Η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών με πρόσχημα προβλήματα στην εμπορία: Επιδιώκουν ακύρωση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών με πρόσχημα προβλήματα στην εμπορία: Επιδιώκουν ακύρωση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Με πρόσχημα τον αποκλεισμό από τις ξένες αγορές, η ΠΕΜΕΤΕ (Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών - Τυποποιητών - Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών) ζητεί και πάλι την ακύρωση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας στις ελιές Καλαμών.

Όπως αναφέρει χθες το "Βήμα της Κυριακής", με τίτλο "Κλείνουν οι ξένες αγορές για τις ελιές Καλαμών", σε ενημερωτικό της σημείωμα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, η ΠΕΜΕΤΕ πληροφορεί ότι «μετά την αναγνώριση της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας - PDO "Elia Kalamatas" το ίδιο το ελληνικό κράτος έχει προκαλέσει σύγχυση σε εθνικό και ευρωπαϊκό κυρίως επίπεδο μεταξύ των δύο ονομασιών ("Elia Kalamatas" και "Kalamata olives")».

Ενημερώνει πως «στην παράγραφο 2 του άρθρου 6 του Καν. (ΕΕ) 1151/12 αναφέρεται ότι "μια ονομασία δεν καταχωρίζεται ως ονομασία προέλευσης ή ως γεωγραφική ένδειξη όταν υπάρχει σύγκρουση με την ονομασία φυτικής ποικιλίας… και ενδέχεται να παραπλανήσει τον καταναλωτή ως προς την πραγματική προέλευση του προϊόντος"».

Αφού κάνει λόγο για σύγχυση μεταξύ των δύο ονομασιών, υποστηρίζει ότι «επειδή στο εξωτερικό η ονομασία PDO είναι "Elia Kalamatas" και φυσικά η ελληνική λαλιά με λατινικούς χαρακτήρες της PDO "Elia Kalamatas" δεν αναγνωρίζεται από τους ξένους καταναλωτές που γνωρίζουν την ονομασία "Kalamata olives", οι Έλληνες εξαγωγείς της ΠΟΠ - με μια ποσότητα που δεν ξεπερνά τους 200 τόνους - σφετερίζονται την καθιερωμένη ονομασία ονομασία της ποικιλίας "Kalamata olives" δημιουργώντας σύγχυση. Οι ΠΟΠ - ΠΓΕ δεν μεταφράζονται παρά γράφονται στην πρωτότυπη γραφή με λατινικούς χαρακτήρες (Elia Kalamatas), όπως δημοσιεύονται και στην ευρωπαϊκή βάση όλων των κοινοτικών προστατευόμενων ονομασιών».

Η ΠΕΜΕΤΕ ολοκληρώνει το σημείωμά της, υποστηρίζοντας ότι αυτή η σύγχυση έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στις εξαγωγές του προϊόντος και κάνει λόγο για κλείσιμο της αγοράς ή αποσύρσεις προϊόντων στην Ιταλία το 2013, στη Σλοβενία το 2015, στη Γαλλία και σε Σκανδιναβικές χώρες τη φετινή χρονιά.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.