Πού βρίσκεται η Μάνη

Η αδούλωτη και ηρωική Μάνη βρίσκεται στη γεωγραφική περιοχή της νότιας Πελοποννήσου. Εκτείνεται πάνω στη χερσόνησο, που σχηματίζει ο ορεινός όγκος του Ταϋγέτου και καταλήγει στο ακρωτήριο Ταίναρο, τον Κάβο - Ματαπά. 

Oρίζεται βόρεια από τα Μπαρδουνοχώρια, βορειοδυτικά από τη Μεσσηνία και βρέχεται δυτικά από το Μεσσηνιακό και ανατολικά από το Λακωνικό κόλπο.
Περιλαμβάνει από το νομό Μεσσηνίας, το νοτιοανατολικό τμήμα με τους δήμους Αβίας και Λεύκτρου. Επίσης από το νομό Λακωνίας, τους δήμους Γυθείου, Σμήνους, Oιτύλου και Ανατολικής Μάνης. Είναι η μεγαλοπρεπής και επίμηκης οροσειρά του Ταϋγέτου που εισχωρεί στα νερά της Μεσογείου και σχηματίζει τη βραχώδη και άνυδρη χερσόνησο της Μάνης, το νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής που εισδύει στο θαλάσσιο πέρασμα ανάμεσα στο Ιόνιο και στο Αιγαίο Πέλαγος. Το μέγιστο μήκος της φτάνει τα 75 χιλιόμετρα (από Β προς Ν) και το μέσο πλάτος κυμαίνεται στα 15 χιλιόμετρα. Η συνολική της επιφάνεια καταλαμβάνει 1.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Η Μάνη χωρίζεται από την κορυφογραμμή του Ταϋγέτου που σχηματίζει  το Ανατολικό τμήμα που ονομάζεται “Προσηλιακή” και το Δυτικό τμήμα που ονομάζεται “Αποσκιαδερή”!

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.