Πως να φτιάξουμε μόνοι μας βαλσαμόλαδο / σπαθόλαδο - Τι είναι - Χρήσεις & ιδιότητες

Πως να φτιάξουμε μόνοι μας βαλσαμόλαδο / σπαθόλαδο - Τι είναι - Χρήσεις & ιδιότητες

 Πως να φτιάξουμε μόνοι μας βαλσαμόλαδο / σπαθόλαδο - Τι είναι - Χρήσεις & ιδιότητες

 
Το βαλσαμόλαδο ή σπαθόλαδο είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις πολλές θεραπευτικές χρήσεις του και ιδιότητες του. Αξίζει να μάθουμε κάποια πράγματα γι' αυτό αλλά πως και να το παρασκευάζουμε ώστε να έχουμε το θαυματουργό λάδι σπίτι μας ανά πάσα στιγμή!
 
Ονομασία
 
Τα συστατικά του βαλσαμόλαδου είναι δύο : Παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο (ακόμη καλύτερα φρέσκο) και το φυτό υπερικό, γνωστό ως βαλσαμόχορτο, σπαθόχορτο ή χόρτο του Αη Γιάννη. Η επικρατέστερη ονομασία του είναι το βάλσαμο ή βαλσαμόχορτο εξ' αιτίας των καταπραϋντικών κι επουλωτικών ιδιοτήτων του, πολύ γνωστό επίσης σαν σπαθόχορτο επειδή χρησιμοποιούνταν στον πόλεμο για να γιατρεύουν με το φυτό τις πληγές από σπαθιά.. Αλήθεια ή όχι σίγουρα είναι πασίγνωστο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Από κει παίρνει και το βαλσαμόλαδο/σπαθόλαδο το όνομά του...
 
Γνωριμία με το υπερικό
 
 
Είναι απαραίτητο να εξοικειωθείτε με το φυτό και να το αναγνωρίζετε γιατί το πιο αποδοτικό βαλσαμόλαδο γίνεται με φρέσκα άνθη υπερικού, τα οποία βρίσκουμε μόνο αν το μαζέψουμε. Ευτυχώς η Ελληνική φύση είναι γεμάτη από άγριο υπερικό και αρκεί να μάθουμε να το αναγνωρίζουμε! Βαλσαμόλαδο γίνεται και με αποξηραμένα άνθη αλλά το λάδι χάνει περίπου 30% των ιδιοτήτων του σε σχέση με τα φρέσκα άνθη. Το υπερικό λοιπόν είναι αυτό το πανέμορφο θαμνώδες χρυσοκίτρινο λουλουδάκι, περίπου 50 εκ ύψος. Ευκολότερη εποχή για να το μαζέψετε είναι οι αρχές Μαίου και οι αρχές καλοκαιριού όπου σε ακαλλιέργητα εδάφη (εκεί βρίσκεται κυρίως) σίγουρα θα τραβήξει το βλέμμα μας. Καλύτερη ώρα συγκομιδής νωρίς το πρωί μιας μέρας που δεν καίει πολύ ο ήλιος. Ιδού το μαγικό μας θαμνάκι :
 
Παρατηρείστε τώρα στην επόμενη φωτογραφία τις σκουρόχρωμες κουκίδες στα πέταλα του λουλουδιού..:
 
 
Αυτές οι κουκίδες περιέχουν αιθέρια έλαια και φυσικά και χρώμα το οποίο μένει στα χέρια σας αν προσπαθήσετε να συλλέξετε τα άνθη του, γι' αυτό πάντα κόβουμε το άνθος με λίιιγο κοτσανάκι, ώστε να μην "χαλάσουμε" τις κουκίδες που προσδίδουν όλες τις θεραπευτικές ιδιότητες στο λάδι μας. Ποτέ δεν ξεριζώνουμε όλο το θάμνο γιατί ούτως ή άλλως δεν τον χρειαζόμαστε και τον αφήνουμε να ανθοφορίσει την επόμενη χρονιά. Επίσης αν βρεθείτε σε μέρος με αρκετούς θάμνους καλύτερα κόψτε άνθη έτσι ώστε να μην απογυμνώνετε το θάμνο. Να πως χρωματίζουν οι κουκίδες υπερικίνης του άνθους :
 
