Ο πειρατής Χασάν Μπάμπα Και Οι Μανιάτες

 
Κατά την διάρκεια των Ενετοτουρκικών πολέμων οι Μανιάτες υποστηριζόμενοι από τους Ενετούς έκαναν συνεχώς επιδρομές εναντίον των τούρκων. Αποκορύφωμα αυτών των επιθέσεων ήταν η πυρπόληση του τουρκικού στόλου που πολιορκούσε την Κρήτη σαν αντίποινα για το σούβλισμα κάποιων συμπατριωτών τους. Ο Αχμέτ Κιουπρουλής θέλοντας να απαλλαγεί από αυτόν τον ενοχλητικό εχθρό πρότεινε στους Μανιάτες να συνεργαστούν μαζί του και να τους δώσει μισθό διπλάσιο από αυτόν των στρατιωτών του. Περήφανοι όπως ήταν αρνήθηκαν οι πειρατές τέτοια προσφορά και συνέχισαν τις επιθέσεις τους με μεγαλύτερη μανία.
 
Ο Κιουπρουλής γεμάτος θυμό για την κατάσταση αυτή επιστράτευσε τον Χασάν Μπαμπά. Θεωρείτο ο καλύτερος ναυτικός ηγέτης των Τούρκων. Η εμπειρία του στην θάλασσα ήταν πολύ μεγάλη λόγω του ότι και αυτός ήταν πειρατής και μάλιστα ιδιαίτερα γνωστός. Οι Τούρκοι ήθελαν να πολεμήσουν την φωτιά με την φωτιά. Πίστευαν πως μόνον ένας πειρατής μπορούσε να επιβληθεί. Αποστολή του Χασάν Μπαμπά ήταν η καθυπόταξη της Μάνης. Εμφανίστηκε στα παράλια του Λακωνικού με καλά εξοπλισμένο στόλο αλλά με λευκή σημαία, πρότεινε στους Μανιάτες να του παραδώσουν ομήρους και να υπογράψουν συνθηκολόγηση. Αντί αυτού δέχτηκε καταιγισμό πυρών. Ντελάληδες καλούσαν τους άνδρες στα όπλα με τόπους συγκέντρωσης την Ανδρούβιστα και τις Κιτριές ενώ τις γυναίκες και τα παιδιά να ανέβουν στον Ταΰγετο για ασφάλεια. Κατά την αναρρίχηση εκείνων των γυναικών στα κακοτράχαλα βουνά της Μάνης μαζί με τα κοπάδια τους και τα πενιχρά έπιπλά τους συνέβη το εξής χαρακτηριστικό επεισόδιο.
 
 
Η παραλία του Αϊ Γιάννη στις Κιτριές, λιμάνι της εποχής
 
Ένας νεαρός, τον οποίο είχε στείλει ο άνδρας μιας από τις γυναίκες, η οποία θήλαζε ένα βρέφος μόλις τριών ημερών, την ρώτησε που είχε βάλει το σπαθί και το τουφέκι μέσα στην ανακατωσούρα της ξαφνικής αναχώρησης. Η γενναία Μανιάτισσα που ανήκε στην επίσημη οικογένεια των Γερακαριάνων αποκρίθηκε οργισμένη,
 
Να πεις στον άνδρα μου να έρθει γρήγορα
να φυλάξει την γίδα και να κρατήσει το παιδί
κι εγώ θα πάω να βρω τα όπλα του
και θα τα μεταχειριστώ καλύτερα από αυτόν.
 
Και παραδίνοντας το βρέφος σε μια γριά έφυγε παραλιακά. Το παράδειγμά της ακολούθησαν πολλές γυναίκες ακόμα φθάνοντας στις Κιτριές λίγο πριν κάνει απόβαση ο Χασάν Μπαμπά. Οι μανιασμένες φωνές των γυναικών αλλά και οι άγριοι αλαλαγμοί (χούγιασμα ) των ανδρών αποθάρρυναν τον Τούρκο να αποβιβαστεί. Την νύχτα δέκα ψυχωμένοι Μανιάτες κολυμπώντας έκοψαν τις άγκυρες από τα πλοία και δύο από αυτά συνετρίβισαν στην ακτή και λεηλατήθηκαν από τους ντόπιους. Πιάστηκαν και πολλοί Τούρκοι αιχμάλωτοι. Ο Χασάν Μπαμπά έφυγε ντροπιασμένος και μόλις που πρόλαβε να σωθεί στο μοναδικό πλοίο που του απέμεινε. Η ψυχή του Τουρκικού ναυτικού έφυγε άπραγη.
 
 
Πηγή: maniatika.wordpress.com

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.