Πολιτισμική Ιδιαιτερότητα της περιοχής του Γυθείου

Πολιτισμική Ιδιαιτερότητα της περιοχής του Γυθείου

Παραδοσιακά λιθόστρωτα μονοπάτια που οδηγούν σε αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή του Γυθείου.

Πολιτισμική Ιδιαιτερότητα της ΔΕ Γυθείου
 
Η ΔΕ Γυθείου βρίσκεται στο μοιχό του Λακωνικού κόλπου έχει 17 οικισμούς που είναι χαρακτηρισμένοι ως δατηρητέοι παραδοσιακής και νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής. Γύθειο= Γη θεάων =γη των θεών 
Όλη η περιοχή είναι ιστορική και χαρακτηρίζεται από τον μακραίωνο πολιτισμό της σε όλες τις φάσεις της ιστορίας.
 
Μυκηναϊκή κατοίκηση.
 
            Πολλά λείψανα υπάρχουν στο Μαυροβούνιο , Σκουτάρι ,Λά  .Ιδιαίτερα η περιοχή της Λά με την μακραίωνη ιστορία του λαού Λαα=Λα  πάνω στο λόφο του Πασσαβά   Πας- Αβεντ=ως εδώ και μη παρέκει, δεσπόζει σε όλες της ιστορικές φάσεις   .Η Ομηρική πόλη αναφέρεται στον κατάλογο των πλοίων για την Τροία  οι τε Λάον είχον, ηδ΄Οίτυλον αμφενέμοντο. 
 
Κλασσική περίοδος
 
Σε όλα τα μέρη του δήμου Γυθείου (Κάτω Μανη)  υπάρχουν αρχαία υπολείμματα. .Στην νήσο Κρανάη έμεινε μια νύχτα ο Πάρης με την Ελένη του Μενελάου. Επίσης υπάρχουν υπολείμματα ναύσταθμου των πλοίων. Στην περιοχή Βαθύ  υπάρχουν  μέσα στη θάλασσα υπολείμματα του αρχαίου ναυστάθμου ΄ενώ το αρχαίο Γύθειο βρίσκεται βυθισμένο μέσα στο λιμάνι.
 
Ρωμαϊκή περίοδος
 
           Το Γύθειο αναπτύχθηκε πάρα πολύ και έγινε πρωτεύουσα των Ελευθερολακώνων. Συγκέντρωσε το εμπόριο και την χειροτεχνική παραγωγή όπου προέκυψε σημαντικός πλούτος Υπάρχει το αρχαίο θέατρο ,λουτρά ,νεκροταφείο και πολλές σαρκοφάγους και διατηρείται μουσείο με πολλά αρχαία  ευρήματα.Τα Ρωμαϊκά  κτίσματα στις Καμάρες στο Βαθύ και στο Βαλτάκι
 
Βυζαντινή περίοδος
 
Έχουν κατασκευαστεί πολλές Βυζαντινές εκκλησίες γύρω στον 12 αιώνα  πολλές φρικτωρίες (καμινοβίγκλια) και το Κάστρο του Πασσαβά.
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.