Η Μάνη μέσα από τους προϋπολογισμούς των Δήμων της το 1907

Η Μάνη μέσα από τους προϋπολογισμούς των Δήμων  της το 1907
 
 
Σε μια εποχή όπου ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι 30-40 δραχμές, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία στους προϋπολογισμούς που εντυπωσιάζουν.
Οι δαπάνες για την στοιχειώδη εκπαίδευση, (εξ αυτού και η λέξη Δημοτικό Σχολείο, επειδή ανήκε στην αρμοδιότητα των Δήμων), αγγίζουν σχεδόν το 30% του προϋπολογισμού , ένα τεράστιο ποσοστό!
Οι συντριπτική αναλογία είναι υπέρ των έμμεσων φόρων -πάντα ο φτωχός πληρώνει-ενώ το 12% των εσόδων προέρχεται από έσοδα της Δημοτικής περιουσίας.
Και τότε τα καθυστερούμενα είναι πολλά στη θεόφτωχη Ελλάδα, ενώ οι δαπάνες για το προσωπικό των Δήμων είναι ελάχιστες ως τμήμα των συνολικών δαπανών.
Τα Δημοτικά έργα είναι λίγα, επειδή όλα τα έργα γίνονται από την κεντρική Κυβέρνηση.
Οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι στενά εξαρτημένοι από το κράτος των Αθηνών και έχουν λίγες αρμοδιότητες.
Οι δαπάνες για την κοινοτική υγεινή είναι ανύπαρκτες σχεδόν, μόλις  το 2,5% του προυπολογισμού διατίθεται για αυτό τον σκοπό.
Οι δαπάνες της διοίκησης είναι αναλογικά με την μισθοδοσία πολύ μεγάλες σχεδόν το 50%, ενώ ο Δήμος διαθέτει το 5%`του προυπολογισμού του για αγαθοεργίες και συνδρομές.
Οπως βλέπετε στον Δήμο Γυθείου υπάρχει και πρωτογενές πλεόνασμα 3.109 δραχμών. 
Ο δεύτερος πλουσιότερος Δήμος είναι Ο δήμος Οιτύλου.
 
Εκείνη την εποχή ο Νομός Λακωνικής είχε 61.522 κατοίκους. 
Ο Νομός Μεσσηνίας 127.991 κατ. ενώ υπήρχε και ο Νομός Τριφυλίας με 90.523 κατ.
Η ελληνική απογραφή 1907 ήταν η εικοστή επίσημη απογραφή του ελληνικού κράτους. 
Διεξήχθη την 27η Οκτωβρίου 1907. 
Ο συνολικός πληθυσμός ανήλθε στους 2.631.952 κατοίκους. Η συνολική επιφάνεια του βασιλείου κατά την απογραφή ήταν 63.211 km², ενώ η πυκνότητα του πληθυσμού ήταν 42 κάτοικοι ανά km². Ο πληθυσμός σημείωσε αύξησε σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή του 1896 κατά 198.146 κατοίκους. 
Σύμφωνα με την απογραφή μόνο το 16,4% του πληθυσμού είναι αστικός, το 12,5% του συνολικού πληθυσμού χαρακτηρίζεται ημιαστικός, ενώ το 71,1% αποτελεί τον αγροτικό πληθυσμό.[1] Η απογραφή διεξήχθη με τη χρήση ειδικών ατομικών απογραφικών δελτίων, όπως και κατά την προηγούμενη απογραφή. Η μόνη διαφορά ήταν ότι στην απογραφή του 1907 προστέθηκαν δύο ακόμη ερωτήματα, το ένα αφορούσε στη γλώσσα των απογραφόμενων και το άλλο σε τυχόν αναπηρία τους. Το δελτίο συμπεριλάμβανε ερώτημα και για τη θρησκεία. Η απογραφή περιελάμβανε και τους απόδημους.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.