Η λειτουργία του ανθρώπινου εγκέφαλου

H μεγαλύτερη έρευνα των αιώνων
 
Η λειτουργία του ανθρώπινου εγκέφαλου από το Μανιάτη από το Οίτυλο, Γιώργο Μιχαλαρέα του Ηλία και το Σταμάτη Σιδηρόπουλο
 
Θα πέσει φως στις λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η αντίληψη, η προσοχή, η μνήμη, η επεξεργασία των πληροφοριών που λαμβάνονται από τα αισθητήρια. Ο συντονισμός της κίνησης του σώματος, η κατανόηση της γλώσσας, η ανάκληση πληροφοριών από το υποσυνείδητο, η δημιουργία συναισθημάτων. Θα ρίξει φως για ανίατες ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον, η σκλήρυνση κατά πλάκας, το Αλτσχάιμερ αλλά και ψυχιατρικές παθήσεις όπως η σχιζοφρένεια!
Μια έρευνα ισοδύναμη της ανακάλυψης του «σωματιδίου του Θεού» του Χικς στο CERN, με πρακτικές προεκτάσεις όμως, στην υγεία του ανθρώπου.
 
 
Ο Γιώργος Μιχαλαρέας
 
 
Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ 86 ΔΙΣ. ΝΕΥΡΩΝΩΝ
Ξεκλειδώνοντας τα «μυστικά» του εγκεφάλου
Στο λαβύρινθο του πολυπλοκότερου συστήματος στο Σύμπαν... περπατούν δύο Έλληνες επιστήμονες που συμμετέχουν σε ένα φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα που έχει στόχο την πλήρη και λεπτομερή χαρτογράφηση των 86 δισεκατομμυρίων νευρώνων του ανθρώπινου εγκεφάλου!
Ο Σταμάτης Σωτηρόπουλος, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, και ο Γιώργος Μιχαλαρέας, ερευνητής του Ινστιτούτου Ερνστ Στρίνγκμαν (ΕSI) της Φρανφούρτης, είναι δύο από τους 100 επιστήμονες από 11 αμερικανικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα που προσπαθούν για πρώτη φορά να εξηγήσουν τον τρόπο λειτουργίας του περιπλοκότερου οργάνου του ανθρώπινου οργανισμού. 
 
Πρόκειται για το Human Connectome Project (HCP), το οποίο αναμένεται να ρίξει φως σε λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η αντίληψη, η προσοχή και η μνήμη, οι οποίες και θα οδηγήσουν στην κατανόηση όχι μόνο του τρόπου αντιμετώπισης ανίατων παθήσεων, αλλά και της φύσης της ανθρώπινης συνείδησης.
 
 
 
 
HCP όπως... CERN
«Δύο προγράμματα είναι αυτή τη στιγμή τα πιο ενδιαφέροντα στον επιστημονικό κόσμο. Το πρώτο είναι το ερευνητικό πρόγραμμα στο CERN, το οποίο μελετάει τις βασικές μορφές ενέργειας και ύλης για να κατανοήσουμε το πώς οι νόμοι τους διαμορφώνουν τη λειτουργία του μακρόκοσμου. Το δεύτερο είναι το HCP, με τη βασική διαφορά ότι ενώ γνωρίζουμε πάρα πολλά για τις βασικές αρχές λειτουργίας του Σύμπαντος, για τις βασικές αρχές λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου γνωρίζουμε πολύ λιγότερα. Αυτό οφείλεται το γεγονός ότι η συστηματική επιστημονική μελέτη του εγκεφάλου ξεκίνησε μόλις στις αρχές του 20ού αιώνα και στο ότι ακριβείς μέθοδοι για την παρατήρηση του ανθρώπινου εγκεφάλου εν ενεργεία έγιναν διαθέσιμες κυρίως τα τελευταία τρίαντα χρόνια», λέει στον «ΤτΚ» ο Γ. Μιχαλαρέας και συνεχίζει λέγοντας: «Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα στην ιστορία των νευροεπιστημών που επιχειρεί να συνδυάσει τη λεπτομερή χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου με το γενετικό υπόστρωμα και τις λειτουργίες του σε διάφορες καταστάσεις συμπεριφοράς και να παραγάγει πρωτογενή γνώση για τη βασική και λειτουργική αρχιτεκτονική του».
 
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΑΡΕΑΣ
Ο «εξπέρ» των μαγνητικών τομογραφιών
Γεννήθηκε το 1976 και μεγάλωσε στην Αθήνα, με καταγωγή από το Οίτυλο της Μάνης. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, ακολούθησε μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ και διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον, στον τομέα της Μαθηματικής Μοντελοποίησης. Τα τελευταία δύο χρόνια εργάζεται στο Ινστιτούτο Ερνστ Στρίνγκμαν στη Φρανκφούρτη, με κύριο αντικείμενο την ανάλυση των μαγνητοεγκεφαλικών δεδομένων του HCP. Στο HCP ασχολείται κυρίως με την επεξεργασία και την ανάλυση των μαγνητικών τομογραφιών, καθώς και με την ανακατασκευή των νευρικών οδών της λευκής ουσίας, μέσω των οποίων συνδέονται και ανταλλάσσουν πληροφορίες οι διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, δηλαδή της φαιάς ουσίας.
«Φανταστείτε τον εγκέφαλο ως ένα πυκνό δίκτυο, στο οποίο οι διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, δηλαδή της φαιάς ουσίας, συνεργάζονται μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας τα μονοπάτια της λευκής ουσίας, για τη διεκπεραίωση όλων των λειτουργιών του οργάνου, όπως η επεξεργασία των πληροφοριών που λαμβάνουν από τα αισθητήρια όργανα, ο συντονισμός της κίνησης του σώματος, η ανάκληση και αποθήκευση πληροφοριών στη μνήμη, η κατανόηση της γλώσσας, η πραγματοποίηση πολύπλοκων μαθηματικών υπολογισμών και η δημιουργία των συναισθημάτων.
Βασικός στόχος μας είναι η ακριβής χαρτογράφηση των οδών της λευκής ουσίας και των περιοχών της φαιάς ουσίας. Στη συνέχεια, θα προσπαθήσουμε να διαπιστώσουμε το πώς οι διαφορετικές εγκεφαλικές λειτουργίες υλοποιούνται μέσω των συνδέσεών τους», λέει ο Γ. Μιχαλαρέας.
 
Αναδημοσίευση από τον  «ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» 2/6/2013

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.