Σε αυξημένο επίπεδο η επιχειρησιακή ετοιμότητα των ΠΥ Πελοποννήσου

Σε αυξημένο επίπεδο η επιχειρησιακή ετοιμότητα των ΠΥ Πελοποννήσου

Άσκηση αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης σε πραγματικές συνθήκες, με τη κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2016», πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 12/5 στη θέση «Τσούκα-Μαυρογιάννη» των Καρυών Λακωνίας. Η άσκηση διεξήχθη με μέριμνα του Πυροσβεστικού Σώματος, υπό την επίβλεψη του υπαρχηγού Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου ΠΣ Αθανασίου Σερεντέλλου και του διοικητή Περ/κής Πυρ/κής Διοίκησης Πελ/σου, Αρχιπυράρχου Χαραλάμπους Χιώνη.

Η περιοχή επελέγη λόγω του έντονου φυσικού ανάγλυφου που παρουσιάζει, της γειτνίασής της με καταφύγιο άγρια ζωής και το δρυοδάσος των Καρυών, καθώς και της κτηνοτροφίας που αναπτύσσεται σ’ αυτή κατά τους θερινούς μήνες.  

Στην άσκηση συμμετείχαν επτά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης με 15 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος από την ΠΕΠΥΔ Πελοποννήσου, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης - Παράρτημα Λακωνίας, η εθελοντική ομάδα «ΕΤΟΙΜΟΚΛΗΣ» και η Πυρασφάλεια Καρυών Δ. Σπάρτης.    

Σκοπός της άσκησης ήταν: α) Η αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, β) Η πρακτική εφαρμογή των απαιτούμενων διαδικασιών-ενεργειών που προβλέπονται στα αντίστοιχα σχέδια επέμβασης της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Πελ/σου, γ) Η βελτιστοποίηση της συνεργασίας μεταξύ του Π.Σ. και όλων των εμπλεκόμενων στη δασοπυρόσβεση φορέων, δ) Ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας του μηχανισμού καταστολής δασικής πυρκαγιάς, ε) Η επιχειρησιακή αφύπνιση και η μείωση του χρόνου ανταπόκρισης σε συμβάντα αναλόγου βεληνεκούς, στ) Η βελτίωση του συντονισμού, η εξοικείωση και η απόκτηση εμπειρίας του εμπλεκόμενου προσωπικού σε συμβάντα που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητα ως προς τη φύση τους και ζ) Ο εντοπισμός αδυναμιών και ελλείψεων καθώς και η λήψη κατάλληλων μέτρων για εξάλειψη αυτών.

Την άσκηση παρακολούθησαν ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Πελ/σου κ. Βασίλειος Παπαδουλάκης, ο Λοχαγός Εφοδιασμού & Μεταφορών κ. Μαργιώλης Νικόλαος ως εκπρόσωπος του ΚΕΕΜ και ο Υπαστυνόμος Α΄ κ. Σπυριδάκος Παναγιώτης, διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Σπάρτης ως εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ. Επίσης, παρέστησαν η προϊσταμένη Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Εκτάκτων Αναγκών Δ. Σπάρτης κ. Αναστασία Δρίβα, ο υπεύθυνος επιχειρήσεων & εκπαιδεύσεων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Παραρτήματος Λακωνίας κ. Δημοσθένης Κακούρος και ο πρόεδρος της Εθελοντικής Οργάνωσης «ΕΤΟΙΜΟΚΛΗΣ» κ. Γεώργιος Βασίλαρος.

Όπως επισημαίνει ο διοικητής της ΠΥ Σπάρτης, Πύραρχος Ανδρέας Ζαγκανάς «η υπηρεσία μας θεωρεί πως η συνεχής εκπαίδευση αποτελεί βασικό πυλώνα βελτίωσης του αξιόμαχού της, ώστε να ανταποκριθεί άμεσα και με το καλύτερο δυνατό τρόπο, όταν αυτό απαιτηθεί».

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.