Η Αρμενόπετρα και η "Νεράιδα της Μάνης "

Η Αρμενόπετρα και η "Νεράιδα της Μάνης "
 
Στα ανοιχτά του Γερολιμένα μπροστά από τους δύο ανεμόμυλους που εικονίζονται στο στιγμιότυπο που κάποτε άλεθαν σιτάρι και τώρα είναι όμορφες κατοικίες, κυριαρχεί η Aρμενόπετρα.
 
 
Η Αρμενόπετρα και τώρα είναι άγρυπνος φρουρός και σημείο αναφοράς των ναυτικών. Η περιοχή λέγεται από τους ντόπιους Γυάλια. 
 
 
Στην Αρμενόπετρα λιάζεται και η "Νεράιδα της Μάνης " στο ομώνυμο παραμύθι του Βασίλη Πουλημενάκου:
 
Η Νεράιδα της Μάνης
 
Κύλησε στο ακροθαλάσσι. Έκανε μπάλα το σώμα και κόκκοι λεπτής άμμου την τύλιξαν κι απέμειναν αδιάψευστοι μάρτυρες της παρουσίας της, κολλώντας, ολοένα και περισσότεροι, στο γυμνό της σώμα.
Τα μαλλιά της αχτένιστα, ήταν μπερδεμένα με χτένια της θάλασσας και στολισμένα άναρχα με πορφυρά κοχύλια και μελανά φύκια. Τα νερά του Πόρτο Κάγιο όμως είναι για εκείνη πάντα φιλόξενα κι έτοιμα να υποδεχθούν κάθε της βουτιά και να λουστούν την πρωτόγονη ομορφιά της.
Η Nεράιδα της Μάνης ζει στις σπηλιές της μέσα Μάνης και του Οιτύλου, αλλά η αγαπημένη της παραλία είναι στο Πορτο Κάγιο, στη νοτιότερη γειτονιά του Ταινάρου. Εδώ και αιώνες, τα καλοκαίρια θα την βρεις εκεί να τριγυρίζει.
Άλλες φορές στέκεται καρφωμένη στα βράχια ψηλά κι άλλες λιάζεται στην Αρμενόπετρα αγναντεύοντας τα πλοία που καβατζάρουν δειλά τον Κάβο Μαλέα, στέλνοντας καλότυχες λέξεις και χαμόγελα. Τις πιο πολλές όμως χάνεται στα γαλάζια νερά, μεταμορφώνεται σε γοργόνα, βρίσκει σπίτι στο βυθό και σουλατσάρει στη στεριά τα βράδια…
Βασίλης Πουλημενάκος
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.