Η Λαογραφική Συλλογή της ΜΑΝΗΣ στην Πλάτσα

Η Λαογραφική Συλλογή της ΜΑΝΗΣ στην Πλάτσα
Με επιτυχία λειτουργεί όπως δείχνει η αυξημένη επισκεψιμότητα, η Λαογραφική Συλλογή Μάνης που στεγάζεται στο κτίριο του π. Γυμνασίου Πλάτσας, πάνω στον κεντρικό δρόμο Καλαμάτας – Αρεόπολης.
 
 
Με αυξημένη επισκεψιμότητα η Λαογραφική Συλλογή της ΜΑΝΗΣ στην Πλάτσα
 
Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει ο Δήμος, μέσα σε έναν μήνα από τη λειτουργία της Λαογραφικής Συλλογής, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 300 επισκέψεις.
Στο χώρο του π. Γυμνασίου βρίσκεται - πλέον - φυλαγμένη η ζωή των προγόνων μας, αφού η Λαογραφική Συλλογή Μάνης αποτελεί ένα σύγχρονο κέντρο προβολής του λαϊκού πολιτισμού της περιοχής, περιλαμβάνοντας πάνω από 700 αντικείμενα (οικιακής χρήσης, όπλα, ρουχισμό, εργαλεία κ.λπ.), τα οποία χρονολογούνται από τις αρχές του 19ου αιώνα έως και τα μέσα περίπου του 20ου
 
 
Με το Μουσείο αυτό, παραδόθηκε στη Μάνη ένα κύτταρο πολιτισμού, το οποίο σκοπό έχει να παραμείνει ζωντανό, αφού στον προαύλιο χώρο θα δημιουργηθεί ένα «Ανοιχτό Μουσείο Ελιάς», ενώ ο χώρος κάτω από το προαύλιο θα διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτρέπει τη φιλοξενία διαλέξεων και συναντήσεων, με θέμα τον πολιτισμό.
 
 
Το ίδιο αυξημένο ενδιαφέρον δείχνουν και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, αφού προσφέρουν συνέχεια για τον εμπλουτισμό της Συλλογής, τα περισσότερα αντικείμενα της οποίας, προέρχονται από δωρεές των κατοίκων της περιοχής.
 
 
Χαρακτηριστικά στα εγκαίνια το 2013 την κορδέλα κόβουν και οι δύο Δήμαρχοι της Μάνης για να τονίσουν την σπουδαιότητα του Μουσείου και το αδιαίρετο της Μάνης
 
Η έκθεση απευθύνεται σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες, οι οποίοι επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά την παραδοσιακή ζωή των Μανιατών του προηγούμενου αιώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση είναι δίγλωσση, με το ερμηνευτικό καθώς και το οπτικοακουστικό της υλικό, να είναι μεταφρασμένο και στα αγγλικά.
 
Η Λαογραφική Συλλογή Μάνης είναι επισκέψιμη κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο, από τις 10.00 έως τις 13.00. 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.