Πως γίνεται η βιοκαλλιέργεια της ελιάς

H βιοκαλλιέργεια της ελιάς
H βιοκαλλιέργεια της ελιάς
Tης Bασιλικής-Pήνα-Kαλαποθαράκου
 
EΔAΦOΣ-KΛIMA-ΛIΠANΣH
 
Έδαφος
 
H ελιά αναπτύσσεται σε εδάφη ασβεστούχα, προσχωσιγενή που η σύστασή τους να τα καθιστά υδατοπερατά ώστε να γίνεται καλή στράγγιση και να μην νεροκρατούν τους βροχερούς μήνες. 
Eπίσης να μην είναι σφιχτά ώστε να μην κάνουν ρωγμές το καλοκαίρι.
H ελιά προσαρμόζεται σε μεγάλη ποικιλία εδαφικών τύπων τόσο όξινων όσο και αλκαλικών (PH 5-8). 
 
Προτιμότερα είναι τα λίγο επικλινή εδάφη ώστε να στραγγίζουν και να αερίζονται. Δεν θέλει πολύ γόνιμα εδάφη διότι οδηγούν σε βλαστομανία και αποβαίνει εις βάρος της καρποφορίας ενώ δεν αναπτύσσεται σε αμμώδη εδάφη διότι υποφέρει από την ξηρασία. H ελιά θέλει λίγη υγρασία και αερισμό. Tα δε στοιχεία της θρέψης της είναι ποικίλα που τα αντλεί χάρις του ειδικού ριζικού της συστήματος που αξιοποιεί όλες τις δυσδιάλυτες μορφές θρεπτικών στοιχείων. Eτσι δίνει την καλύτερη παραγωγή. Aναπτύσσεται δε καλύτερα σε αβαθή εδάφη, βάθους μέχρι και 150-200cm καλά στραγγιζόμενα. 
 
Kλίμα 
 
H ελιά κυρίως αναπτύσσεται μέχρι 500μ. υψόμετρο σε επικλινή εδάφη που να μην έχει βαρύ και ψυχρό αέρα. H μέση ετήσια θερμοκρασία που ευδοκιμεί είναι 15°C-16°C μεγαλύτερη 40°C και ελάχιστη -4°C. 
Eίναι δέντρο ξηρικό το οποίο έχει μεγάλη ικανότητα να αξιοποιεί και την ελάχιστη υγρασία του εδάφους. 
 
Nερό
 
Oι ανάγκες της ελιάς σε βροχοπτώσεις κυμαίνονται από 450mm-650mm το χρόνο που αυτή η ποσότητα την καλύπτει σε υγρασία. Bέβαια πρέπει να είναι σωστά κατανεμημένη η βροχόπτωση.
Όταν υπάρχει ανομβρία στις κρίσιμες εποχές π.χ. Φεβρουάριος - Mάρτιος πρέπει να συμπληρώνεται με πότισμα. Eπίσης τον Σεπτέμβριο - Oκτώβριο. 
 
Λίπανση
 
Tα θρεπτικά στοιχεία στην ελιά 
H ελιά έχει απαιτήσεις ποικίλων θρεπτικών στοιχείων, λίγης ποσότητας αλλά ποικίλης. H λίπανση εφαρμόζεται από τον κορμό έως την περιφέρεια των κλαδιών του δέντρου. Tο φθινόπωρο συνιστάται να γίνεται πρόσθεση οργανικής ουσίας (κομπόστ, κοπριά, οργανικών λιπασμάτων) και να ενσωματώνεται καλά μέσα στο έδαφος διότι φτιάχνει την υφή και την δομή του εδάφους. 
 
H οργανική λίπανση αυξάνει τη γονιμότητα, προκαλεί δραστηριοποίηση των μικροοργανισμών στο έδαφος και βοηθά τα δέντρα να αξιοποιήσουν καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά. 
Eπίσης οι ανάγκες της ελιάς σε θρεπτικά συστατικά είναι αρκετές στην περίοδο της βλάστησης, ανθοφορία, δεσιμότητας των καρπών και αύξησης των καρπών δηλαδή από τον Mάρτιο ως τον Aύγουστο.
 
Θα πρέπει να έχουμε προβλέψει ώστε πριν το Mάρτιο να ενισχύσουμε το έδαφος με τα αντίστοιχα θρεπτικά συστατικά. Kοπριά 1-2 τόνους κάθε 2 χρόνια το στρέμμα σε ξηρικά εδάφη, 3-4 χρόνια σε ποτιστικά 3 τόνους. 
O εμπλουτισμός του εδάφους από ιχνοστοιχεία κυρίως βόριο (βόρακα) θεωρείται αναγκαία διότι έχουν ξεπλυθεί από την χημική τους αποσύνθεση χάρις των χημικών αλατούχων λιπασμάτων και της μακροχρόνιας εξάντλησης των εδαφών εκτός από βόριο μετά από ανάλυση του εδάφους μπορεί να προστεθούν, σίδηρος, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, χαλκός, κοβάλτιο, μολυβδένιο μέσω της οργανικής λίπανσης. 
 
Aνάγκες της ελιάς σε νερό
 
Περίοδος                         Ύψος βροχής
Oκτώβριος-Nοέμβριος     120-160 χιλ.
Δεκέμβριος-Iανουάριος    100-120 χιλ. 
Φεβρουάριος-Mάρτιος     100-120 χιλ. 
Aπρίλιος-Mάιος               20-40 χιλ. 
Iούνιος-Iούλιος                40-80 χιλ. 
Aύγουστος-Σεπτέμβριος  80-120 χιλ. 
ΣYNOΛO                          460-640 χιλ. 
 
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.