ΕΞΩ ΜΑΝΗ (Βορειοδυτική-Αποσκιαδερή-Μεσσηνιακή Μάνη)

Ηταν κυρίως η είσοδος για τους Ευρωπαίους περιηγητές, που την επισκέπτονταν στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Ξεκινάει από το Ελαιοχώριο και έφθανε έως την Αγία Σιών.

Το οδοιπορικό αρχίζει από τη Βέργα του Αλμυρού, όπου υπάρχει το οχυρό που οι Μανιάτες απέκρουσαν το 1826 νικηφόρα  τα στρατεύματα του Ιμπραήμ Πασά. Μετά είναι το Αλμυρό, στην περιοχή της Αβίας. Ακολουθεί η Άνω και Κάτω Βέργα, Πηγάδια, Μικρή και Μεγάλη Μαντίνεια, Παλιόχωρα, η Τρικότσοβα με τον Πύργο των Καπετανάκηδων, οι οικισμοί Σωτηριάνικα, Αλτομυρά, Γαϊτσές, Χαραυγή και μπαίνουμε στην περιοχή της Ζαρνάντας με το περίφημο κάστρο της. Μετά, τα χωριά, προπύργια της ιστορίας, Αρχοντικό Αβίας,  Ακρογιάλι, Κιτριές, έδρα των μπέηδων και επίνειο της Ζαρνάτας, άνω και κάτω Δολιοί, Μάλτα, Προσήλιο Τσέρια, Σταυροπήγι, Κάμπος, Καλύβες.
 
 
Η Καρδαμύλη
 
 
Μετά το τμήμα της Ζαρνάτας - Αβίας μπαίνουμε στο τμήμα της Ανδρούβιστας - Καρδαμύλης.
Η Καρδαμύλη χτισμένη σε απόκρημνο βράχο με πλούσια μυθολογία και αξιόλογη ιστορία. Το παλαιό λιμάνι της με την οχυρωμένη νησίδα και τους πύργους της εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Είναι η πρωτεύουσα του δήμου Λεύκτρου. Η Σαϊδώνα, Εξωχώρι, Πράστειο, Λεύκτρον, Νιοχώρι, Πύργος, Ρίγκλια, Σελίνιτσα (Άγιος Νικόλαος), Αράχωβα, η τουριστική Στούπα με το ορυχείο και τη σπηλιά του Καζαντζάκη που έγραφε τον Κρητικό - Μανιάτη Ζορμπά (Γιώργο), οικισμοί με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γεμάτα ιστορίες ανδρείας και ηρωισμού.
 
 
Η Στούπα
 
Και φτάνουμε στην περιοχή του Ζυγού που είναι και το τελευταίο τμήμα της Μεσσηνιακής - Έξω Μάνης. Υπάρχουν τα χωριά όπως Καστάνια, Ρίγκλια, Μηλιά, Γαρμπελιά, Λόζνα (Πηγή), Πλάτσα, Νομιτσή, Κουτήφαρι (Θαλάμαι) με το ιερό της Ινώς και το ενύπνιο μαντείο της Πασιφάης, Λαγκάδα, Τραχήλα, Άγιος Δημήτριος.
 
 
Ο Άγιος Νικόλαος (Σελίνιτσα)
 
Έως το τελευταίο χωριό της Μεσσηνιακής Μάνης, η Μπολιάνα (Άγιος Νίκων), όλα έχουν να σου διηγηθούν χιλιάδες ιστορίες θυσίας και παλικαριάς για την λευτεριά και την αξιοπρέπεια.
Από εδώ και πέρα αρχίζει το τμήμα της Μέσα Μάνης.
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.