Ποια Μάνη θέλουμε!

OI.KO.ΚΙΝΗΣΗ ΜΕΣΑ ΜΑΝΗΣ
 
Επιμέλεια NIKOΣ KAΛAΠOΘAPAKOΣ
 
Είναι κοινά αποδεκτό σε όλους τους κοινωνικούς, επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς, πως η Μάνη είναι ένα ανοιχτό μουσείο. Αρχίζοντας από την Καλαμάτα βορειο-δυτικά, τις υπώρειες του Ταΰγετου βόρεια, τα τρίνησα του Γυθείου βορειοανατολικά έως το νότο, το ακρωτήρι Ταίναρο. Για να προστατευθεί, συντηρηθεί και αναδειχτεί δεν χρειάζεται μόνο η μέριμνα και οι νόμοι της πολιτείας, κυρίως χρειάζεται η ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ εμάς των ίδιων των Μανιατών και να αντιληφθούμε πως έχουμε ένα διηνεκή πλούτο που σηματοδοτεί την ταυτότητα της Ελλάδας.
 
Η Μάνη, αυτός ο ιδιαίτερος ιστορικός, οικολογικός, πολιτιστικός, αρχιτεκτονικός και ηθογραφικός τόπος, πρέπει να γίνει ψυχή της ψυχής μας, κόρη του οφθαλμού μας, «κορώνα» στο κεφάλι μας, όχι για μας μόνο αλλά για το μέλλον, για την Ελληνική και παγκόσμια παρακαταθήκη των επόμενων γενεών!
 
Ο Σύλλογος «Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης» ανοίγει τις δραστηριότητές του στην ουσία των σκοπών που γεννήθηκε. Η ημερίδα που διοργάνωσε στον Πειραιά, στις 31 Μαΐου 2013, είναι δείγμα γραφής, το πώς θα αγκαλιάσει όλους τους ευαίσθητους Μανιάτες και φιλομανιάτες.
 
Αν η Μάνη είναι γνωστή για το επικό στοιχείο της, έχει πολύ περισσότερες προϋποθέσεις να αναδειχτεί για το πολιτιστικό της στοιχείο.
 
 
 
Limeni village Ν. Πέτρουλα. Η διατήρηση της 
αρχιτεκτονικής και της μορφής του αναγλύφου
 
Η ημερίδα είχε σαν θέματα την ανάπτυξη του τόπου μας με πυλώνες τον αγροτικό και τον τουριστικό τομέα, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και το περιβάλλον.
 
Περιελάμβανε 4 ενότητες:
 
- Γεωργοκτηνοτροφικός τομέας: εισηγητής ο Δημήτρης Δημητριάδης, γεωπόνος, βιοκαλλλιεργητής και πρόεδρος των βιοκαλλιεργητών Λακωνίας. 
- Προστασία και ανάδειξη των μνημείων: εισηγητής Εύη Κατσάρα, αρχαιολόγος, 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Σπάρτη).
- Τουριστική ανάπτυξη και προοπτικές: εισηγητής Δημήτρης Πολλάλης, ξενοδόχος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας.
- Περιβάλλον: εισηγητής Άντα Γεωργακάκου, χημικός μηχανικός με ειδίκευση μηχανικού περιβάλλοντος.
 
Ακολούθησε συζήτηση, ερωτήσεις και παρεμβάσεις, με τους εισηγητές και το επιστημονικό δυναμικό της Κίνησης.
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Σταύρος Μπαζάκος, πρόεδρος της «Ένωσης Απανταχού Μανιατών».
Βασικός στόχος της εκδήλωσης είναι να υπάρξουν οι προϋποθέσεις και να γίνει μια αρχή για μια διαρκέστερη συνεργασία όσων μπορούν να διαθέσουν τις γνώσεις και το μεράκι τους, για μια δημιουργική συμβολή σε αυτό που αποτελεί και τον τίτλο της ημερίδας, για «τη Μάνη που θέλουμε». Αυτό τόσο σε διαδικτυακό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο μιας φυσικής συνάντησης. Ζητούμενο είναι να ξεκινήσουμε συγκεκριμένες δράσεις – παραδείγματα που θα δείχνουν στην πράξη μια βιώσιμη αντίληψη της ανάπτυξης της Μάνης.
 
