Οι αρχαιολογικοί χώροι της Μεσσήνης και το Ιπποδάμειο σύστημα

Οι αρχαιολογικοί χώροι της Μεσσήνης και το Ιπποδάμειο σύστημα
Οι αρχαιολογικοί χώροι της Μεσσήνης και το Ιπποδάμειο σύστημα
 
Το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης, λειτούργησε για περίπου 600 χρόνια, κατά την διάρκεια των οποίων υπέστη ανακατασκευή στα μέσα περίπου του 2ου αιώνα μ.Χ. (στα χρόνια των αυτοκρατόρων Αυγούστου και Τιβερίου) και άρχισε να καταστρέφεται στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ κατά τον οποίο Βυζαντινοί κάτοικοι χρησιμοποίησαν τα καθίσματα του μνημείου ως οικοδομικό υλικό για ναούς και κατοικίες.
 
Το θέατρο είχε γνωρίσει μεγάλες δόξες καθώς λάμβαναν χώρα και συμβάντα πολιτικής φύσεως όπως η συνάντηση του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου του Ε’ και του Αράτου Σικυωνιούτο (214 π.Χ.). Επιπλέον, σύμφωνα με μαρτυρία του Λιβίου, κάτοικοι της περιοχής απαιτούσαν να μεταφερθεί εκεί σε κοινή θέα ο αιχμάλωτος των Μεσσήνιων , στρατηγός της Αχαϊκής Συμπολιτείας Φιλοποίμην ο Μεγαλοπολίτης. Η μεταγενέστερη αναστήλωση του θεάτρου διήρκησε περίπου 20 χρόνια και χρηματοδοτήθηκε από το Β’ και Γ΄ ΚΠΣ και από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ώστε να μπορέσει έπειτα από 1.700 χρόνια να λειτουργήσει και πάλι ακόμη και με μερικές ελλείψεις καθώς ως τις 3 Αυγούστου θα είναι μερικώς αναστηλωμένο αλλά προσβάσιμο και οι εργασίες θα συνεχιστούν τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της 3ης Αυγούστου το θέατρο θα χωρά 2,500 θεατές αντί 5,000 (που αναμένεται έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών) και παρά την αχρησία των 1.700 ετών, ο κ. Πέτρος Θέμελης επικεφαλής των ανασκαφών σημειώνει πως το θέατρο είναι ανθεκτικό στη φθορά του χρόνου και πως περισσότερη φθορά μπορούν να προκαλέσουν τα τακούνια των γυναικών!
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και οι υπόλοιποι αρχαιολογικοί χώροι της Μεσσήνης καθώς όλα τα αρχαία οικοδομήματα έχουν τον ίδιο προσανατολισμό και δημιουργήθηκαν με το Ιπποδάμειο σύστημα, το σχήμα του οποίου στηρίζεται στις αρετές του δημοκρατικού πολιτεύματος (ισονομία, ισοπολιτεία, ισομοιρία) και ο ακραίος γεωμετρισμός του ήταν πάντα σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον προσαρμοσμένος στις κλιματολογικές συνθήκες του κάθε τόπου.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.