Η διαδρομή Γύθειο- Αρεόπολη

Η διαδρομή Γύθειο- Αρεόπολη

Η πρώτη ταμπέλα που συναντάμε λέει Καρέα, Γέρμα, Κρυονέρι, ο δρόμος δεξιά, οδηγεί σε αυτά τα χωριά και καταλήγει στο Οίτυλο μετά από 18 χλμ.

Η πορεία μας ακολουθεί τον κεντρικό δρόμο Γυθείου - Αρεόπολης για να φτάσουμε στον Σταυρό, όπου οι ταμπέλες μας πληροφορούν ότι δεξιά πάμε για Κελεφά και αριστερά για Βαχό.
 
 
 
Αν πάμε δεξιά, στα 5 χλμ. περνάμε μέσα από το χωριό και μετά από 800μ. καταλήγουμε στο κάστρο της Κελεφάς
 
 
Χτισμένο το 17ο αιώνα για την υπεράσπιση του σημαντικού για το Εμπόριο λιμανιού του Οιτύλου, το 1685 το καταλαμβάνουν οι Βενετοί μετά από πολιορκία. Παρέμεινε σ’ αυτούς μέχρι το 1715 οπότε το ανακατέλαβαν οι Τούρκοι. 
Σήμερα εγκαταλελειμμένο στη μοίρα του περιμένει την αρχαιολογική υπηρεσία να κάνει κάτι για την συντήρησή του. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
 
Από εδώ ένας χωματόδρομος μας οδηγεί (με τα πόδια) στο Νέο Οίτυλο (Τσίπα).
 
 
 
Στην είσοδο της Τσίπας μπροστά στο Ι.Ν του Αγ. Ιωάννη, η μοναχική καμπάνα, στο πέτρινο καμπανοστάσι, περιμένει να σημάνει την Ανάσταση. Πίσω ο Μεσσηνιακός την αγκαλιάζει. 
 
Συνεχίζουμε όμως στον κεντρικό δρόμο προς την Αρεόπολη. Μετά την μεγάλη στροφή αντικρίζουμε μια καταπληκτική θέα προς τον όρμο Οιτύλου. Στα πόδια μας βαθιά κάτω στην θάλασσα το Λιμένι, το Νέο Οίτυλο, το Καραβοστάσι και ψηλά απέναντι το Ομηρικό Οίτυλο.
 
 
Αφού τραβήξουμε τις σχετικές φωτογραφίες συνεχίζουμε και φτάνουμε στην Είσοδο της Αρεόπολης στο σημείο που ο δρόμος δεξιά μας πάει για Καρδαμύλη - Καλαμάτα.
 
 
Στην είσοδο της Αρεόπολης υπάρχει μια προτομή του Γ.Φτέρη και ένας βράχος που φέρει την επιγραφή: "Της Μάνης και των πνευματικών παιδιών της αφιέρωμα"
 
Αν η είσοδός μας, στην Αποσκερή Μέσα Μάνη γίνει από την βορειοδυτική πλευρά της Καρδαμύλης, το πρώτο χωριό που συναντάμε αν ακολουθήσουμε τον κατηφορικό δρόμο δεξιά μας, είναι η Χοτάσια και λίγα χιλιόμετρα κατόπιν στον κεντρικό δρόμο αριστερά, το Ελαιοχώρι.
 
 
Η δύναμη της θάλασσας . Μια νέα παραλία αρχίζει να δημιουργείται σιγά σιγά στην Αρφίγκια κάτω από τη Χοτάσια , από τις προσχώσεις.
 
 
 
 Ελαιοχώρι
 
Ο δρόμος συνεχίζει κατηφορικός και φτάνουμε στο Οίτυλο.
 
