Περιβαλλοντικός Μεσαίωνας στη Μεσόγειο με Απόφαση του ΟΗΕ

Στην τόσο κλειστή και τόσο αργά ανανεούμενη λεκάνη της θάλασσας μας, της Μεσογείου μας, θα απορριφθούν τεράστιες ποσότητες χημικών του οπλοστασίου της Συρίας και μάλιστα! Με την εγγύηση του ΟΗΕ! Με τη σφραγίδα του!
 
Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην υγεία μας, στις γενιές που έρχοντε είναι τεράστιες και σίγουρα, ακόμη και οι ειδικευμένοι επιστήμονες δε θα μπορέσουν να μας καθορίσουν το ακριβές τους μέγεθος.
 
Ο ΟΗΕ, με επίφαση νομιμότητας, καταστρατηγεί μία σειρά από Διεθνείς Συμβάσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, καταργεί την «Αρχή της Πρόληψης» και επιχειρεί να επιβάλει περιβαλλοντικό μεσαίωνα στη Μεσόγειο, αναφέρει η Αναστασία Μήλιου, Διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». Η επιλογή της περιοχής φυσικά δεν έγινε τυχαία, καθώς την περίοδο που διανύουμε, όλα τα μεσογειακά κράτη ανεξαιρέτως, όντας σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, έχουν αδύναμες κυβερνήσεις και λαούς γονατισμένους από τα προβλήματα, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να αντιδράσουν. Όμως, πέρα από την οικονομική φτώχια με την οποία έρχονται αντιμέτωπες τα τελευταία χρόνια οι χώρες αυτές, τώρα απειλούνται και με σοβαρή περιβαλλοντική υποβάθμιση, καθώς δεδομένων των ρευμάτων που επικρατούν στην περιοχή, όπως επίσης και του κλειστού χαρακτήρα της Μεσογείου Θάλασσας, οι χημικές ουσίες μπορούν να διασκορπιστούν άμεσα στην ευρύτερη περιοχή της.
 
Δε λείπουν φυσικά οι διαβεβαιώσεις του ΟΗΕ ότι η μέθοδος για την καταστροφή των χημικών που θα χρησιμοποιηθεί (υδρόλυση) είναι ασφαλής. Όμως, το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος», όπως και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, ανησυχούν για την επικινδυνότητα μίας τέτοιας σύνθετης καταστροφής χημικών όπλων, που μάλιστα θα γίνει πιλοτικά εν πλω, όπως επίσης και για τις επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν στο θαλάσσιο περιβάλλον, από την πιθανή απόρριψη ή διαρροή, στερεών και υγρών αποβλήτων που παράγονται κατά τη διαδικασία. Όπως αναφέρει και ο Δρ. Γιδαράκος, καθηγητής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικινδύνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, «Δεν είναι δυνατό τη στιγμή που απαιτείται εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης και δημόσια διαβούλευση για την κατασκευή ενός απλού βιολογικού καθαρισμού, τέτοιου είδους και κλίμακας διαδικασίες επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων να παραμένουν ασαφείς και να γνωστοποιούνται σε κράτη και αρμόδιους φορείς μέσω δημοσιευμάτων του τύπου».
 
Το πρόβλημα είναι ότι ο χρόνος δεν μας αφήνει περιθώρια. Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι άμεση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο πλοία φορτωμένα με χημικά έχουν δυστυχώς ήδη ξεκινήσει την πορεία τους και βρίσκονται το ένα στην Κύπρο και το άλλο στην Ιταλία. Το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» ασκεί πίεση στις ευρωπαϊκές αρχές και προσπαθεί να κινητοποιήσει διεθνείς περιβαλλοντικούς φορείς, για τη διακοπή των εργασιών και την επίλυση του θέματος και παράλληλα ζητά την άμεση και ουσιαστική αντίδραση της πολιτείας για τη διακοπή του περιβαλλοντικού εγκλήματος και την αποφυγή του άμεσου κινδύνου της περεταίρω υποβάθμισης της ευαίσθητης περιοχής της Μεσογείου, της οποίας η ισορροπία απειλείται σοβαρά ούτως ή άλλως τα τελευταία χρόνια.
 
Πηγή: troktiko2

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.