Μάνη, Άνθρωπος και τόπος

Μάνη, Άνθρωπος και τόπος

Στο ενδέκατο φωτογραφικό λεύκωμά του, ο Φώτης Καζάζης «φωτό-γράφει» για έναν τόπο πλημμυρισμένο από φως, τη Μάνη.

Ο τίτλος «Μάνη, Άνθρωπος και τόπος» αποδίδει γλαφυρά την εντυπωσιακή ιδιοτυπία αυτού του ελληνικού τόπου.
Tο δυνατό στοιχείο της φυσιολογίας - φυσιογνωμίας της Μάνης με άμεση επιρροή στους ανθρώπινους τύπους της, μάγεψε τον Καζάζη που προσπάθησε να απομονώσει - ίσως και ασυνείδητα μερικές φορές- τα χαρακτηριστικά τα συνθετικά της επίδρασης της φύσης πάνω στον άνθρωπο που είναι παιχνίδισμα θεϊκής φαντασίας. Η χρονική διαδρομή των φωτογραφιών αριθμεί τέσσερις δεκαετίες που όμως δεν στάθηκαν ικανές να αλλάξουν τη σκληρή και γυμνή Μάνη. Η βασανισμένη γη αποδίδεται αισθησιακά από την ασπρόμαυρη ματιά του Φώτη. Το αδρό, ασκητικό πρόσωπο της Μάνης μοιάζει με των ανθρώπων της που συλλαμβάνονται σε ριπές φωτός από το φακό του Καζάζη.
 
ο εκδότης
Ν.Γ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
 

Πρόλογος του Φώτη Καζάζη

Eπισκέφθηκα πρώτη φορά τη Μάνη το καλοκαίρι του 1973. Από τότε πέρασαν 38 χρόνια, που μου φαίνονται τόσο κοντά ώστε να νιώθω την κάψα του θυμαριού και τη μυρωδιά της γης και της θάλασσαςκατεβαίνοντας τα μονοπάτια για τα μαγευτικά λιμανάκια, αλλά και τόσο μακριά για να λέω ότι αυτά έγιναν τον περασμένο αιώνα. Οι φωτογραφίες, με ακρίβεια ληξιαρχείου, απεικονίζουν μορφές και τόπους, που πολλοί απο αυτούς δεν υπάρχουν πια και όσοι υπάρχουν είναι ή ανακαινισμένοι ή με άσπρα μαλλιά. Η υποκειμενική διάσταση της φωτογραφίας είναι σαν καταλύτης, που βοηθάει την αντίδραση των αναμνήσεων μέσα από ένα ωραιοποιητικό φίλτρο. Αφορμή για την παρούσα έκδοση έγινε η συνάντηση με τον εκδότη της εφημερίδας «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ» Νίκο Καλαποθαράκο, ο οποίος σα γνήσιος μανιάτης ενδιαφέρθηκε για το φωτογραφικό υλικό εκείνης της εποχής. Επειδή το υλικό ήταν λίγο αποφασίσαμε να το συμπληρώσουμε με νέο, ετσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε, όπου ειναι κοινό, συγκρίσεις.

Το πέρασμά μου, τότε, από τη Μάνη ήταν σύντομο μα περιεκτικό, και παρόλο που η ζέστη μείωσε όσο μπορούσε την πράσινη διάθεσή μου, δεν κατάφερε να επηρεάσει την επιθυμία να τα μετατρέπω όλα σε ομορφιές με υπέροχες πολιτισμικές αναφορές.

Άκουσα ιστορίες, διάβασα ιστορία, είδα φυσιογνωμίες και όλα μαζί σχημάτησαν τον καμβά του πίνακα της Μάνης. Η περιοδεία μου έγινε με το θρυλικό VW μου, που στάθηκε πολύτιμος φίλος στους χωματόδρομους, όπου ανέβαινε αγόγγυστα μέσα στη ζέστη του Ιουλίου.Η θεωρία του “θείου” Νίκου έλεγε ότι υπάρχει η εκδίκηση των αψύχων όντων σε αυτούς που τα κακομεταχειρίζονται. Λοιπόν εγώ του φερόμουν καλά και δεν με άφησε ποτέ...

Έχουν γραφτεί πολλά για τη Μάνη, για την ιστορία της, για το χαρακτήρα των μανιατών, για την τοπική ιδιομορφία της και για τα έθιμά της. Με το λεύκωμα αυτό καταθέτω και εγώ, μέσω των φωτογραφιών μου, τις σκέψεις μου για αυτόν τον τόπο. Ειδικά αυτή την εποχή. Θέλω να πω με βεβαιότητα ότι τολμήσαμε αυτή την έκδοση όχι γιατί έχουμε σπουδαίες φωτογραφίες ή σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα, αλλά για να εκφράσουμε την αγάπη μας γι’ αυτό τον τόπο. Επειδή η Μάνη είναι ένα κομμάτι της Ελλάδας, εκφράζω έτσι την λατρεία που έχω για αυτήν τη χώρα. Και εύχομαι να συνειδητοποιούμε όλοι ότι ο τόπος του καθενός είναι σπουδαίο συστατικό της ευτυχίας, ώστε να μη χρειάζεται να το καταλαβαίνουμε όταν ξενητευόμαστε.

 

Εκδόσεις "ΔΕΣΜΟΣ" url: http://desmosekdoseis.gr/?q=node/38

15 ευρώ 

2103468268

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.