ΠΡOΣΗΛΙΑΚΗ ΜΑΝΗ Ή ΚΑΤΩ ΜΑΝΗ (Βόρεια και Ανατολική- Λακωνική Μάνη )

Το ανατολικό τμήμα της Μάνης, που ονομάζεται και “Προσηλιακή Μάνη ή Κάτω Μάνη”, (έως τη Λάγια είναι Μέσα Μάνη) χωρίζεται σε βορειοανατολικό τμήμα και  σε νοτιοανατολικό. Το Γύθειο, έδρα του ομώνυμου δήμου, βρίσκεται στο δυτικό μυχό του Λακωνικού κόλπου, είναι κτισμένο στους πρόποδες του λόφου  Κούμαρος και θεωρείται ως μία από τις γραφικότερες πόλεις της Πελοποννήσου. Η παλαιά του ονομασία ήταν Μαραθονήσι. Γύθειο=Γαία Θεών . Η “προσηλιακή” Κάτω Μάνη ξεκινάει από τα Τρίνησα, περνά το Γύθειο, το Μαυροβούνι, το ιστορικό κάστρο του Πασσαβά (pas avant = έως εδώ, όχι πιο πέρα). Λείψανα της αρχαίας πόλης Λας πού την αναφέρει ο Όμηρος υπάρχουν ακόμη. Στη συνέχεια είναι η Καρυούπολη, Σκουτάρι, Καλύβια, Αγερανός, Καμάρες, Νιοχώρι, Παρασυρό, Δροσοπηγή και φτάνει έως το ακρωτήρι Παγανέα

 
Δεξιά του κάστρου Πασσαβά, δυτικά σκαρφαλωμένοι στις βουνοκορφές του Ταϋγέτου βρίσκονται οικισμοί της περιοχής του Μαλευρίου. Μαραθέα, Διρός, Σκαμνάκι, Καρβελάς, Μυρσίνη (Πάνιτσα), Σκιφιάνικα, Σιδερόκαστρο, Κονάκια, Πηλάλα, Λυγερέα, Αστέρι, Σκουφομύτη, Κρήνη, Πλάτανος, Πολυάραβος, που στις 28-8-1826 κατατρόπωσαν τον Ιμπραήμ. Εδώ υπάρχει ο ιστορικός πύργος Θ. Σταθάκου σύμβολο θυσίας. Oι οικισμοί αυτοί με τις πυργοκατοικίες τους έχουν τη δική τους ιστορία και ήταν λιμέρια θρυλικών κλεφτών.
Το νοτιοανατολικό τμήμα της Προσηλιακής Μάνης, η ανυπόταχτη Κάτω Μάνη περιλαμβάνει τον Κάβαλο (Πύριχος), τη Ριγανόχωρα, τη Χειμάρα, τα Λουκάδικα, τον Κότρωνα, το Φλομοχώρι, τον Αργηλιά, το Δρυαλί, το Έξω και Μέσα Νύφι, την Κοκκάλα, τα Σκαλτσοτιάνικα, τα Παχιάνικα, τις Oλυμπίες, τα Δημαρίστικα, τον Άγιο Κυπριανό, τη Λάγεια, τους Πιόντες, τα Κορογονιάνικα, την Καινούργια Χώρα, τη Σπείρα, το Κάστρο, το Πόρτο Κάγιο, τις Μυανές και το Πάλυρο, οικισμοί που κρατούν την ιστορική συνέχεια από την αρχαιότητα ως σήμερα.
 
 
Αρχαία Τευθρώνη, Πύριχος, Κιόνια, Σκοπά, Ρωμαϊκά Λατομεία κ.λπ. Δεκάδες άλλοι οικισμοί χτισμένοι στις κορφές λόφων ήταν επίσης κρησφύγετα, για να αποφύγουν τις πειρατικές επιδρομές, επειδή ήταν εύκολη η πρόσβαση από τις ήρεμες ακτές.
Όλη η Προσηλιακή Μάνη που χωρίζεται σε Κάτω Μάνη και Μέσα Μάνη, από τη Λάγεια και κάτω έχει τη δική της πρωτόγνωρη αρχιτεκτονική. Oι λόφοι  υψώνονται απότομα σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα. Oι απόκρημνοι βράχοι είναι συνέχεια των λόφων, οι πύργοι συνέχεια των βράχων και μετά ουρανός.
Όλη η Μάνη με τα χωριά της και την ιδιότυπη αρχιτεκτονική  είναι αποτέλεσμα της ανάγκης επιβίωσης σε δυσμενείς φυσικές συνθήκες. Πολλοί οικισμοί, σωστές αετοφωλιές, είναι δεμένοι άμεσα με το τραχύ τοπίο της Μάνης.
Η Μάνη είναι άγριος τόπος ανάμεσα σε θάλασσα, γκρεμούς, βουνά και ουρανό. Λιτός, πρωτόγονος τόπος. 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.