ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΝΗΣ - ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΣΣΗ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΝΗΣ - ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΣΣΗ
Το 1988 ο Μ. Κάσσης παίρνει άδεια οικοδόμησης του Μουσείου. Ακολουθώντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, έκτισε σε ιδιόκτητο χώρο  κατ΄ αρχήν μία αίθουσα 8 Χ 17,5 μ.  Πάντα με προσωπικές εργασίες και  δαπάνες χωρίς, μέχρι σήμερα, να έχει πάρει ούτε μία δραχμή από κρατικό ή άλλο φορέα (σημειωτέον έως τώρα έχουν ξοδευτεί τουλάχιστον 70 εκ.).  Όμως οι ανάγκες για την ολοκλήρωση του Μουσείου είναι τεράστιες και πλέον δεν επαρκούν οι προσωπικές προσπάθειες.  Η μία αυτή αίθουσα βέβαια δεν επαρκεί.  Οι εργασίες για κάποιο πρώτο εκθεσιακό χώρο θα πρέπει να επισπευσθούν γιατί πολλά κομμάτια αναντικατάστατα και σπάνια βιβλία έχουν υποστεί φθορές από την πολύχρονη ταλαιπωρία και αποθήκευση σε ακατάλληλους χώρους.
 
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ.  
 
Από πολύ νωρίς ο Μιχ. Κάσσης άρχισε να συγκεντρώνει το υλικό, όπως διάφορα έργα λαϊκής τέχνης, εργαλεία και οικιακά σκεύη καθημερινής χρήσης από την περιοχή της Μάνης, κυρίως, αλλά και από την υπόλοιπη χώρα. Πολλά από αυτά έχουν τις ρίζες τους στην λίθινη εποχή. Επίσης διαθέτει πάνω από 16.000 βιβλία ( πολλά από τα οποία είναι πολύ παλαιά και σπάνια ). Ένα σημαντικό κομμάτι της συλλογής περιλαμβάνει γύψινα εκμαγεία, που έχει αποτυπώσει ο ίδιος από πέτρινα υπέρθυρα και άλλα σημεία μανιάτικων πύργων και εκκλησιών.
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ / ΙΣΤΟΡΙΑ.  Ο τόπος και ο χώρος, που επέλεξε ο Μιχ. Κάσσης για την δημιουργία αυτού του Κέντρου Πολιτισμού, δεν είναι τυχαίος. Ο Πάληρος είναι στο νοτιότερο ακρωτήρι της Ευρώπης, είναι τοπίο δωρικό, πρωτόγονο και είναι χτισμένο σ’ ένα βραχώδες ύψωμα 100 μ. περίπου από τη θάλασσα, όπου στο βουνίσιο όγκο του δεσπόζουν σαφή τα ίχνη προϊστορικής ακρόπολης. Κοντά του και η Πύλη του Άδη, που κατέβηκε ο Ηρακλής για να συλλάβει τον Κέρβερο.
 
Εκεί ο Απόλλωνας – κατά το μύθο – άλλαξε θέση με τον Ποσειδώνα και πήγε στους Δελφούς. Υπάρχουν ερείπια Ναού, όπου κατά τον Παυσανία ήταν ‘‘ Σπηλαίω εικασμένος ’’, μοναδική στην Ελλάδα περίπτωση μεγαλιθικής ναοδομίας.
Κοντά του και το αρχαίο λιμάνι Ψαμαθούς ( Πόρτο Κάγιο ). Ο Πάληρος είναι αυτός, που από τα πολύ παλιά χρόνια κατοικήθηκε και στέκει εκεί κιβωτός πολιτισμού, από την αρχαιότητα ως σήμερα, μένοντας μακριά από κάθε είδους κατάκτηση τις τελευταίες χιλιετίες, διατηρώντας την ιστορική παράδοση μέσα στους αιώνες, από τον πρωτάνθρωπο τις Αρεόπολης, περίπου 300 χιλ. ετών, τα παλαιολιθικά εργαλεία και τη νεολιθική ζωή στο σπήλαιο Αλεπότρουπα Δυρού.
 
Εκεί λοιπόν στο Ταίναρο, σταυροδρόμι ανατολής και δύσης, Ελλάδος και Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, όπως τα ευρήματα στους γύρω τόπους μαρτυρούν, σ’ αυτό το χωνευτήρι ανθρώπων και πολιτισμών, θέλησε ο Μ. Κάσσης να πραγματοποιήσει αυτό που πιο πάνω ονόμασε έργο ζωής και προσφοράς. 
Ήδη οι επισκέπτες - ξένοι και Έλληνες - στον ακριτικό αυτό τόπο του ακρωτηρίου του Ταίναρου γίνονται κάθε χρόνο και περισσότεροι.  Σ' αυτό βοηθά και το λιμάνι του Ψωμμαθιά (αρχαίος λιμήν Ψαμμαθούς ή Πόρτο Κάγιο νεώτερα).  Η θέση είναι πολύ σημαντική εάν σκεφθούμε ότι αυτό το σημείο είναι και το νοτιότερο ακρωτήριο της Ηπειρωτικής Ευρώπης.  
 
Μερικά από τα εκθέματα του Μουσείου
 
 
Σίδερα διαφόρων εποχών
 
 
Διάφορα αυτοσχέδια όπλα και γκράδες
 
 
 
Μπεσίκι ή κούνια
 
 
Κεντητή ποδιά
 
 
Πέτρινα γουδιά
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.