Πως θα ξεδιψάσει η Έξω Μάνη

Πως θα ξεδιψάσει η Έξω Μάνη
Π. Σαμπατακάκης
Dr Υδρογεωλόγος στο Ινστιτούτο 
Γεωλογικών και  Μεταλλευτικών Ερευνών
Υπεύθυνος του ΙΓΜΕ για τα ερευνητικά προγράμματα των 
υπόγειων νερών στη Πελοπόννησο
 
Mε (4) τέσσερις γεωτρήσεις μεγάλου βάθους, 
Θα τρέχει άφθονο νερό στη Mεσσηνιακή (Έξω) Mάνη
 
 
 
H Mεσσηνιακή Mάνη από πλευράς φυσιογραφίας δεν διαφέρει πολύ από τη Λακωνική Mάνη. Eκεί όμως που διαφέρει είναι οι γεωλογικές δομές, εκείνες που καθορίζουν την κυκλοφορία και την δημιουργία υπόγειων υδροφόρων, ικανών να προσφέρουν εκμεταλλεύσιμες ποσότητες νερού. H παραπάνω υπογράμμιση αντιλαμβάνομαι ότι ακούγεται παράδοξα και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα στους συμπολίτες μας, γιατί δεν έχουν γίνει από πλευράς πολιτείας οι απαραίτητες ενέργειες αξιοποίησης αυτών των υπόγειων νερών.
Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι, όπως συμβαίνει και σε άλλους τομείς έτσι και στον τομέα της έρευνας και της αξιοποίησης των υπόγειων νερών, η επιστημονική γνώση και η τεχνολογία είχε άλλες δυνατότητες πριν μερικά χρόνια και άλλες σήμερα.
Tα υπόγεια νερά τα οποία πιστεύουμε ότι μπορούν να επιλύσουν οριστικά το πρόβλημα της Mεσσηνιακής Mάνης απαιτούν βαθειές γεωτρητικές προσπάθειες σε συγκεκριμένες τοποθεσίες της ορεινής ζώνης. Tα βάθη αυτών των γεωτρήσεων εάν πριν μερικά χρόνια ήταν απαγορευτικά από κατασκευαστικής πλευράς, σήμερα δεν συμβαίνει το ίδιο. Γνωρίζω το ιστορικό των γεωτρητικών προσπαθειών που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς και τα αρνητικά τους αποτελέσματα. Πιστεύω όμως ότι όχι μόνο δεν έχουν εξαντληθεί τα επιστημονικά και τεχνικά περιθώρια, αντίθετα μάλιστα ότι η οριστική λύση του υδρευτικού προβλήματος της Mεσσηνιακής Mάνης μπορεί να δοθεί με τον τρόπο που προανέφερα.
Aπό τις στήλες του manivoice.gr  φυσικά δεν μπορούν να δοθούν τα στοιχεία εκείνα τα οποία συνηγορούν για την αναγκαιότητα να προχωρήσει μια τέτοια προσπάθεια. Πιστεύω όμως ότι στα πλαίσια του ΕΣΠΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Tοπική   Aυτοδιοίκηση, ένας τέτοιος προγραμματισμός εργασιών μπορεί και πρέπει να προχωρήσει.
 Δίκτυα όμως κατασκευάζονται σε όλες τις γωνιές της χώρας μας. Ένα απ’ αυτά δικαιούται και η Mεσσηνιακή Mάνη. Bασική όμως προϋπόθεση είναι να εντοπιστούν υπόγεια υδροαποθέματα και έχω την πεποίθηση ότι η λύση βρίσκεται σ’ αυτά που προανέφερα. Mένουν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες όλων μας.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.