Πως θα σώσουμε τις ελιές

Πως θα σώσουμε τις ελιές

Από τον Βασίλη Ξεσφίγγη

Αγρότη από το Μεσολόγγι

Η ανθράκωση είναι μια ασθένεια που προσβάλει πολλά φρούτα μεταξύ των οποίων και η ελιά. Για άγνωστους λόγους που σχετίζονται πιθανόν με την κλιματική αλλαγή, οι μικροΐνες του φλοιού του καρπού σπάζουν και τότε ο καρπός αρχίζει και σαπίζει.

Και όπως πάντα όπου υπάρχει σαπίλα ευδοκιμούν μύκητες, όπως ο μύκητας Colletotrichum gloeospodioides (γλοιοσπόριο). Οι ελιές σάπιζαν λόγω ανθράκωσης και τι πιο λογικό στην σαπίλα να ζουν μύκητες. Προσπαθούσαμε να σκοτώσουμε το μύκητα, αλλά την αιτία που προκαλεί την σαπίλα δηλαδή την ανθράκωση την αφήναμε να καλπάζει.

Η λύση για την ανθράκωση είναι να δημιουργήσουμε καρπούς με πιο μαλακές Ίνες ώστε να μην σπάζουν και να μην σαπίζει ο καρπός. Για να το πετύχουμε αυτό, ρίχνουμε στο χωράφι γεωργικό ασβέστη, αφού μόνο με την απορρόφηση ασβεστίου πετυχαίνουμε καρπούς με μαλακές ίνες που δεν σπάζουν. Για την καλύτερη απορρόσφηση του ασβεστίου χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα και βόριο στο έδαφος.

Συνιστούν όμως ο γεωργικός ασβέστης να πέσει νωρίς το φθινόπωρο για να προλάβουν να τον απορροφήσουν τα δέντρα μέχρι την επόμενη σεζόν. Δηλαδή αν πέσει τώρα ο ασβέστης, εξασφαλίζει την παραγωγή του επόμενου έτους, κι όχι την τωρινή, γιατί αργεί να απορροφηθεί από το δέντρο. 

Περιγράφει ο Βασίλης Ξεσφίγγης, «Εγώ ήμουν ήδη στον Δεκέμβριο κοντά στα Χριστούγεννα του 2015, δεν ήξερα αν προλαβαίνω να σώσω την επόμενη σεζόν του 2016 μα δεν είχα και τίποτα να χάσω, με μόλις 350 ευρώ, έκανα τα κτήματα λευκά από τον ασβέστη, έριχνε 4 έως 5 κιλά γεωργικό ασβέστη σε μορφή σκόνης κάτω από κάθε δέντρο ελιάς, συν κάποια γραμμάρια βόριο».

Ο γεωργικός ασβέστης πρέπει να πέφτει μια φορά ανά 4 χρόνια στις ελιές. Βόριο πρέπει να πέφτει είτε κάθε χρόνο από λίγο, είτε ανά 3 χρόνια μεγαλύτερη ποσότητα. Ο γεωργικός ασβέστης δεν έχει θέμα, και 4 και 5 και 6 κιλά ανά δέντρο αν πέσει δεν πειράζει. Το βόριο όμως θέλει προσοχή γιατί πάει με βάση την ηλικία της ελιάς, περίπου 10 γραμμάρια ανά έτος, δηλαδή σε ελιές 10 ετών 100 γραμμάρια βόριοσε κάθε ρίζα ελιά.

Όταν ρίξετε γεωργικό ασβέστη, δεν απαιτείται λίπανση εκείνη την χρονιά, ο ασβέστης θα κάνει την δουλειά πολύ καλύτερα από την λίπανση. Τα επόμενα 3 χρόνια θα κάνετε λίπανση, ενώ την τέταρτη χρονιά δεν κάνετε λίπανση μα ρίχνετε ασβέστη με βόριο.

Τέλος Σεπτέμβρη και στα μέσα Οκτώβρη πρέπει να πέσει βορδιγάλειος πολτός, 2 ραντίσματα ανά 20 ημέρες. Κάνοντας αυτά, θα ξεχάσετε τι θα πει γλοιοσπόριο και σαπίλα στην ελιά.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.