Καλαματιανός, ένας αρχαίος χορός.

 
Αρχαίος χορός ο καλαματιανός
 
Την τοπική χορευτική παράδοση απο τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τον σύγχρονο καλαματιανό χορό επιχειρούν να ξετυλίξουν οι αρχαιολόγοι με την έκθεση "Μυθικοί χοροί της Μεσσηνίας" που διοργανωσε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλαμάτας και αποδεικνύει ότι η περιοχή εκτός από λάδι και ελιές παράγει την τέχνη της Τερψιχόρης απο τα πανάρχαια χρόνια.
 
Την πρωτότυπη  έκθεση οργανώνει η ΛΗ Εφορεία Προϊστορικών-Κλασικών Αρχαιοτήτων, και η έφορος Αννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου αναφερόμενη στο σκεπτικό της στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο επισήμανε ότι «στις προϊστορικές κοινωνίες ο χορός σχετιζόταν άμεσα με τη θρησκεία, αλλά και με ταφικές πρακτικές». Αργότερα, στους ιστορικούς χρόνους «η μουσική, ο έμμετρος λόγος και ο χορός (σε συνδυασμό) ήταν μέρος της εκπαίδευσης του πολίτη, διατηρώντας πάντοτε τη σύνδεση με τη θρησκεία. Η επίδραση ήταν διττή: όσα πήγαζαν από την απολλώνεια σφαίρα, επενεργούσαν στο ήθος και είχαν παιδευτική αξία, ενώ όσα σχετίζονταν με τον Διόνυσο επιδρούσαν στα άλογα μέρη της ψυχής και μέσω της κάθαρσης λειτουργούσαν θεραπευτικά»,. σύμφωνα με την κ. Καραπαναγιώτου.
 
Έτσι, επελέγησαν για το άνοιγμα της έκθεσης αντικείμενα της Υστερης Εποχής του Χαλκού που απεικονίζουν σκηνές τελετουργικών πράξεων οι οποίες εμπεριέχουν κίνηση, ρυθμό και μουσική. Θα παρουσιαστούν θεότητες που συνδέονται με τη μουσική και το χορό, μουσικά όργανα και χορός μαινάδων.
 
Οι αρχαιολόγοι επιχειρούν επίσης να ανοίξουν ένα γόνιμο διάλογο του παρόντος με το παρελθόν κάνοντας ευρεία χρήση οπτικοακουστικού υλικού. Τα έργα που θα εκφράσουν αυτό το σκεπτικό προέρχονται από τις μόνιμες εκθέσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας και του Αρχαιολογικού Μουσείου Χώρας, από το υλικό της επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου, αλλά και από τις ανασκαφές της Αρχαίας Μεσσήνης και του Ανακτόρου του Νέστορος από τις αποθήκες της Εφορείας που δεν έχει ξαναεκτεθεί στο παρελθόν.
 
 
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.