κύθηρα. Στη συνέχεια το μονοπάτι ανεβαίνει σε ράχη με λάκκες ανάμεσα σε μεγάλους βράχους, που τούς ονομάζουν Βασιλικές Πέτρες και κάνουν το τοπίο άγριο και επιβλητικό. Εκεί είναι τα Κιόνια (πιθανώς η αρχαία Αίγιλα). Θέση δύο δωρικών ναών, ίχνη μνημειακών κατασκευών, ανάγλυφη παράσταση σε βράχο κ.λ.π. Επιστροφή από το ίδιο μονοπάτι στο Νύφι, όπου θα μεταβούμε για φαγητό και μπάνιο.
Το απόγευμα στις 5μ.μ αναχωρούμε για την πρωτεύουσα αποκομίζοντας πλούσιες εντυπώσεις στα ορειβατικά χρονικά αφού θα είναι η πρώτη επίσημη ανάβαση Αθηναϊκού ορειβατικού ομίλου στο Σαγγιά (έχουν ανεβεί οι τοπικοί σύλλογοι Σπάρτης και Καλαμάτας). Με τα ενδημικά μοσχάρια του, τους αρχαίους ναούς, τα μανιάτικα χωριά με τα πυργόσπιτά τους και τις κρυστάλλινες παραλίες.
 
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 2108218401 (καθημερινά 7-9 μ.μ.) ή περάστε από τα γραφεία του Πεζοπορικού Ομίλου, Ζαΐμη 45, Εξάρχεια (τις ίδιες ώρες).
 
 
 
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.