Η Στούπα θα χορέψει συρτάκι για τρεις ημέρες

Η Στούπα  θα χορέψει συρτάκι για τρεις ημέρες

Αρχίζει αύριο Παρασκευή το τριήμερο εκδηλώσεων στη Στούπα, με αφορμή την 60ή επέτειο από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, αλλά και τα 100 χρόνια από τη διαμονή του εκεί. Συγκεκριμένα το νεοσύστατο Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη και τη Φύση -NARTURA, σε συνεργασία με την ομάδα καλλιτεχνών ARTS CLUB STOUPA, διοργανώνει εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν  οι οποίες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο ενός site specific φεστιβάλ. Από τότε, δηλαδή, που έδρασαν εδώ ο Νίκος Καζαντζάκης ως ιδιοκτήτης των λιγνιτωρυχείων της Πραστοβάς (κοντά στη Στούπα), και ο Γιώργης Ζορμπάς ως μεταλλωρύχος.

Οι δύο ομάδες αποφάσισαν, όπως είπαν χθες, να τιμήσουν αυτό το ισχυρό, παγκόσμιο σύμβολο και τη συνεισφορά του στην τέχνη, ώστε να συμβάλουν κι αυτοί στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, χωρίς το φόβο των αδυναμιών, μεταλαμπαδεύοντας τη μεγάλη παρακαταθήκη του στις νέες γενιές!

Να σημειωθεί ότι μέσα από τη συνάντηση Ζορμπά και Καζαντζάκη γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στον τόπο της Στούπας μια δυνατή φιλία, που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός παγκοσμίου φήμης και ίσως ενός από τους σημαντικότερους λογοτεχνικούς χαρακτήρες.

Η δράση αυτού του υπαρκτού, λοιπόν, προσώπου, του Ζορμπά, η οποία περιγράφεται στο μυθιστόρημα του Ν. Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», εκτυλίχθηκε στην περιοχή μεταξύ των λιγνιτωρυχείων της Πραστοβάς και της πανέμορφης, αμμουδερής, γραφικής παραλίας της Καλόγριας και των γύρω περιοχών.

Έτσι οι διοργανωτές καλούν όλους μας να βρεθούμε αυτό το τριήμερο στη Στούπα για κάτι ξεχωριστό. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν στο κάλεσμά τους, «ελάτε να αφήσουμε τα βλέμματά μας να περιπλανηθούν στα ίδια μέρη όπου είχαν περιπλανηθεί αυτά του Καζαντζάκη και του Ζορμπά, πριν από 100 χρόνια, εδώ, σ’ αυτόν τον τόπο. Ελάτε να νοιώσετε κάτι από τη μαγεία του τοπίου και να αισθανθείτε την ατμόσφαιρα εκείνη που ενέπνευσε και εμπνέει για δημιουργία και κατάκτηση αξιών στη ζωή μας, όπως αυτή της φιλίας και της ελευθερίας της έκφρασης».

Επίσης, συρτάκι θα χορέψουν όσοι βρεθούν στη Στούπα την Παρασκευή στις 5.30 μ.μ -όπου κι αν βρίσκονται… στο δρόμο, στην παραλία, στα μπαλκόνια, στις ταράτσες… παντού.

Το γεγονός αυτό θα βιντεοσκοπηθεί όπως είπαν οι διοργανωτές, με σκοπό μέσα από την καταγραφή να συνεχίσει να μεταφέρεται το μήνυμα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Όπως διευκρίνισαν, στόχος τους δεν είναι κάποια καταχώρηση στο βιβλίο Guinness, αλλά να μεταδώσουν αυτό το «ώπαα» της ψυχής μας! Το «ώπαα» της αδελφοσύνης μεταξύ των λαών και της σύμπνοιας! Το «ώπαα» ως τάση ηθικής ανύψωσης! 

Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Καζαντζάκης – Ζορμπάς – Στούπα… 100 χρόνια μετά», που θα διεξαχθεί στις 22, 23 και 24 Σεπτεμβρίου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το φεστιβάλ περιλαμβάνει θεματικές εικαστικές εκθέσεις, προβολές σχετικών ταινιών και ντοκιμαντέρ, έκθεση φωτογραφικού και άλλου έντυπου υλικού, από αρχεία που διατηρούν ντόπιοι, λογοτεχνικές βραδιές, διαλέξεις,  μουσική, χορό... και πολλές συμμετοχές- έκπληξη.

ΠΗΓΗ : http://www.tharrosnews.gr

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.