ΜΕΣΑ ΜΑΝΗ (Νοτιοδυτική Αποσκιαδερή- Λακωνική Μάνη)

 

Αποτελεί το νοτιοδυτικό τμήμα του Ταϋγέτου. Εδώ πρωτοσυναντάμε την Χωτάσια και το ομηρικό Oίτυλο, την ιδιαίτερη πατρίδα των Στεφανόπουλων και των Ιατραίων (Μεδίκων). Από εδώ το 1675, 750 ατομα εκ των οποίων 430 Oιτυλιώτες  και άλλοι Μανιάτες πήραν το δρόμο της ξενιτιάς και εγκαταστάθηκαν στην Κορσική κάτω από την οξύτητα των ντόπιων αντιθέσεων και της ύποπτης συμπεριφοράς του Λυμπέρη-Γερακάρη.
Πάνω από τη χαράδρα (του Μυλολάγγαδου) υψώνεται το περίφημο κάστρο της Κελεφάς, που χτίστηκε από Τούρκους επί Αχμέτ Κιουπρουλή το 1670. Στην πλαγιά του βουνού άγρυπνοι φρουροί οι οικισμοί,  Καρέα, Κρυονέρι, Γέρμα και Κελεφά τμήματα με βλάστηση και με το πολυπόθητο νερό να τρέχει στις  βρύσες τους.
 
Το κάστρο της Κελεφάς
 
Μετά το Καραβοστάσι και το Ν. Oίτυλο φτάνουμε στο Λιμένι, επίνειο της Αρεόπολης με το επιβλητικό “Παλάτι” των ένδοξων Μαυρομιχαλαίων. Στην Αρεόπολη (Τζίμοβα) την επιβλητική με τα ιστορικά διατηρητέα κτίσματά της, τους ιστορικούς πύργους και την εκκλησία των Ταξιαρχών, οι Μαυρομιχαλαίοι κήρυξαν την έναρξη του αγώνα, 17 Μαρτίου 1821 εναντίον των Τούρκων.Από εκεί επίσης ο Oρλώφ ξεκίνησε την αποτυχημένη επανάσταση το 1770. 
Στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Αρεόπολης στη θέση Απήδημα και στα Καλαμάκια, βρέθηκαν δύο κρανία ανθρώπων (400.000-300.000 π.Χ.) φυλογενετικής μορφής προ - Νεάντερταλ, που ανήκουν στον “Ταινάριο άνθρωπο”όπως ονομάστηκε από τους επιστήμονες, που αποδεικνύεται  σπουδαίος κρίκος στη συνέχεια της ανθρωπολογικής εξέλιξης.
Κάθε πέτρα έχει να σου διηγηθεί μια ιστορία ανδρείας.
Περνώντας  το Κουσκούνι, τα Κριαλιάνικα και τα υπόλοιπα χωριά φτάνουμε στον Πύργο Διρού. Κάθε κομμάτι γης ποτισμένο με ιδρώτα και αίμα αναδύει πράξεις ηρωισμού και αυτοθυσίας.
Εδώ οι Μανιάτισσες νίκησαν και έτρεψαν σε  φυγή τα επίλεκτα αιγυπτιακά στρατεύματα του Ιμπραήμ το θέρος του 1826.
Τα σπήλαια του Διρού, που είναι πασίγνωστα σε ολόκληρο τον κόσμο, για τους θαυμάσιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες τους, βρίσκονται στην πρώτη θέση ανάμεσα στα ωραιότερα λιμναία σπήλαια του κόσμου.
Τα χωριά της Πεντάδας, Χαρούδα, Δρύλαος, Τσόπακας, Καφιόνα, Κουλούμι, Κουτρέλα, Βάμβακα, Μπρίκι, Μίνα, Πολεμίτα, Άκια, Άγιος Γεώργιος με τα μεγαλιθικά κτίσματα (Κολοσπίτακες), τα πυργόσπιτα και τις πολυάριθμες βυζαντινές εκκλησίες με τα μοναστήρια, μαρτυρούν στον επισκέπτη την ιστορική συνέχεια της περιοχής από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. 
Μετά την Πεντάδα συναντάμε το Νικλιάνικο - Κατωπάγγι που ξεκινά από το Τηγάνι  όπου υπήρχε το φρούριο της “Μαϊνης”
O επισκέπτης περνά το Μέζαπο, την Καρύνια, την Γαρδενίτσα, Σταυρί, Παγκιά, Κηπούλα, Κεχριάνικα, Κούνο, Oχιά, Κάστρο Άνω Πούλας (που ήταν η αρχαία Ιππολα), Ελιά, Κέρια, Νόμια, Κίττα, Καλονιούς, Μπουλαριούς, Δίπορο, Μουντανίστικα, Λιοντάκι.
Όλοι οι οικισμοί με τα πέτρινα μεγάλα σπίτια, τους πολεμόπυργους, τις ξερολιθιές (μάντρες που ξεχωρίζουν τις ιδιοκτησίες) και τις σπουδαίες βυζαντινές εκκλησίες, αποτελούν με την ιδιαίτερη ιστορία τους παραδείγματα ηρωισμού και ανιδιοτέλειας στην ισοπεδωτική τύρβη του σήμερα.
Και φτάνουμε στα Μέσα Χωριά, τα Κακκοβούλια: Ξεκινώντας από το Γερολιμένα, τα Άλικα, τα Τσικάλια, την Κυπαρισσό (Αρχαία Καινήπολη που ήταν η πρωτεύουσα της Μάνης και ονομαζόταν Ταίναρος επί Ρωμαίων), που έζησε τον πλούτο και τη χλιδή ο Βασιλιάς Ευρυκλής.
Στη συνέχεια συναντάμε τον Φρουρικό, παραδοσιακό οικισμό, τη Βάθεια, το χαρακτηριστικότερο οικισμό της Μάνης με τα πυκνοκτισμένα παλαιά πυργόσπιτα, που χαρακτηρίστηκαν ως αρχιτεκτονική χωρίς αρχιτέκτονα και καταλήγουμε στο Μαρμάρι με την εκθαμβωτική ομορφιά του και την αμμώδη παραλία!
 
 
Μετά συναντάμε το ακροταίναρο ή Κάβο Ματαπάς που αποτελεί την απόληξη της Χερσονήσου, τον Πάλυρο, το Πόρτο Κάγιο (Ψαμαθούς), ένα μεγάλο φυσικό λιμάνι, ολοι είναι τόποι με ιστορία. Εδώ αγκυροβόλησε ο στόλος του Λάμπρου Κατσώνη και με ναύτες Μανιάτες.
Ακολουθεί η πύλη του Άδη, ο ναός του Ποσειδώνος καί το ψυχοπομπείον. Μύθοι, Θρύλοι, Ιστορία που αναφέρονται οι αρχαίοι ιστορικοί Όμηρος, Θουκυδίδης, Ξενοφών, Πλούταρχος, Παυσανίας κ.α.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.