Εργασίες συντήρησης σε δασικούς δρόμους του Πάρνωνα και του Ταϋγέτου

Εργασίες συντήρησης σε δασικούς δρόμους του Πάρνωνα και του Ταϋγέτου

Ο Δήμος Σπάρτης καλύπτεται σε μεγάλη έκταση από δάση και δασικές εκτάσεις. Το δάσος είναι φυσικό αγαθό ανυπολόγιστης αξίας για τον άνθρωπο. 

Η προστασία και η διατήρησή του είναι καθήκον, υποχρέωση και προτεραιότητα κάθε κοινωνικού συνόλου και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Αποτελεί έναν ανανεώσιμο φυσικό πόρο με ανεξάντλητες δυνατότητες για την περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου.

Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας καταστρέφουν μεγάλη έκταση των δασών μας και οφείλονται κατά μεγάλο ποσοστό στην ανθρώπινη αμέλεια, ενώ οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν τους καλοκαιρινούς μήνες σε συνδυασμό με το έντονο γεωφυσικό ανάγλυφο, ευνοούν την ταχεία εξάπλωσή τους.

Για το Δήμο Σπάρτης η προστασία των δασών αποτελεί προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής, τόσο στα πλαίσια της προστασίας του περιβάλλοντος, όσο και της ανάδειξης του φυσικού μας πλούτου ως στοιχείου της τουριστικής μας ταυτότητας.

Για το λόγο αυτό ο Δήμος Σπάρτης παρόλο που δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του, προχώρησε και ολοκλήρωσε εργασίες βελτίωσης και αποκατάστασης της βατότητας δασικών δρόμων στις Δημοτικές Ενότητες Πελλάνας, Οινούντος, Θεραπνών, Καρυών, Φάριδος και Μυστρά προκειμένου να βοηθήσει στη ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση οχημάτων σε περίπτωση εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς.

Για τη συντήρηση ήταν απαραίτητη η χρήση γκρέιτερ, σκαπτικών μηχανημάτων και φορτηγών αυτοκινήτων για επιχωμάτωση. 

Πιο αναλυτικά συντηρήθηκαν από το Δήμο:

Στο δασικό σύμπλεγμα Πάρνωνα, 65 περίπου χλμ δασικοί δρόμοι

Στο δασικό σύμπλεγμα Αν.Ταϋγέτου, 140 χλμ δασικοί δρόμοι 

Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές ως φυσικό φαινόμενο θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και στο μέλλον, αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε ο κάθε ένας ξεχωριστά, είναι να τις περιορίσουμε, λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης.

Η προστασία λοιπόν των δασών είναι υπόθεση όλων μας!!

Προστασία Δασών σημαίνει προστασία του Περιβάλλοντος, σημαίνει ΖΩΗ !!!!

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.