 
Πως φτιάχνουμε βαλσαμόλαδο
 
Θα χρειαστούμε : 
 
 
ένα ΓΥΑΛΙΝΟ σκουρόχρωμο βάζο και αγνό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο (τόσο ώστε να καλύπτει τα άνθη) καιάνθη υπερικού (τόσα ώστε να γεμίζει σχεδόν το βάζο μας)
 
Τι κάνουμε :
 
Αποστειρώνουμε τα βάζο μας (για λίγη ώρα, περίπου 15' στους 100 βαθμούς στο φούρνο).
Γεμίζουμε το βάζο με τα άνθη που μαζέψαμε και στη συνέχεια καλύπτυουμε τα άνθη με το ελαιόλαδο. Κλείνουμε καλά το βάζο και το ποτοθετούμε σε ευήλιο σημείο (να το χτυπάει ο ήλιος) για 30 - 40 ημέρες. Από το πρώτο 48ωρο το λάδι μας αποκτά κόκκινο χρώμα. Κάθε δεύτερη μέρα φροντίζουμε να ανακινούμε το βαζάκι μας. Αυτό είναι σημαντικό! Όταν περάσουν οι μέρες σουρώνουμε το λάδι σε ένα επίσης αποστειρωμένο και σκουρόχρωμο ΓΥΑΛΙΝΟ βάζο. Το κλείνουμε καλά και το φυλάμε σε δροσερό και σκιερό μέρος. Κάθε φορά που το χρησιμοποιούμε φροντίζουμε να εμποτίσουμε λίγο σε κάποιο βαμβάκι ή μπορούμε να έχουμε γεμίσει μικρά δοσομετρικά μπουκαλάκια επίσης σκούρο γυαλί, για να το χρησιμοποιούμε χωρίς να ακουμπάμε το υπόλοιπο λάδι που σταδιακά έτσι αποκτά μικροοργανισμούς. Σημαντική είναι η χρήση των γυάλινων μπουκαλιών ώστε να αποφύγουμε τα πλαστικά που δημιουργούν μικροοργανισμούς αλλά εμποτίζουν και με χημικά ότι τοποθετείτε μέσα τους. Επίσης, σημαντική είναι η χρήση σκουρόχρωμου γυαλιού γιατί το βάλσαμο είναι φωτοευαίσθητο..! 
 
Το βαλσαμόλαδο μας έχει ισχυρή δράση για ένα χρόνο περίπου, όχι ότι μετά χαλάει, αλλά ίσως πέσει η απόδοση των ιδιοτήτων του.
 
Χρήσεις & Ιδιότητες
 
 
Το βαλσαμόλαδο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για την ισχιαλγία και για κάθε πόνο ρευματικό, πόνους αρθρώσεων και την υδρωπικία. Για κάθε είδους πληγές και χτυπήματα, μώλωπες και εκχυμώσεις, στραμπουλήγματα, τσιμπήματα εντόμων, εγκαύματα, φλεγμονές, έλκη. Για κράμπες, πιασίματα, ψύξεις, νευραλγίες και πονοκέφαλους.
 
Με το σπαθόλαδο, όπως αλλιώς λέγεται, κάνουμε επαλείψεις ή ελαφρές εντριβές στο μέρος που πονά ή μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε τοπικά επιθέματα με διαποτισμένη γάζα. Επίσης είναι ιδανικό για κάθε θεραπευτικό ή χαλαρωτικό μασάζ, μπορεί να εμπλουτισθεί με αιθέρια έλαια ανάλογα. Η χρήση του σπαθόλαδου, είναι κυρίως εξωτερική, αλλά είναι και πόσιμο. Συνιστάται ιδιαιτέρως για τις κολίτιδες, την επώδυνη πέψη και τις ξινίλες του στομάχου. Στη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται στη θεραπεία ήπιας ως μέτριας μορφής κατάθλιψης, ενώ και οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν το βάλσαμο «βότανο της λιακάδας», επειδή δρούσε θεραπευτικά στα μελαγχολικά άτομα.
 
