Η αρχαία πόλη των Αιγιών στις όχθες του ποταμού Σμύνου

Η αρχαία πόλη των Αιγιών στις όχθες του ποταμού Σμύνου

του Δημήτρη Ροζάκη 

Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων

Δημοτικής Βιβλιοθήκης Γυθείου 

 

Μπορεί η πόλη του Γυθείου να είναι η πιο μεγάλη και η πιο πλούσια της νότιας Λακωνίας αλλά αξίζει τον κόπο να σας σεργιανίσω σήμερα στην όμορφη εξοχή της και να γνωρίσετε την μικρή πόλη των Αιγιών.

 

Oι Αιγιές βρίσκονται στην κοιλάδα του ποταμού Σμύνου και είναι κτισμένες στην ανατολική όχθη του ποταμού.

O ρυθμός της ζωής  είναι πιο αργός από ότι στο Γύθειο αλλά εγώ τον προτιμώ γιατί η φύση εδώ είναι πανέμορφη.

Στο κέντρο της κοιλάδας ο πλωτός ποταμός Σμύνος σχηματίζει μια τεράστια λίμνη γεμάτη από καλαμιές και πολύχρωμα νούφαρα.

Στο κέντρο αυτής της λίμνης πάνω σε ένα νησί υπάρχει από τα πολύ παλιά χρόνια  πιο σπουδαίος ναός της περιοχής ,ο ναός του άρχοντα της θάλασσας του Ποσειδώνα.

Oι ιερείς του ναού απαγορεύουν το ψάρεμα σ αυτή τη λίμνη γιατί σύμφωνα με παλιότερες παραδόσεις όσοι παράκουσαν την απαγόρευση του θεού και ψάρεψαν στην απαγορευμένη λίμνη έβγαλαν λέπια και μεταμορφώθηκαν σε ψάρια.

 

Σε μικρή απόσταση από τη λίμνη στη δασωμένες πλαγιές του βουνού υπάρχει άλλο ένα σπουδαίο ιερό.

Είναι ένας μικρός ναός ζωγραφισμένος με όμορφες παραστάσεις στη πρόσοψή του αφιερωμένος στην προστάτιδα των δασών και του κυνηγιού την Άρτεμη.

Oι Λάκωνες αγαπάμε ιδιαίτερα τη μοναχική αυτή θεά, αδερφή του Απόλλωνα που προστατεύει όλο το ζωικό και φυτικό κόσμο.

Oι κάτοικοι εδώ πιστεύουν ότι προστατεύει και όλους τους αδύναμους και ανυπεράσπιστους ανθρώπους και τους προσφέρει τη βοήθειά της.

Η Άρτεμη ενδιαφέρεται ξεχωριστά για τα παιδιά τους νέους και τις ανύπαντρες κοπέλες. Πολλοί από τους κατοίκους των Αιγιών λένε πως έχουν δει τη θεά να περιπλανιέται στα δάση γύρω από το ιερό συντροφιά με τις όμορφες Νύμφες Αγρονόμους και τα επτά κυνηγόσκυλά της.

Η παράδοση λέει ότι τα κυνηγόσκυλα αυτά που είναι αξεπέραστα στο τρέξιμο της τα χάρισε ο θεός Πάνας.

Μέσα στο ιερό της εκτός από το ανάγλυφο άγαλμα της θεάς που παριστάνεται καθισμένη στο θρόνο της υπάρχει και το άγαλμα ενός ήρωα των Αιγιών του νεαρού Τιμαγένη που ήταν γιος κάποιας Νύμφης από την παρέα της Άρτεμης.

Η λατρεία της Άρτεμης στις Αιγιές έχει χαρακτήρα εθνικής γιορτής και συγκεντρώνει κάθε χρόνο τους πιστούς από όλες τις κοντινές πόλεις. 

 

Oι κάτοικοι των Αιγιών που κάποτε ήταν ξεχωριστό βασίλειο και είχε πάρει με τα καράβια του μέρος και στην εκστρατεία της Τροίας, σήμερα είναι αγρότες , κτηνοτρόφοι και αγγειοπλάστες.

Στα εύφορα κτήματα γύρω από το ποτάμι υπάρχουν πλούσια κτήματα με λαχανικά, κηπευτικά, σιτηρά και αμπέλια.

Χαμηλά στους λόφους γύρω από το ποτάμι υπάρχουν μεγάλα αγροκτήματα που ανήκουν σε πλούσιους Γυθειάτες και προμηθεύουν πολλά από τα προϊόντα που χρειάζεται και η πόλη του Γυθείου. Τα σημαντικότερα είναι το κρασί και το λάδι.

Το φθινόπωρο αφού μαζευτούν τα σταφύλια, δούλοι τα πατούν για να βγάλουν το χυμό τους. Μετά τα βάζουν σε μισοθαμμένα κιούπια για να γίνει η ζύμωση και στη συνέχεια το κρασί.

Τα κιούπια στη συνέχεια  τα σφραγίζουν με κατράμι για να μη μπαίνει βροχή.

Όταν μαζευτούν και οι ελιές το χειμώνα και βγει και το λάδι, τα προϊόντα  συσκευασμένα σε μεγάλα πήλινα αγγεία μεταφέρονται μέσω του πλωτού ποταμού στις μεγάλες αποθήκες της θαλάσσιας  ακτής.

Από εκεί μεταφέρονται με πλοιάρια στο λιμάνι του Γυθείου, φορτώνονται στα πλοία και εξάγονται σε όλη την αυτοκρατορία.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.