ΡΩΜΑΙOΙ ΚΑΙ ΜΑΝΗ

 
 
«Γάιον Iούλιον Λαχάρους υιόν Eυρυκλέα Pωμαίοι 
οι εν ταις πόλεσιν της Λακωνικής πραγματευόμενοι 
τον αυτόν ευεργέτην».
 
ΡΩΜΑΙOΙ ΚΑΙ ΜΑΝΗ
 
146 π.Χ. - 297 μ.Χ. Ρωμαϊκή κυριαρχία στη Μάνη
 
Στα χρόνια της κυριαρχίας της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στην Ελλάδα και στη Μάνη η όποια ντόπια τότε αριστοκρατική κοινωνική ομάδα δεν αντιστάθηκε στους Ρωμαίους. Τό Γύθειο και η Καινήπολις (Κυπάρισσος) με τους συμβιβασμούς των Ρωμαιοφίλων προσπάθησαν να αλλοιώσουν την ελληνικότητα  του πολιτισμού σε όποιο βαθμό επέμβαινε η πολιτική των Ρωμαίων (άλλαξαν ακόμη και τα Ελληνικά τους ονόματα). Το δε λαϊκό υποδουλωμένο στοιχείο, πολιτισμικά αντιστεκόταν μιας και οι Ρωμαίοι δεν ενδιαφέρονταν ή και τιμούσαν με τον τρόπο τους την αρχαιότητα. Τα Μάρμαρα Λάγειας, Αλίκων και Κροκεών κοσμούν τα ανάκτορα των Ρωμαίων στην Ιταλία.
Στο Γύθειο στήθηκε ανδριάντας του Τίτου Φλαμνίνο που έγραφε στο βάθρο “Τίτον Τίτου Κοΐνκτιον στρατηγόν, ύπατον Ρωμαίων, ο δάμας ο γυθεατών, του αυτού ευεργέτην”.
Σημείωση: Αρκετές έρευνες έγιναν για τις διάφορες ιστορικές περιόδους 6ος/5ος-3ος π.Χ. αιώνας (Σπάρτη και περίοικοι), 207-192 π.Χ. (περίοδος Βασιλείας, Νάβιδος), 192-146 π.Χ. (περίοδος επεμβάσεων της Αχαϊκής Συμπολιτείας και των Ρωμαίων), 146/145 π.Χ. (κατάλυση της Αχαϊκής Συμπολιτείας, οργάνωση του κοινού των Λακεδαιμονίων) και 27 ή 21 π.Χ. (αναδιοργάνωση του Κοινού και μετονομασία του σε Κοινόν των Ελευθερολακώνων επί Αυγούστου). Ως συμβατικό τέλος για την πολιτειακή οργάνωση των Ελευθερολακωνικών πόλεων, ορίζεται η περίοδος του Διοκλητιανού (κατάλυση του Κοινού: περίπου 297 μ.Χ.)  Λήδα Μόσχου (οικιστικά συστήματα στη χερσόνησο του Ταινάρου).
 
Oι Ελευθερολάκωνες ήταν φορείς, πνεύματος υποταγής στους Ρωμαίους. Η πολιτική των Ρωμαίων “διαίρειν και βασιλεύειν” λειτούργησε αποσυνθετικά για την ελληνική ενότητα της Λακωνίας. Η νότια Λακωνία με πρωτεύουσα το Γύθειο έζησε ημέρες μεγάλης ακμής. Η Ταινάριος περιοχή - Καινήπολις, επίσης ζει ημέρες ακμής και γίνεται κέντρο θρησκευτικό και πολιτικό των Ελευθερολακώνων. Η εποχή του Γαϊου Ιουλίου Λάκωνος  Ευρυκλέους Υιού (63 π.Χ.-14 μ.Χ.) φίλου του Αυγούστου, είναι γεμάτη πλούτη και χλιδή.
Από το 85 π.Χ. έως το 212 μ.Χ.. αναπτύσσεται στη θάλασσα η πειρατεία ως αντίσταση εναντίον των Ρωμαίων (που οι Μανιάτες κατά μία αντίληψη ανέπτυξαν) με τα αντίστοιχα επακόλουθα. Η πειρατεία διενεργείτο στη θάλασσα της Μεσογείου ιδιαίτερα στην περιοχή της “χρυσής θάλασσας” μεταξύ Κορώνης, Κρήτης, Λακωνικού κόλπου (κατά τον Πλούταρχο ίσως η καταστροφή της Ίππολα και της Μέσσης να οφείλεται στην πειρατική δραστηριότητά τους).
Το 297 αναδιοργανώνεται η Ρωμαϊκή διοικητική διαίρεση κατά τον Διοκλητιανό και διαλύεται το Κοινό των Ελευθερολακώνων.
Το 313 με την ελευθερία της ανεξιθρησκείας από το Μέγα Κωνσταντίνο, η Μάνη ζει αυτόνομα με τα έθιμα της αρχαιότητας και τις αρχαίες τελετές.
 
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.