Ο Αρχαίος μυστικός διάδρομος στο Ταίναρο

Ο Αρχαίος μυστικός διάδρομος  στο Ταίναρο
Αυτή η φωτογραφία δεν εικονίζει αυτό που εκ πρώτης όψεως φαίνεται.
Είναι ένας αρχαίος δίαδρομος ,καθαρτήριο
Είκοσι μέτρα ανατολικά της Πηγής του Νεκρομαντείου (Σπηλιά) που βρίσκεται στις Γηστέρνες του Ταινάρου,υπάρχει ο διάδρομος που βλέπετε εδώ σκαμένο στα βράχια πλάτους 1,20 μ. περίπου , ύψους 1,5 μ. και μήκους 100μ. Ο διάδρομος ήταν σκεπασμένος  και σκοτεινός.
Μετά από πολυήμερη νηστεία οι πιστοί περνούσαν τον σκοτεινό διάδρομο για να πάνε στο ιερό του Νεκρομαντείου υπο τους ήχους υποβλητικής μουσικής. 
Κατά μήκος της διαδρομής ακούγονταν ύμνοι και μουσική για υποστήριξη της ενδοσκόπησης των πιστών ώστε να αποδεσμευτούν από τον υλικό κόσμο.
Εξαγνισμένοι ως μέρος του συνόλου πια αποβάλλοντας τον εγωισμό και την ατομικότητα εισήρχοντο καθαρμένοι πλέον στο ιερό. (εδώ φωτό)
 
 
Δίπλα στο καθαρτήριο εικάζουν οι αρχαιολόγοι ότι ήταν κτισμένος ο ναός του Ποσειδώνος, από όπου μεταφέρθηκαν μετά την επικράτηση του χριστιανισμού υλικά ώστε να χτιστεί ο ναός των ψυχών των Αγίων Γαβριήλ και Μιχαήλ .
 
Φωτογραφίες ΦΩΤΗΣ ΚΑΖΑΖΗΣ
 
Το τοπωνύμιο «Κριτήρι» διασώθηκε  με την προφορική παράδοση και σημαίνει ο τόπος της κρίσεως. Η ονομασία «Γηστέρνες» αφορά τους υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους που χρησιμοποιούντο για τη συντήρηση τροφών για τους πιστούς και των προσφορών για τους ιερείς.
 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:Δημήτρης Μουσούρος
Στην περιοχή υπάρχουν σκαλισμένες στους βράχους οι τετράγωνες βάσεις περίπου 3x4  μέτρων των αρχαίων κατοικιών που διέμενε το προσωπικό του ναού και οι προσκυνητές . 
 
Ν.Καλαποθαράκος

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.