Εντυπωσιακή η παρουσία του κρίταμου στις παραλίες "Πανταζί" και "Φονέα"

Η συνταγή για κρίταμο τουρσί και η παρουσία του σε Πανταζή και Φονέα

Και η μανιάτικη συνταγή

Μικρό φυτό που φυτρώνει σε παραθαλάσσια και αμμουδερά μέρη. Τα φύλλα του έχουν ασπροπράσινο χρώμα, είναι λεία, επιμήκη και σαρκώδη. Τα άνθη του βγαίνουν το καλοκαίρι και σχηματίζουν "σκιάδιο". Ο βλαστός και τα φύλλα του όταν τα τρίψει κανείς αναδίδουν μια ευχάριστη μυρωδιά. Στη Μάνη φυτρώνει στις πολλές βραχώδεις παραθαλάσσιες περιοχές, στα κοιλώματα των θαλασσινών απότομων βράχων και στις διαβρωμένες πέτρες της ακτής. Στη παραλία «Πανταζί» του Αγίου Νικολάου στο Δήμο Δυτικής Μάνης, η παρουσία του φυτού είναι εντυπωσιακή αφού φύεται στους βράχους στην άκρη της αμμουδερής παραλίας, όπως και στη παραλία του «Φονέα», κοντά στην Καρδαμύλη.

Είναι φυτό γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι σπόροι του φυτού έχουν μεγάλη ομοιότητα με το κριθάρι, γι' αυτό οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν «κρίθμον». Ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος είχαν σε μεγάλη εκτίμηση το κρίταμο, που περιέχει αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες, συστατικά ορεκτικά, τονωτικά, ότι πρέπει για μια ωραία σαλάτα. Ακόμη και σήμερα, όπως και στην αρχαία Ελληνική κουζίνα, το κρίταμο σερβίρεται στις παραθαλάσσιες περιοχές, συνήθως με το όνομα «αρμύρα». Γίνεται επίσης τουρσί, μέσα σε ξίδι και άλμη και συνοδεύει ευχάριστα τα θαλασσινά μεζεδάκια.

Στη φαρμακευτική χρησιμοποιείται ως ορεκτικό, διουρητικό, καθαριστικό του αίματος και ευεργετικό στο συκώτι.

Η Συνταγή

Τέλη Μαΐου και αρχές Ιουνίου κόβουμε τον κρίταμο, τα μικρά βλαστάρια και τα σαρκώδη φύλλα.

Τα πλένουμε και τα καθαρίζουμε από τα ξηρά φύλλα.

Βράζουμε το νερό, και όταν χοχλάσει ρίχνουμε τον κρίταμο να μαλακώσει, για το χονδρό κρίταμο που βλέπετε στο στιγμιότυπο, χρειάζεται τουλάχιστον 1 ώρα και θα κάνετε έλεγχο αν έχει μαλακώσει, και για τον ψιλό κρίταμο αρκούν 2-3 λεπτά.

Στη συνέχεια τον βγάζουμε, και αφού κρυώσει, τον βάζουμε σε μία λεκάνη με ξίδι να ποτίσει για μια μέρα.

Τέλος, τον βάζουμε σε βάζα με λάδι και μια κουταλιά της σούπας αλάτι και μπαίνει στο ψυγείο στη συντήρηση.

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.