 
 
Αριστερά ο δρόμος κατηφορίζει προς το χωριό - γνωστό από την Εποχή του Ομήρου - που επιβλέπει όλον τον όρμο του Οιτύλου και αρκετά μίλια βαθιά τον Μεσσηνιακό κόλπο.
Απέναντι το κάστρο της Κελεφάς στην δυτική είσοδο της Μέσα Μάνης, μαζί με το άλλο του Πασσαβά στην ανατολική είσοδο, 12 χιλιόμετρα απ' το Γύθειο, εξασφάλιζε τον έλεγχο ολόκληρης της χερσονήσου της Μάνης.
Το Οίτυλο τόσο γνωστό σε όλους, που το αναφέρει και ο Ιούλιος Βερν στο έργο του "οι πειρατές του Αιγαίου" έπαιξε μεγάλο ρόλο στις διεργασίες για την οργάνωση του ξεσηκωμού του 1821. Δίπλα στο χωριό το μοναστήρι των Ντεκούλων με θαυμάσιες λαϊκές αγιογραφίες.
Ο δρόμος «κουτρουβαλάει» με στροφές, μπροστά μας ο όρμος του Λιμενίου μέχρι όπου φτάνει το μάτι στον Μεσσηνιακό κόλπο.
 
 
Λιμένι
 
Το Καραβοστάσι στα πόδια μας, στη μέση το Νέο Οίτυλο και απέναντι το Λιμένι με το "παλάτι" των Μαυρομιχαλαίων να ξεχωρίζει, προσφέρουν καταπληκτική θέα.
 
 
 
 Καραβοστάσι, επάνω δεσπόζει ο το Ομηρικό Οίτυλο.

Μετά από 4 χλμ. περίπου και αφού έχουμε περάσει από το Καραβοστάσι και το νέο Οίτυλο με την θαυμάσια παραλία και την πεντακάθαρη θάλασσα, με τις ψαροταβέρνας και τα καταλύματα ύπνου, φτάνουμε στο ψαροχώρι Λιμένι, πατρίδα του Πέτρου Μαυρομιχάλη όπου το «Παλάτι» - Πύργος που λειτουργεί σαν μουσείο κι εδώ, οι ψαροταβέρνες με τα φρέσκα ψάρια και τα τραπέζια πάνω στα βράχια της παραλίας .

 Το Λιμένι όπως φαίνεται από το Ξενοδοχείο του Πέτρουλα. Φωτό Φ. Καζάζης.

Είναι σίγουρο πως θα σας προκαλέσουν να δοκιμάσετε τα προϊόντα των πεντακάθαρων νερών της Μάνης. Ανηφορίζουμε για την Αρεόπολη, την πρωτεύουσα του δήμου. Μετά από 4 χλμ. συναντάμε τον δρόμο που έρχεται από το Γύθειο, εκεί που είχαμε μείνει πριν. Μπαίνουμε στην Αρεόπολη. 

Κεντρική πλατεία. Άγαλμα Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη

 
 
Η Αρεόπολη απέχει 72 χλμ. από την Σπάρτη, 83 από την Καλαμάτα και 280 από την Αθήνα και τον Πειραιά. Το όνομά της το πήρε από τον θεό του πολέμου Άρη, ή κατ' άλλους επειδή είναι εκτεθειμένη στους δυνατούς ανέμους. Το παλιό της όνομα μέχρι το 1836 ήταν Τσίμοβα.
 
 
 
Αρεόπολη η πρωτεύουσα της Μάνης είναι το πιο δημοφιλή από τα χωριά της Μέσα Μάνης. Η στρατηγική θέση της Αρεόπολη, την καθιστά κατάλληλο ορμητήριο προς τα χωριά και τις παραλίες της Μάνης. Επίσης, διαθέτει σε ακτίνα βολής έναν αξιόλογο πλούτο μνημείων και αξιοθέατων.Αρεόπολη η πρωτεύουσα της Μάνης είναι το πιο δημοφιλή από τα χωριά της Μέσα Μάνης. Η στρατηγική θέση της Αρεόπολη, την καθιστά κατάλληλο ορμητήριο προς τα χωριά και τις παραλίες της Μάνης. Επίσης, διαθέτει σε ακτίνα βολής έναν αξιόλογο πλούτο μνημείων και αξιοθέατων.. Αφού εξερευνήσαμε τον οικισμό  με τα τόσα ενδιαφέροντα προεπαναστατικά χτίσματα, συνεχίζουμε για να γνωρίσουμε και τα υπόλοιπα μέρη.
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.