ΠΥΡΓΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΚΗ, ΑΡΕΟΠΟΛΗ

ΠΥΡΓΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΚΗ, ΑΡΕΟΠΟΛΗ

Η θρησκευτικότητα των Μανιατών Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου του Πύργου Πικουλάκη, με τον τίτλο «Ιστορίες θρησκευτικής πίστης στη Μάνη», παρουσιάζει και ερμηνεύει τα εκκλησιαστικά μνημεία, στοιχείο κυρίαρχο στο μανιάτικο τοπίο, μέσα από δύο θεματικές ενότητες:

«Εμφάνιση και εδραίωση του χριστιανισμού» και «Η Εκκλησία: τόπος λατρείας-χώρος επικοινωνίας», οι οποίες αναπτύσσονται αντίστοιχα στο ισόγειο και τον όροφο του πυργόσπιτου του συγκροτήματος. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στην εμφάνιση και τη σταδιακή διάδοση και εδραίωση του χριστιανισμού στη Μάνη.

Η δεύτερη επιχειρεί να προβάλλει τα βασικά χαρακτηριστικά του χριστιανικού ναού, που ως δημιούργημα – με την αρχιτεκτονική του μορφή και τη ζωγραφική του διακόσμηση – συνοψίζει το δόγμα της πίστης και παράλληλα συνιστά σημείο αναφοράς για την κοινότητα των πιστών, που συγκεντρώνονται εντός του για την άσκηση της λατρείας.

Η έκθεση βασίζεται κατεξοχήν σε αρχαιολογικό υλικό. Ευρήματα από τις μεγάλες βασιλικές στο Γύθειο, στην Καινήπολη και στο Τηγάνι, και αρχιτεκτονικά, κυρίως, γλυπτά ναών του 11ου και του 12ου αιώνα τοποθετούν τον επισκέπτη έναντι του ζητήματος του εκχριστιανισμού της Μάνης στην πρώτη ενότητα.

Τοιχογραφίες και εικόνες, εκκλησιαστικά βιβλία, αναθηματικές επιγραφές ευσεβών Μανιατών, καθώς και εκκλησιαστικά αντικείμενα ή λειτουργικά σκεύη που υπηρετούν το τελετουργικό, χρονολογούμενα από τη βυζαντινή ή και τη μεταβυζαντινή περίοδο, συνιστούν τα εκθέματα της δεύτερης ενότητας

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

27330 29531

Πύργος Πικουλάκη, Pikoulakis Tower  

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.