Στις ΗΠΑ, μετά από ένα πρόγραμμα του ABC News τον Ιούνιο του 1997, το Hypericum έγινε το πιο δημοφιλές φυτό, το εναλλακτικό «prozaκ», (Ladose), για την ήπια και μέτρια κατάθλιψη. Χρησιμοποιείται επίσης σαν αντισπασμωδικό και βελτιωτικό της ποιότητας του ύπνου σε αϋπνίες. Ήδη, το 1994 στη Γερμανία, συνταγογραφήθηκαν συνταγές για 20 εκατ. ασθενείς!
Μόνο στην Μοντάνα των ΗΠΑ καλλιεργούνται σήμερα 500.000 στρέμματα φυτού. Αλλά η μεγάλη υπόσχεση του φυτού είναι η συμβολή του στη θεραπεία του AIDS! Πολλοί ασθενείς με AIDS δέχτηκαν ευεργετικά τη χρήση του φυτού, δήλωσαν πιο αισιόδοξοι, με περισσότερη ενέργεια και λιγότερη κούραση. Μελέτες δείχνουν μια αύξηση ή σταθεροποίηση των Τ-λεμφοκυττάρων για μεγάλο χρονικό διάστημα. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ
 
Περιέχει μεταξύ των άλλων:
 
Υπερικίνη και ψευδο-υπερικίνη, φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα, αιθέρια έλαια (0,13% σε ολόκληρο το φυτό). Οι αναλγητικές ιδιότητες του βοτάνου είχε ειπωθεί πρώτα ότι οφείλονταν στις ουσίες hypericin, pseudohypericin, και στα φλαβονοειδή, αλλά σύμφωνα με πρόσφατες φαρμακολογικές και κλινικές μελέτες τα αποτελέσματα επικεντρώνονται σε μια κυρίως δραστική ουσία του βοτάνου την hyperforin.
Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται κυρίως σε νευραλγίες και τραυματισμούς νεύρων, και γενικά συμπτωματολογία που ξεκινά από τραυματισμούς νεύρων (π.χ. απώλεια μαλλιών, κατάθλιψη, νευραλγία).
 
Εξωτερική χρήση:
 
Εφαρμόζεται τοπικά με επάλειψη πάνω σε πληγές, καψίματα, εκδορές και άλλες βλάβες του δέρματος, για μασάζ και μυϊκή ανακούφιση από πόνους.
 
Εσωτερική χρήση:
 
Ηρεμιστική και αναλγητική δράση, κατά του στομαχικού έλκους, κατά της κατάθλιψης, άγχους, εμμηνόπαυσης. Είναι διουρητικό και συντελεί στην απέκκριση αχρήστων ουσιών από το σώμα.
Συνιστάται ιδιαιτέρως για τις κολίτιδες, την επώδυνη πέψη και τις ξινίλες του στομάχου.
Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αντιβακτηριακες ιδιότητες. Βοηθά στην γρήγορη ανάρρωση από βήχα, κρυολόγημα, και μολύνσεις του αναπνευστικού.
 
Προφυλάξεις:
 
Όταν κάνουμε εξωτερική χρήση φροντίζουμε κυρίως όσο είναι νωπό το δέρμα (κυρίως για τα πιο ευαίσθητα δέρματα) να μην εκτίθεται στον ήλιο γιατί το βάλσαμο είναι φωτοευαίσθητο και συνακόλουθα και το δέρμα μας.. Επίσης όταν γίνεσαι εσωτερική χρήση πρέπει να γίνεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καθώς το υπερικό μπορεί να επηρεάσει το ήπαρ. Κατά την κύηση ή σε υπερτασικούς πριν γίνει εσωτερική χρήση καλύτερα να συμβουλεύεστε πρώτα έναν θεραπευτή της εμπιστοσύνης σας. 
 
Καλή επιτυχία στην παρασκευή του! Σας προτείνω να το φτιάξετε κι όταν πια το έχετε σπίτι σας και συνηθίσετε να το χρησιμοποιείτε θα σας φανεί αναντικατάστατο!!!
 
 
 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.