Η πανίδα και η χλωρίδα της Μάνης

Η πανίδα και η χλωρίδα της Μάνης
Xλωρίδα
 
Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας μεταξύ τριών ηπείρων (Ευρώπη, Ασία, Αφρική), το μεσογειακό κλίμα και η μεγάλη εναλλαγή βιοτόπων έχει ως αποτέλεσμα να ευδοκιμούν περισσότερα από 6.500 είδη φυτών, από τα οποία τα ενδημικά είδη είναι 1.150 δηλ. δεν παρατηρούνται σε άλλη χώρα του κόσμου.
Στο κεντρικό και νότιο Ταΰγετο έχουν καταγραφεί 600 είδη φυτών, αλλά οι επιστήμονες εκτιμούν, ότι με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταγραφής τα είδη φυτών θα ξεπεράσουν τα 1000. Έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 125 Ελληνικά ενδημικά φυτά, από τα οποία τα 32 είναι τοπικά ενδημικά. O Γιώργος Σφήκας στο  βιβλίο «Oι Βοτανικοί Παράδεισοι της Ελλάδας» περιλαμβάνει και τη Μάνη, αφού η πολυποίκιλη και σπάνια χλωρίδα της την κατατάσσει στις σημαντικότερες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Γερμανία με έκταση σχεδόν τριπλάσια από την Ελλάδα έχει 6 ενδημικά και η Αγγλία με διπλάσια έκταση 16 ενδημικά,. Επιπλέον η Μάνη έχει πλούσια βλάστηση σε βότανα και αρωματικά φυτά (ρίγανη, μέντα, θυμάρι, τσάι, λεβάντα κ.α.).
 
 
32
ενδημικά φυτά
 
 
85
είδη πουλιών
 
 
33
είδη ερπετών
 
 
 
Πανίδα
 
Στη περιοχή έχουν παρατηρηθεί 85 είδη πουλιών, 19 θηλαστικών ζώων, 33 ερπετών και αμφιβίων, ενώ θεωρείται μία από τις δύο πιο σημαντικές περιοχές της Πελοποννήσου για τις πεταλούδες και τα έντομα. Η υποθαλάσσια χλωρίδα και πανίδα, όπως και των πολλών σπηλαίων της Μάνης, εξακολουθούν να αποτελούν άγνωστο επιστημονικό ερευνητικό πεδίο.
Η Νότια Μάνη και συγκεκριμένα το όρος Σαγγιάς και το ακρωτήριο Ταίναρο, αποτελεί σημαντική περιοχή για τα αρπακτικά, το Σπιζαετό, το Πετρίτη, το Μπούφο, το βραχοκιρκίνεζο και σχεδόν για όλα τα είδη κουκουβάγιας. Η περιοχή αποτελεί περιοχή ανάπαυσης για τα αποδημητικά πουλιά, των οποίων το συστηματικό κυνήγι αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, καθώς και για το Βασιλαετό, το Φιδαετό κ.ά.

Σχόλια

Υποβλήθηκε από Νικολαος Αυγερινος (χωρίς επαλήθευση) στις .

Ετσι ειναι . Το ακρωτηριο Ταιναρο αποτελει περιοχη ΑΝΑΠΑΥΣΗΣ για τα αποδημητικα πουλια. Το επιχειρημα των Κυνηγετικων Συλλογων, οτι το κυνηγι φροντιζει να επερχεται δηθεν ισορροπια στην φυση δεν ευσταθει, τουλαχιστον για τα ΔΙΑΒΑΤΑΡΙΚΑ πουλια.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.