 
 
 
Η ΟΙ.ΠΟ.ΚΙΝΗΣΗ ΜΕΣΑ ΜΑΝΗΣ είναι ανοιχτή σε όλους όσους έχουν ανάλογους προβληματισμούς και ανησυχίες, με όρεξη και με ιδέες για συλλογική δουλειά.
Έγιναν συγκεκριμένα, εφικτά χωρίς οποιεσδήποτε κορώνες πολιτικαντισμού και λόγου.
Επιστημονικός λόγος, προτάσεις και πλούσιος προβληματισμός αναδείχθηκαν μέσα από την ημερίδα που διοργάνωσε η Οι.ΠΟ.Κίνηση με θέμα «Ποια Μάνη θέλουμε», ενώ ανακοινώθηκαν και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα.
Σύντομες εισηγήσεις, διάλογος και ερωτήσεις, καθώς και παρεμβάσεις από μέρους του κοινού, με άξονες τον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, την προστασία και ανάδειξη των μνημείων, την τουριστική ανάπτυξη και τις προοπτικές της και το περιβάλλον. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπήρξε είναι ότι η εκδήλωση διήρκησε πάνω από τρεις ώρες.
Όπως προοιώνιζε και ο τίτλος, οι εισηγητές περιέγραψαν και ανέλυσαν, ο καθένας στον τομέα του τις προοπτικές και τα θετικά στοιχείαημεία της περιοχής αλλά και τα εμπόδια που τίθενται για μια βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξή του.
 
 
Α) Ο Δημήτρης Δημητριάδης, γεωπόνος, βιοκαλλιεργητής και πρόεδρος των βιοκαλλιεργητών Λακωνίας, ξεκίνησε διερωτώμενος «ποια Μάνη έχουμε πριν δούμε ποια Μάνη θέλουμε», θέτοντας το ζήτημα της εγκατάλειψης της αγροκτηνοτροφίας στη Μάνη και τη διακοπή της συνέχειας που υπήρχε σε αυτόν τον τομέα. Η ελαιοκαλλιέργεια, είπε, έχει σχεδόν ταυτιστεί με την αυτοκατανάλωση, με πολλές παρεξηγήσεις όσο αφορά την παραγωγή και ποιότητα των προϊόντων ελιάς και λαδιού. Υπάρχει λοιπόν, η ανάγκη για ενημέρωση-εκπαίδευση όσων σκοπεύουν να ασχοληθούν. Τόνισε επίσης την ύπαρξη και άλλων προϊόντων, όπως το λούπινο ή τα βότανα, που επίσης μπορούν να διατεθούν με επιτυχία στην αγορά, από παραγωγούς όμως που έχουν εκπαιδευτεί και ενημερωθεί για τις προδιαγραφές που τηρούνται και απαιτούνται σήμερα ώστε να είναι ανταγωνιστικοί.
 
 
Β) Η Εύη Κατσάρα, αρχαιολόγος στην 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Σπάρτη), αφού παρέθεσε στην αρχή στοιχεία και αριθμούς που φανερώνουν την ιδαιτερότητα της Μάνης όσο αφορά τον αρχαιολογικό - κυρίως βυζαντινό - πλούτο. «Μόνο οι βυζαντινοί ναοί και εκκλησάκια είναι 734» τόνισε «και εδώ πρέπει να προσθέσουμε κάστρα, μονοπάτια, οικίες, πύργους, σπήλαια, πειρατικά καταφύγια και πολλά ακόμα δείγματα και ίχνη, ενώ το ιδιαίτερα βραχώδες ανάγλυφο των βουνών και κρημνών είναι μουσειακής αξίας». Υπογράμμισε, όμως, ότι δεν είναι ξεκομμένα από το ανθρώπινο και το φυσικό στοιχείο. Επομένως οι επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον και οι δυσαρμονικές με τον τόπο οικονομικές δραστηριότητες και παρεμβάσεις υπονομεύουν το «ανοιχτό μουσείο» που λέγεται Μάνη. Η εγκατάλειψή τους, πρόσθεσε, είναι απόρροια της ένδειας της Πολιτείας αλλά και της απροθυμίας/άγνοιας μεγάλου μέρους του ντόπιου στοιχείου, που καταλήγει σε εύκολες λύσεις. «Η διαφύλαξη της πολιτισμικής ταυτότητας ενός τόπου είναι υπόθεση ακριβή, ακριβή μεταφορικά και ακριβή κυριολεκτικά» κατέληξε η Εύη Κατσάρα. Δευτερολογώντας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση διατύπωσε και προς την Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση: τη συνεργασία της αρχαιολογικής αρχής και των τουριστικών επιχειρήσεων για τη διενέργεια πολιτιστικών διαδρομών σε ξωκκλήσια και χώρους αρχαιολογικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος. Πρόταση που έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο της Ενωσης Δημήτρη Πολλάλη.
 
 
Γ) H Άντα Γεωργακάκου, χημικός μηχανικός, MSc μηχανικού περιβάλλοντος, αφού έκανε μια γενική εισαγωγή/αποτίμηση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος εστίασε στις πρακτικές ανακύκλωσης και το διπλό όφελος που μπορεί να έχουν για τη Μάνη και τους κατοίκους της. Τόνισε, όμως, την ανάγκη πληροφόρησης /εκπαίδευσης και αλλαγής νοοτροπίας που συνοδεύουν τέτοιες πρακτικές. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «πρέπει να σκεφτούμε τη δυνατότητα προσέλκυσης πολλαπλού οφέλους, οικονομικού, περιβαλλοντικού, ενεργειακού, ακόμα και τουριστικού, όταν εφαρμόζονται με επιτυχία οι οικολογικές πρακτικές». Κατέληξε με μια ενδιαφέρουσα πρόταση για πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος ανακύκλωσης απορριμμάτων από τους επαγγελματίες εστίασης ενός οικισμού.
 
