Στίβεν Αντωνάκος

Ενας μεγάλος Μανιάτης Καλλιτέχνης με διεθνή φήμη

Ο Στυλιανός Αντωνάκος γεννήθηκε το 1926 στον Άγιο Νικόλαο Λακωνίας. Το 1930 μετανάστευσε με την οικογένειά του στη Νέα Υόρκη, όπου και έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του.
Πρόσφατα ο Στίβεν Αντωνάκος πέθανε στη Νέα Υόρκη.Ήταν 87 ετών.
Ο Αντωνάκος έχει αποσπάσει διεθνή αναγνώριση για το καλλιτεχνικό του έργο.  
Κριτικοί τέχνης όταν αναφέρονται στο έργο του, μιλούν για μία ελληνικότητα και μία πνευματική διάσταση. 
Τα μέσα του ήταν λιτά. 
Χρησιμοποιούσε φως υπό μορφή νέον σε γεωμετρικές φόρμες με μια έντονη χρωματική διάθεση, έκανε σχέδια, κατασκευές και περιβάλλοντα εμπνευσμένα, πολλές φορές, από βυζαντινούς ναούς. 
Για όσους δεν ξέρουν τη δουλεία του ένα από τα γλυπτά του με νέον κοσμεί το σταθμό του μετρό των Αμπελοκήπων στην Αθήνα. Άλλο ένα βρίσκεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Λεωφόρο Συγγρού.
 
Ενα απο τα έργα του εμπνευσμένα απο τα ξωκλήσια της Λακωνίας
 
Αυστηρά αφαιρετικός, χαρακτηρίζει το έργο του ως «πραγματικά πράγματα σε πραγματικό χώρο».
 
Πέρα από τους σπουδαίους του «Πίνακες», χρωματικούς ή καλυμμένους από φύλλα χρυσού, με λυχνίες χρωματιστού νέον πίσω από τις ακμές των τελάρων, είναι επίσης γνωστός για τις σειρές έργων «Τοίχοι», «Δωμάτια Διαλογισμού», «Παρεκκλήσια» και «Βιβλία Καλλιτέχνη».
 
 
Ο Στίβεν Αντωνάκος έχει δημιουργήσει έργα σε χαρτί, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά με τα γλυπτά του από νέον και εκφράζουν τους ίδιους προβληματισμούς σχετικά με το χώρο και το φως. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Βερολίνο το 1980, εργάστηκε με κομμάτια χαρτιού τα οποία έχει φέρει μαζί του από τις ΗΠΑ.
Συμμετείχε σε 250 ομαδικές εκθέσεις και πραγματοποίησε άλλες 100 ατομικές τόσο στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, όσο και στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.