Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνης

Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνης
Το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνης στεγάζεται στον τριώροφο πύργο Τζανετάκη στο Γύθειο, ένα αναπαλαιωμένο παραδοσιακό κτίσμα του 1829 που ανήκε στον μπέη και στρατηγό της επανάστασης του ‘21, Τζανετάκη Γρηγοράκη. Το 1993 εγκαινιάστηκε εδώ η έκθεση με τίτλο «Περιηγητές στη Μάνη 15ος – 19ος αι.» που περιλαμβάνει τα δρομολόγια εβδομήντα ξένων περιηγητών που πέρασαν από τη Μάνη κατά τη διάρκεια πέντε αιώνων. Μέσα από μια πλούσια συλλογή ιστορικών κειμηλίων, χαρτών, χειρογράφων και εικαστικών έργων, παρουσιάζονται οι διαδρομές και οι σταθμοί των περιηγητών από την εποχή της Αναγέννησης έως και τον 19ο αι. . Η έκθεση, που παρουσιάζει επίσης την εξέλιξη των οχυρωματικών εγκαταστάσεων στη χερσόνησο της Μάνης, διοργανώθηκε από το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
 
Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνης. Στον ιστορικό πύργο Τζαννετάκη, επάνω στο γραφικό νησάκι της Κρανάης (Μαραθονήσι) του Γυθείου, φιλοξενείται η έκθεση «Περιηγητές στη Μάνη από τον 15ο έως το 19ο αι.» που διοργανώθηκε από το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε το 1993, φιλοξενείται στον τριώροφο αναπαλαιωμένο πύργο του μπέη και στρατηγού του απελευθερωτικού αγώνα του 1821, Τζανετάκη Γρηγοράκη. Η έκθεση παρουσιάζει τα δρομολόγια εβδομήντα ξένων περιηγητών που πέρασαν από τη Μάνη κατά τη διάρκεια πέντε αιώνων. Μέσα από χειρόγραφα, διάφορα έντυπα, εικαστικά έργα, ιστορικά κειμήλια, σπάνιες εκδόσεις και παλαιούς χάρτες σκιαγραφούνται όλοι οι σταθμοί των περιηγητών από την εποχή της Αναγέννησης έως και τον 19ο αι. Ανάμεσα τους και οι πιο γνωστοί περιηγητές της εποχής, ο Βιτσέντσο Μαρία Κορονέλι και ο Εβλιά Τσελεμπή, οι σταθμοί των οποίων παρουσιάζονται μέσα από σύγχρονους χάρτες. Τέλος, σε ξεχωριστές ενότητες, παρουσιάζεται το έργο της Γαλλικής Επιστημονικής Αποστολής στον Μοριά (1829-32) καθώς και η εξέλιξη των οχυρωματικών εγκαταστάσεων στη χερσόνησο της Μάνης.
Tο μουσείο είναι ανοικτό καθημερινά 9:00πμ με 9:00μμ. Ακόμα κι αν η πόρτα είναι κλειστή ο φύλακας θα βρίσκεται στο ισόγειο.
 
Kranai, 23200, Γύθειο Ελλάδα |
Τηλέφωνο: +30(27330)24631 | Φαξ:+30(27330)24292 | 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.