Ο Δήμος Σπάρτης τίμησε τους 118 εκτελεσθέντες συμπατριώτες μας από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής

Ο Δήμος Σπάρτης τίμησε τους 118 εκτελεσθέντες συμπατριώτες μας από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής

Φόρο τιμής στους 118 εκτελεσθέντες από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο Μονοδένδρι το 1943, απέτισε ο Δήμος Σπάρτης, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 στις εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε συνδιοργάνωση με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης.

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιου και η κατάθεση στεφάνων, στο Ηρώο που υπάρχει προς τιμή των 118, στο Πάρκο «Οσίου Νίκωνος».

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, με κεντρική ομιλήτρια, την βυζαντινολόγο κ. Ασπασία Λούβη-Κίζη ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κώστας Αλεξίου μέλος της επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν την έκθεση με θέμα: «Τύπος και Λογοτεχνία στα χρόνια της Κατοχής κα της Αντίστασης 1941-1944», που λειτουργεί στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου και θα παραμείνει έως και την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017.

Η Έκθεση αποτελεί «τμήμα» του έργου ζωής του μέλους του ΕΣΔΟΓΕ Γιώργου Δολιανίτη, που φιλότιμα συνέλεξε 230 τίτλους εφημερίδων και 470 λογοτεχνικές εκδόσεις της εποχής.

Το μουσικό τμήμα, με τραγούδια της Εθνικής Αντίστασης από τη Φιλαρμονική του Δήμου, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του τραγικού τροχαίου και τον θάνατο των συμπολιτών μας, το πρωί της Κυριακής 26 Νοεμβρίου.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Στρατηγάκος, ο π. Γεώργιος Μπλάθρας, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του  στρατού, της Αστυνομίας  και φορέων του τόπου μας.

«74 χρόνια μετά δίνουμε το παρών στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, που ο Δήμος Σπάρτης για τέταρτη χρονιά οργανώνει για τους 118 ήρωες της πόλης. Η Δημοτική Αρχή εκπληρώνει με αυτό τον τρόπο, το ιερό χρέος όλων μας στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και τις οικογένειές τους και τονίζει πως παρόμοιες εγκληματικές πράξεις δεν πρέπει ποτέ στο μέλλον να επιτρέψει η παγκόσμια κοινότητα. Μια σελίδα και ένα γεγονός που πρέπει να κατέχουν ξεχωριστή θέση στην ιστορική και συλλογική μας μνήμη για όλα τα δεινά, που βίωσε τότε ο λαός της πατρίδας μας, επιδεικνύοντας τεράστιο περίσσευμα ήθους και ψυχικής δύναμης. Όλοι εμείς οφείλουμε όχι μόνο σεβασμό αλλά ιδιαίτερη μνεία στην υπέρτατη θυσία των 118 συμπατριωτών μας για την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ανεξαρτησία και την ισονομία, ώστε να μεταδίδεται από γενιά σε γενιά αναλλοίωτη. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι, η Σπάρτη ήταν ένας από τους μαρτυρικούς τόπους της χώρας, που γνώρισε με το χειρότερο τρόπο τις θηριωδίες και το αποτρόπαιο πρόσωπο του ναζισμού», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του ο Δήμος Σπάρτης.

Πηγή: Apela.gr

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.