 
Δ) Ο Δημήτρης Πολλάλης, ξενοδόχος και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας, στήριξε την εισήγησή του σε μελέτες ειδικευμένων επιστημόνων του τουρισμού, με αντικείμενό τους τη σημερινή και τη δυνητική τουριστική ανάπτυξη της Μάνης. Εστίασε στο μειωμένο χρόνο παραμονής των επισκεπτών στην περιοχή, τη χαμηλή πληρότητα των ξενοδοχείων και την προσέλευση επισκεπτών σε σχετικά σύντομες περιόδους μέσα στο χρόνο. Αναφέρθηκε στην περιορισμένη σύνδεση των ντόπιων παραγωγών με τα ξενοδοχεία και την εστίαση αλλά και στις δυσκολίες πρόσβασης, πληροφοριακής και φυσικής, σε μεγάλο μέρος του μνημειακού και φυσικού πλούτου της περιοχής.
 
 
O συντονιστής της συζήτησης Σταύρος Μπαζάκος, πρόεδρος της Ενωσης Απανταχού Μανιατών, έκλεισε τον κύκλο των από έδρας παρεμβάσεων χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία της Οι.Πο.Κίνησης αλλά και τις προσπάθειές της να αποτραπεί η χωροθέτηση και εγκατάσταση Βιομηχανικών Αιολικών Πάρκων (ανεμογεννητριες) στις κορυφογραμμές της χερσονήσου της Μάνης. Θέμα για το οποίο υπήρχαν αναφορές τόσο από τις εισηγητές όσο και από όσους έκαναν ερωτήσεις – παραμβάσεις. Η υπόθεση αυτή, όπως τονίστηκε, είναι ανοιχτή και θα υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα για την αποτροπή της καταστροφής της Μάνης.
Ιδιαίτερο, όμως, ενδιαφέρον είχαν και οι πολλές παρεμβάσεις του ακροατηρίου, καθώς και ο διάλογος με τους εισηγητές. Στις παρεμβάσεις αυτές έκδηλα ήταν η ανησυχία και ο προβληματισμός για το μέλλον της Μάνης, όπως και η βούληση να αλλάξει η κατάσταση. Πήραν το λόγο απλοί πολίτες αλλά και ειδικευμένοι επιστήμονες, με πολλή ευαισθησία, γνώση και επεξεργασμένες - χωνεμένες απόψεις για τον τόπο τους.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση από τον Πρόεδρο της Οικολογικής Πολιτιστικής Κίνησης Μέσα Μάνης, Κυριάκο Κοττέα, του προγράμματος δράσης και των παρεμβάσεων της Κίνησης για το επόμενο διάστημα.
 
ΟΙ.ΠΟ.ΚΙ. Μέσα Μάνης
 
 
Πρόγραμμα δράσης
 
Ειδικότερα το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει τέσσερις δράσεις ενταγμένες στο θέμα της ημερίδας:
α) Παραδειγματική προβολή ενός μονοπατιού και σύνδεσή του με τις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις.
β) Εκπόνηση ενός προγράμματος μελέτης και προστασίας των «χταριών», των πέτρινων αναβαθμίδων στα βουνά, στοιχείων της λαϊκής αρχιτεκτονικής με μεγάλη αισθητική και περιβαλλοντική αξία.
γ) Εναρξη ενός προγράμματος ευαισθητοποίησης των μαθητών/
τριών στην περιοχή της Μάνης σε θέματα οικολογίας, περιβάλλοντος και ανακύκλωσης.
δ) Μελέτη και έκδοση ενός φυλλαδίου με θέμα την ελαιοκαλλιέργεια, παραγωγή και εξαγωγή λαδιού από μικρούς παραγωγούς.
 
Το παραπάνω πρόγραμμα, όπως τονίστηκε, για να υλοποιηθεί χρειάζεται συλλογική δουλειά και διάθεση για προσφορά. Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αυτό θα ανακοινωθούν σύντομα.
 
Η Οι.Πο.Κίνηση Μάνης θέλει και δημόσια να ευχαριστήσει τους εισηγητές και όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση για το υψηλό επίπεδο των εισηγήσεων και των παρεμβάσεων, καθώς και το γνήσιο ενδιαφέρον που έδειξαν πως έχουν για τη Μάνη.
 
Να σημειώσουμε τέλος, ότι στο χώρο υποδοχής της ημερίδας, πραγματοποιήθηκε έκθεση ζωγραφικής με έργα της Σταυρούλας Ζηλάκου.
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.