Μέλι

 

 Το μέλι είναι μια απολαυστική τροφή, και είναι η παλαιότερη γλυκαντική ουσία του ανθρώπου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό υποκατάστατο της υπεύθυνης για πολλά προβλήματα υγείας καθώς και σύμαχο της παχυσαρκίας κρυσταλικής ζάχαρης. 
 
 Δέν είναι λίγοι αυτοί που το αποκαλούν ''Υπερτροφή'' λόγω της υψηλής ποιότητας των θρεπτικών του συστατικών, αλλά και εξαιτίας των ευεργετικών του ιδιοτήτων.
 Οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ και γύρη απο τα άνθη  διαφόρων φυτών που επισκέπτονται, και με μια μοναδική φυσική διεργασία παράγουν το καταπληκτικό αυτό προϊόν.
 
 Το μέλι αποτελείται από σάκχαρα όπως η γλυκόζη και η φρουκτόζη και μέταλλα όπως μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, ασβέστιο, νάτριο, σελήνιο, θείο, σίδηρο, και διάφορα φωσφορικά άλατα τα οποία βοηθούν στην σωστή αξιοποίηση της γλυκόζης.
 
 Περιέχει βιταμίνες B1, B2, C, B6, Β5 και Β3 τα ποσοστά και το είδος των οποίων αλλάζουν ανάλογα με τις ιδιότητες και την προέλευση του νέκταρ και της γύρης. Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν σε μικρότερες ποσότητες χαλκός, ιώδιο και ψευδάργυρος.
 
  Πληθώρα αμινοξέων και ιχνοστοιχείων που σε συνδυασμό με τις πρωτείνες που λαμβάνουμε απο τις διάφορες τροφές, βοηθούν στην κυτταρική ανάπλαση και την δόμηση των μυών.
 
 Είναι μια άριστη πηγή βιταμινών, ενζύμων και ισχυρών αντιοξειδωτικών(είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πολυφαινόλες) τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου, και των καρδιαγγειακών παθήσεων. 
 
 Ειδικότερα όσον αφορά τις διάφορες μορφές καρκίνου, μελέτες έχουν δείξει ότι δρά προληπτικά στον καρκίνο του Μαστού, του Ενδομητρίου, και του Προστάτη. 
 
 Επίσης λόγω των συστατικών που το συνθέτουν, έχει ισχυρή αντιβακτηριακή και αντιμικροβιακή δράση. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στην καλή λειτουργία πολλών διεργασιών του ανθρώπινου οργανισμου.
 
 Παρέχει χαμηλό επίπεδο θερμίδων: Ένα πλεονέκτημα του μελιού είναι ότι σε σύγκριση με την ίδια ποσότητα ζάχαρης, δίνει 40% λιγότερες θερμίδες στο σώμα οι οποίες όμως δεν μετατρέπονται σε λίπος. 
 
 Παρά το γεγονός ότι δίνει μεγάλη ενέργεια στο σώμα, δεν προσθέτει βάρος ή λίπος, αυξάνοντας παράλληλα την φυσική αντοχή με αβλαβή τρόπο. 
 
 Σε σύντομο χρονικό διάστημα διαχέεται μέσω του αίματος. Όταν συνοδεύεται από λίγο νερό, το μέλι διαχέεται στην κυκλοφορία του αίματος σε μόλις 7 λεπτά. 
 
 Τα φυσικά μόρια σακχάρου που περιέχονται στο Μέλι, κάνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου καλύτερη δεδομένου ότι ο εγκέφαλος είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ζάχαρης, και ως εκ τούτου, μειώνει την κούραση και αυξάνει τα επίπεδα εγρήγορσης. 
 
 Υποστηρίζει την παραγωγή του αίματος: Το Μέλι καλύπτει ένα σημαντικό μέρος της ενέργειας που απαιτείται από το σώμα για την παραγωγή του αίματος. Επιπλέον, βοηθά στον καθαρισμό του αίματος.
 
 Έχει θετικά αποτελέσματα στη ρύθμιση και τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας του αίματος. Λειτουργεί επίσης ως προστασία ενάντια σε προβλήματα των τριχοϊδών αγγείων και της  αρτηριοσκλήρωσης.
 
 Έχει αντισηπτικές ιδιότητες και είναι ευεργετικό για το δέρμα, τις παθήσεις του στομάχου και τις δυσλειτουργίες του εντέρου. 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.