Εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις για παραδοσιακούς οικισμούς
Του Αντώνη Πετρόγιαννη 
 
Τριήμερο εκδηλώσεων οργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στην Καλαμάτα.
 
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, θα γίνει φωτογραφική έκθεση και παρουσίαση του έργου της ΕΛΛΕΤ, στο Πνευματικό Κέντρο. Την παρουσίαση θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Τα Άνθη του Σεισμού» για τη διάσωση του ιστορικού κέντρου της Καλαμάτας. Σκηνοθεσία: Λυδία Καρρά. Αφήγηση: Λευτέρης Βογιατζής. Μουσική σύνθεση: Νίκος Ξυδάκης. Παραγωγή: ΕΡΤ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.  
 
Την επομένη θα διεξαχθεί ημερίδα του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, που συνδιοργανώνεται με την 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το Δήμο Καλαμάτας και το ΤΕΕ - Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου, με θέμα «Προστασία παραδοσιακών οικισμών και σύγχρονος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός».
 
Στην Καλαμάτα ολοκληρώνεται ο κύκλος έξι ημερίδων (Σίφνος, Ιωάννινα, Βόλος, Χανιά, Ύδρα) που πραγματοποιήθηκαν με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και είχαν ως στόχο τη διερεύνηση των τρόπων προστασίας των παραδοσιακών οικισμών, στο πλαίσιο των σημερινών αναπτυξιακών προκλήσεων.
 
Τέλος, την Κυριακή 12/10, στις 11.00 το πρωί, θα διεξαχθεί εκδήλωση για την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του Ι.Ν. Αγ. Πέτρου στην Καστάνια Μάνης. Η αποκατάσταση του σημαντικού αυτού μνημείου του 12ου αιώνα, με την  ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τον πλούσιο γλυπτό και ζωγραφικό διάκοσμο, πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία των Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου, με μέριμνα του ΣΑΚ και υπό την επίβλεψη της 26ης ΕΒΑ.
 
Η ημερίδα απευθύνεται στο ευρύ κοινό, σε αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, αρχαιολόγους και γενικότερα σε όσους ασχολούνται με έργα στερέωσης και αποκατάστασης παραδοσιακών κτηρίων, και σε εκπροσώπους των αρμοδίων φορέων της Πολιτείας, με στόχο τη διερεύνηση των προβλημάτων και των τρόπων προστασίας των παραδοσιακών οικισμών της περιοχής.
 
∆εδομένου ότι κατά τις προηγούμενες δεκαετίες ένα μεγάλο μέρος της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του τόπου έχει χαθεί στο βωμό μιας κακώς εννοούμενης ανάπτυξης, η ημερίδα θα συμβάλει στην ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου, με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία των παραδοσιακών οικισμών της χώρας μας.
 
 
 
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.